Connect with us

Σαμιακά

Με 2 ομάδες το 2ο Γυμνάσιο Σάμου στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Published

on

Για 3η συνεχόμενη χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Σάμου παίρνει το εισιτήριο πρόκρισης και θα συμμετάσχει στον Τελικό στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής #WROHellas 2019!

Ο Τελικός εφέτος θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Μαρτίου 2019 στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, στην Αθήνα.

a2

Η εκπροσώπηση του σχολείου θα γίνει μάλιστα με 2 ομάδες αφού (όπως και πέρσι έτσι και φέτος) και οι δύο ομάδες κατάφεραν να προκριθούν στον Περιφερειακό που προηγήθηκε.

Ευχόμαστε Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και καλή συνέχεια & καλούς τερματισμούς στον Τελικό! 🏁

Ομάδα Kouros        
Σωτήριος Διαμαντάκος Β1
Πλούταρχος Επτακοίλης Α1
Εμμανουήλ Κατσούλης Β1

Ομάδα Aristarchos
Ευάγγελος-Μάριος Πανούσος Β2
Γεώργιος Κλουτσινιώτης Β2
Ωρίων-Δημήτριος Αντωνίου Β1

a3

Οι ομάδες μας θα παρουσιάσουν τη ρομποτική τους λύση για το Διαγωνισμό ΠΡΩΤΕΑΣ που αποτελεί μια παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου αποκλειστικά για νέες ομάδες αλλά και μια κατηγορία που λειτουργεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για 2 πρωτότυπες LEGO EV3 κατασκευές, οι οποίες κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους περιορισμούς της φετινής πρόκλησης και σκοπό έχουν να κινούνται με ακολουθία μαύρης γραμμής όσο πιο γρήγορα μπορούν πάνω στην ελλειπτική τροχιά της Πίστας του Βυζαντίου – Φρυκτωρίες και μέσα σε χρόνο 30 δευτ να παρκάρουν αυτόνομα στον ενδεδειγμένο χώρο.

a5

Οι μαθητές είναι σε θέση να φτιάχνουν τις κατασκευές εκ μνήμης και να προγραμματίζουν και παραμετροποιούν τον προγραμματιστικό κώδικα ώστε να ανταποκριθούν την ημέρα του Τελικού και στον επιπλέον κανόνα έκπληξη που θα τεθεί.

a4

Για το τριήμερο της εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στην Αθήνα οι μαθητές θα συνοδεύονται από τον προπονητή τους εκπαιδευτικό κ. Μπαρέκο Βασίλη και τον εκπαιδευτικό κ. Ευαγγέλου Ευθύμιο, ενώ έχουν προγραμματισθεί διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες όπως ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Τα έξοδα της αποστολής επιβαρύνθηκαν οι γονείς των μαθητών τους οποίους θερμά ευχαριστούμε, 
ενώ ιδαίτερη σημαντική ήταν η οικονομική υποστήριξη που έλαβαν από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γ/σίου Σάμου και τους χορηγούς.

Επίσης ευχαριστούμε,
την Δ/ντρια του σχολείου μας Κα Χατζηιωαννίδου για την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα αυτής της διοργάνωσης,
την Aegean Airlines για την ευγενική χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων της αποστολής,
το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνάσιου Σάμου για την εξεύρεση των χορηγών – την οικονομική και ουσιαστική στήριξη σε όλα τα επίπεδα,
το ταξιδιωτικό γραφείο Rhenia Tours και τους χορηγούς ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Καφές COFFEE PLUS / ΙΑΤΡΕΙΟ Μικρών Ζώων (Αντώνης Καραμηνάς).

aegean

sponsors

 

========================

Αρχικά μαθητές του Σχολείου μας είχαν συμμετάσχει στην «Παρουσίαση έργων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Σχολικών μονάδων Βορείου Αιγαίου» που διοργάνωσε ο κ. Συρρής Ιωάννης – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου Πληροφορικής, 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο.

Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και τα υπόλοιπα νησιά παρουσίασαν διαδικτυακά. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχουν αναπτύξει εφαρμογές εκπαιδευτικής ρομποτικής στα σχολεία τους. Παρουσιάστηκαν έργα που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO Hellas, ανοιχτών τεχνολογιών) καθώς και έργα που δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

Ενδεικτικά κάποια έργα που παρουσιάστηκαν – Χρονοπρογραμματισμός παρουσίασης έργων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

5ο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Α/Α Εκπαιδευτικός Σχολική μονάδα Όνομα Ομάδας, Κατηγορία διαγωνισμού / Σύντομη περιγραφή έργου Ώρα

παρουσίασης

1 Αθανάσιος Αρίμης ΓΕΛ Μούδρου Ήφαιστος Smart Cities (Λύκεια) 8:30 – 8:45
2 Βασίλειος Μπαρέκος 2ο Γυμνάσιο Σάμου Kouros Πρωτέας (Γυμνάσια) 8:50 – 9:00
3 Βασίλειος Μπαρέκος 2ο Γυμνάσιο Σάμου Aristarchos Πρωτέας (Γυμνάσια) 9:00 – 9:10
4 Βασίλειος Μπαρέκος 2ο Γυμνάσιο Σάμου Ρετρό παιχνιδομηχανή με Raspberry 9:10 – 9:20
5 Βασίλειος Μπαρέκος 2ο Γυμνάσιο Σάμου Όχημα Συλλογής Απορριμμάτων με Arduino. 9:20 – 9:30

10
Γιασεμή Πανσεληνά 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Ρομποτικές κατασκευές 10:10 – 10:20
11 Νικολάου Αντώνιος Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου ΠΡΩΤΕΑΣ Πρωτέας (Γυμνάσια) 10:20 – 10:30
12 Κωνσταντίνος Βούλγαρης 3ο Δ.Σ.Βροντάδου, Χίος Robotop Αρχιπέλαγος Αιγαίο 10:50 – 11:00

18
Τσιγκρέλης Κων/νος 2ο Δ.Σ. Αγ. Κηρύκου Ικαρίας Τα Καριωτάκια Αρχιπέλαγος Αιγαίο 11:50 – 12:00
19 Μαρία Χατζηπαναγιώτου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ Παιχνίδια με την ΚΙτρινη ΜΕΛισσούλα, την Κιμέλ. 12:10 – 12:20
20 Χρυσούλα Πολυζωγοπούλου 3o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ ΣΑΜΟΥ Διδασκαλία εννοιών προσανατολισμού στο χώρο.Bee Bot 12:20 – 12:30
21 Ηλιαδάκης Σταμάτης 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου Σύστημα καταμέτρησης οχημάτων ( traffic logger) . Το σύστημα καταγράφει ημερομηνία και αποθηκεύει τα δεδομένα σε κάρτα sd 13:00 – 13:15
22 Παπαμιχαλάκης Γεώργιος Εσπερινό Γυμνάσιο Χίου Σύστημα συναγερμού μέσω του Raspberry Pi. O χρήστης διαθέτει κάρτα RFID, ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το συναγερμό. Ανίχνευση κίνησης, αποστολή ηχητικών μηνυμάτων, καταγραφή και αποστολή video. Online παρακολούθηση μέσω κάμερας. Καταγραφή υγρασίας, θερμοκρασίας χώρου. 13:15 – 13:30

Στα παραπάνω πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ο φετινός Περιφερειακός Διαγωνισμός Βορείου Αιγαίου για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 WRO Hellas.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι:

perWRO19results

Η επιτροπή του περιφερειακού διαγωνισμού Βορείου Αιγαίου,

ευχαριστεί όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον περιφερειακό διαγωνισμό και

εύχεται καλή επιτυχία στις ομάδες που προκρίθηκαν στον Τελικό της Αθήνας.

• Θεοφανέλης Τίμος, Πρεσβευτής WRO Hellas Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
• Μπαρέκος Βασίλειος, Πρεσβευτής WRO Hellas Σάμου
• Νείρος Αντώνιος, Πρεσβευτής WRO Hellas Λέσβου
• Συρρής Ιωάννης, Πρεσβευτής WRO Hellas Χίου, Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής
Βορείου Αιγαίου.

Comments

comments

Σαμιακά

Ξεκινά το εξωτερικό ιατρείο Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Σάμου

Published

on

By

Ανακοινώνεται  απο την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ότι την Τετάρτη 29 Μαΐου,  και κάθε Τετάρτη θα λειτουργεί το εξωτερικό ιατρείο Νευροχειρουργικής του ιδρύματος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2273083198 και 2273027426.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κάλεσμα Νίκου Κατρακάζου για τις επικείμενες εκλογές

Published

on

By

Την εμπιστοσύνη των κατοίκων της ανατολικής Σάμου ζητά ο υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Σάμο».

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η ώρα που θα κληθείτε να αποφασίσετε για τη νέα Δημοτική Αρχή πλησιάζει. Σας καλώ λοιπόν να αποφασίσετε με κριτήριο τον τόπο μας και το μέλλον του. Να αποφασίσετε επιλέγοντας αυτόν και αυτούς που θεωρείτε ικανότερους να διαχειριστούν τα δύσκολα που έρχονται.

Αυτούς που ήταν δίπλα σας όλα αυτά τα χρόνια, αυτούς που έδωσαν και δίνουν καθημερινά δείγματα του τι μπορεί να προσφέρουν. Σας ζητώ να προσπεράσετε την παραπληροφόρηση των ψιθυριστών και τη λάσπη των υβριστών στη πρωτοφανή επίθεση που ζήσαμε και ζούμε όλο αυτό το διάστημα.

Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε ξανά και να μου δώσετε με τη ψήφο σας τη δύναμη για να συνεχίσω τον αγώνα μαζί με τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, για να πάμε μπροστά τον τόπο μας.

Η εμπειρία μου, το έργο μου αλλά και η όρεξη και το όραμα μου θεωρώ ότι αποτελούν εγγύηση για την επιλογή σας. Καμία ψήφος χαμένη για τον τόπο μας.

Νίκος Κατρακάζος

Υποψήφιος Δήμαρχος Αν. Σάμου

«Όλοι μαζί για τη Σάμο»

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νίκος Ζάχαρης: «Με δημοκρατία και αλληλεγγύη για την πρόοδο του νησιού μας»

Published

on

By

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Ζάχαρης, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στο epoxi.gr

Προς ποια κατεύθυνση θα θέλατε να δείτε τη Σάμο να αλλάζει, όπως είναι η ονομασία του συνδυασμού σας;
Η δημοτική μας κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ» συγκροτήθηκε από ενεργούς πολίτες, γυναίκες και άνδρες με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, αλλά με αταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και την πεποίθηση ότι ο δήμος μας μπορεί να αλλάξει λειτουργία, ποιότητα και αισθητική, να γίνει φιλικός, προσιτός, συμμετοχικός, μπορεί και πρέπει να αλλάξει σελίδα. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι «Με Όραμα, με Πρόγραμμα, με Συμμετοχή, με Δημοκρατία και Αλληλεγγύη, η Σάμος αλλάΖΕΙ». Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, την πρόοδο του νησιού μας, ώστε ο δήμος μας και η Σάμος να γίνει το «έξυπνο» νησί, το «πράσινο» νησί, το νησί του Πυθαγόρα, ένας τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας, ένας τόπος αξιοβίωτος για να ζούμε και να δημιουργούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Τον τελευταίο χρόνο φάνηκαν πολύ έντονα τα προβλήματα του ΚΥΤ της Σάμου στο Βαθύ, με τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Πώς προχωρά η κατασκευή του νέου ΚΥΤ και πώς μπορεί να συμβάλλει ο δήμος στη διαχείριση των προσφυγικών ροών;
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δυστυχώς δεν θα σταματήσει. Η Σάμος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι στο δρόμο/δίαυλο των προσφυγικών ροών από την ανατολή στη δύση. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης στο υπάρχον hotspot (σε υποδομές χωρητικότητας 700 θέσεων ξεχειμώνιασαν πάνω από 4.000 άνθρωποι) δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας, εμφορούμενοι από ξενοφοβία και ρατσισμό, πρωτοστατούν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείροντας fake news και ανυπόστατες φήμες, που έχουν όμως αποτέλεσμα να μεγεθύνουν και να πολλαπλασιάζουν μικρά περιστατικά παραβατικότητας, καθώς και ελεγχόμενα περιστατικά υγειονομικής φύσεως, που τα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Βίτσα, προσπαθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση. Έχει πάρει απόφαση για μετεγκατάσταση του ΚΥΤ στη περιοχή Ζερβού και σχεδιάζει να κατασκευαστεί μέχρι το φθινόπωρο μια σύγχρονη δομή, το πολύ 1.000 ατόμων, για την προσωρινή εγκατάσταση και διαμονή των εισερχομένων προσφύγων/μεταναστών. Η νέα δομή θα παρέχει αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με πλήρη πρωτοβάθμια υγειονομική υποστήριξη στους διαμένοντες και ενισχυμένες υπηρεσίες ασύλου για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Με την έναρξη λειτουργίας της νέας δομής να καταργηθεί οριστικά το υφιστάμενο hotspot και να παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όλη η έκταση στο δήμο μας, για δημιουργία στο χώρο αυτό υποδομών άθλησης και νεολαίας.

Εκπαίδευση για όλους

Πρόσφατα εκδηλώθηκαν ρατσιστικές τάσεις από μερίδα γονέων όσων αφορά τις τάξεις υποδοχής των προσφύγων. Πώς θα μπορούσε ο δήμος να άρει αυτές τις στάσεις και να προωθήσει την ισότιμη συμβίωση ντόπιων και προσφύγων;
Στην έναρξη λειτουργίας των ΔΥΕΠ, ενδεχομένως να μην έγινε σωστή ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε σχολεία της Σάμου. Μια οργανωμένη μειοψηφία γονέων με συντονισμένο και μεθοδευμένο σχέδιο, με προσχηματική αιτιολόγηση (επικαλούμενη είτε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είτε υγειονομικούς λόγους, είτε ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές) προσπάθησε να ακυρώσει την προσπάθεια λειτουργίας των ΔΥΕΠ στη Σάμο και της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Ο δήμος Σάμου έπρεπε άμεσα να καλέσει σε κοινή εκδήλωση όλους τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τον ιατρικό σύλλογο, αρμόδιους λοιμωξιολόγους και ειδικούς στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, ώστε να φωτιστεί από όλες τις πλευρές το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, για όσο χρονικό διάστημα αυτά θα είναι στη Σάμο. Δυστυχώς, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Στεφανάδης και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντί καθαρά και ξάστερα να τοποθετηθούν επί της ουσίας, που είναι η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων σε σχολικές αίθουσες [σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία (άρθρο 16 Συντάγματος και άρθρο 28 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ΟΗΕ, 1989/νόμος 2101/1992)], για ψηφοθηρικούς λόγους «χαϊδεύουν» τα αυτιά των ανησυχούντων γονιών και στην ουσία συντάσσονται στο σχέδιο ακύρωσης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Σήμερα, εκτιμούμε ότι στις εύλογες ανησυχίες των καλοπροαίρετων γονιών, έχουν δοθεί επιστημονικές και παιδαγωγικές απαντήσεις μετά από αναλυτικές και πολύωρες ενημερώσεις, που έχουν γίνει από τα υπηρεσιακά στελέχη των διευθύνσεων εκπαίδευσης, από συλλογικούς φορείς (ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ) και από επιστημονικά στελέχη υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι η υγεία των παιδιών τους δεν κινδυνεύει από τα λίγα προσφυγόπουλα που φοιτούν σε σχολικές αίθουσες.

Σε ποια ζητήματα του δήμου δίνει προτεραιότητα το πρόγραμμά σας;
Υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν επείγουσες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, όπως η άμεση εξυπηρέτηση του δημότη, η ύδρευση, η καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων, η σωστή λειτουργία των βιολογικών, το αγροτικό οδικό δίκτυο και άλλα που εντάσσονται σε προγραμματισμό 4ετίας, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η τροποποίηση του χωροταξικού, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού, η προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, οι υποδομές στην παιδεία, στον πολιτισμό και αθλητισμό, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημότη και επισκέπτη, οι συγκοινωνίες, η κοινωνική στήριξη στους οικονομικά αδύναμους, η φροντίδα στη τρίτη ηλικία, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών (ευρωπαϊκών και εθνικών) προγραμμάτων, καθώς και μελέτες επεκτάσεων πολεοδομικών σχεδίων σε Σάμο και Πυθαγόρειο. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το πεδίο παρεμβάσεων στο δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου, με εξειδικευμένες και υλοποιήσιμες θέσεις, που αποσκοπούν σε ουσιαστικές αλλαγές και σε καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Σημαντική μας δέσμευση είναι η θεσμική συνέργεια και συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το δήμο Δυτικής Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017