26.7 C
Σάμος
25/06/2024
Περιφερειακά

Επισκοπήσεις σε ελαιώνες της Σάμου από ομάδα ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.Ε.Λ.Υ.Α.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Έργου που χρηματοδοτείται με τίτλο «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας ερευνητών του Ι.Ε.Λ.Υ.Α. σε ελαιώνες της Σάμου.
Κατά την επίσκεψη των ερευνητών Δρ Νεκτάριου Καβρουλάκη (Συντονιστής Έργου), Δρ Ματθαίου Μαθιουδάκη και Αναπλ. Καθηγητή Εμμανουήλ Μαρκάκη, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες από δέκα (10) κύριες ελαιοκομικές περιοχές της Σάμου (Γλυφό, Άγιο Αθανάσιο, Κέρβελη, Άγιος Δημήτριος Κοντακαίικων, Καρλόβασι, Μαραθόκαμπος, Κάμπος Μαραθόκαμπου, Βελανιδιά, Παγώνδας, Σπαθαραίοι) με την υπόδειξη και καθοδήγηση συναδέλφων της ΔΑΟΚ Σάμου.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι ντόπιες ποικιλίες που συναντώνται στους ελαιώνες των νησιών είναι η Αδραμυτιανή (ή Αδραμυτινή), η Θρουμπολιά Βορείου Αιγαίου (ή Λαδολιά) και η Κολοβή (ή Μυτιληνιά καθώς απαντάται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου). Στο νησί της Σάμου, στους περισσότερους ελαιώνες καλλιεργείται η Θρουμπολιά η οποία απαντάται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο νησί της Χίου.
Στα πλαίσια των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν επισκοπήσεις των ελαιώνων για την μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών ασθενειών που προκαλούνται από μύκητες και εκδηλώνουν παρόμοια συμπτωματολογία με την ασθένεια που προκαλεί το παθογόνο Xylella fastidiosa. Συλλέχθηκαν δείγματα κλαδίσκων και κλάδων από ασθενικά δένδρα ελιάς (ποικιλία Θρουμπολιά/Λαδολιά) και μη με συμπτώματα ξηράνσεων σε ξύλο και φύλλα για μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών αιτιών από μύκητες (ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί με εργαστηριακή εξέταση και μελέτη). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια χαρτογράφηση και άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών του φύλλου ώστε να αποτυπωθεί μια πλήρης εικόνα της φυτοϋγείας και προβλημάτων των ελαιώνων της Σάμου. Συλλέχθηκαν επίσης από τα αντίστοιχα δένδρα και δείγματα φύλλων για περαιτέρω ανάλυση της παρουσίας του παθογόνου Xylella fastidiosa από το εργαστήριο του Καθηγητή Βακτηριολογίας κ. Δημήτριου Γκούμα (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).
Κατά το τέλος της διήμερης επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουντζούρη, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στον Πρωτογενή Τομέα κ. Αναστασία Αντωνέλλη και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λέσβου και Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου XyLeVA κ. Γεώργιο Λαγουτάρη και ενημέρωση τους για την εξέλιξη των δράσεων του Έργου.
Μετά την επίσκεψη των ερευνητών στο νησί της Σάμου ακολούθησε διήμερη επίσκεψη για επισκοπήσεις και στους ελαιώνες της Ικαρίας υπό την καθοδήγηση του Γεωπόνου της Διεύθυνσης Επαρχείου Ικαρίας κ. Γιάννη Κίτσιου.

Related posts

Υπογραφή συμβάσεων κατασκευής έργων στη Σάμο από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

admin

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου

admin

Καλτάκης προς Υπουργό Υγείας – Σοβαρές ποινικές και αστικές συνέπειες αν παραβιαστεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών

admin

Η 79 ΑΔΤΕ συμβάλλει στον καθαρισμό των επαρχιακών δρόμων στη Σάμο – Δήλωση Μαυρατζώτη

admin

Πολιτική Προστασία ΠΕ Σάμου: Καθημερινές πτήσεις με drones για την πρόληψη πυρκαγιών

admin

Δράσεις του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σάμου για την Έμφυλη Βία

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

admin

Γιάννης Καλτάκης: Η Αποχή αποδυναμώνει τη Δημοκρατία – Δώστε δύναμη στη φωνή σας να ακουστεί ηχηρά!

admin

Στήριξη της κοινωνίας και των μικρών νησιών ζήτησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

admin