17.4 C
Σάμος
04/05/2024
Περιφερειακά

Π.Β. Αιγαίου: Ψήφισμα για τη μη μεταφορά του Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικού Σώματος από τη Σάμο στην Κρήτη.

Σχετικά με την μετακίνηση του Στρατηγείου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για το Βόρειο-Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, από τη Σάμο στην Κρήτη, ψήφισμα εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Την ίδια ώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο στο ψήφισμά του, ζητά την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά του επιχειρησιακού κέντρου πυρόσβεσης στην Κρήτη, την άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό, τη στήριξη εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων του Βορείου Αιγαίου .

Αναλυτικα το ψήφισμα:

«Η Σάμος είναι ένα νησί που έχει πληγεί διαχρονικά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οι πληγές από τις φωτιές αυτές είναι ακόμη και σήμερα ορατές. Σε αυτές προστέθηκε και ο φονικός και καταστροφικός σεισμός του 2020. Για το λόγο αυτό, η ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας για τα θέματα πρόληψης, αποτροπής και άμεσης επέμβασης είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ανεπίσημα ότι συζητείται τροπολογία βάσει της οποίας μεταφέρεται η έδρα του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Σάμο στην Κρήτη. Μια υπηρεσία που στεγάζουμε όλα αυτά τα χρόνια στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή η απόφαση προκαλεί σε όλους μας ιδιαίτερη ανησυχία καθώς δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια αφού αναπόφευκτα θα οδηγήσει την αποδυνάμωση της κεντρικής υπηρεσίας της Σάμου και θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στα πολύτιμα επιχειρησιακά κλιμάκια των υπόλοιπων νησιών του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Θέλουμε να επισημάνουμε τον στρατηγικό γεωγραφικό ρόλο της Σάμου καθώς βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο που βοηθά την Πυροσβεστική Υπηρεσία για άμεσες επεμβάσεις αλλά και δράσεις επιτήρησης και για το λόγο αυτό είχε επιλεγεί ως έδρα του στρατηγείου.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο:

α. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε κάθε κίνηση που θα οδηγήσει τη μεταφορά της έδρας στην Κρήτη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών, αλλά και του δάσους, και ζητά την άμεση ενημέρωση.

β. Ζητά την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά του επιχειρησιακού κέντρου πυρόσβεσης στην Κρήτη, την άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό, τη στήριξη εθελοντικών πυροσβετικών κλιμακίων στη Σάμο και στα νησιά μας.

Να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου για την έκδοση αντίστοιχου ψηφίσματος.»

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος δήλωσε την σύμφωνη άποψη του με το ανωτέρω ψήφισμα με την επισήμανση να συμπληρωθεί ότι η στελέχωση της Πυροσβεστικής αφορά όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνο τη Σάμο το όποιο και έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Επί 32 παρόντων: (δεν ήταν συνδεδεμένοι, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεδρίασης ή είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χατζηκυριαζής Χρυσόστομος, Βαλσαμίδης Θεόδωρος και Χαραλάμπους Συμεών.)

Με ψήφους: 32 ΥΠΕΡ

 

 

 

 

 

Αποφασίζει Ομόφωνα

Την έκδοση ψηφίσματος με θέμα: τροπολογία βάσει της οποίας μεταφέρεται η έδρα του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Σάμο στην Κρήτη, και συγκεκριμένα:

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο:

α. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε κάθε κίνηση που θα οδηγήσει τη μεταφορά της έδρας στην Κρήτη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών, αλλά και του δάσους, και ζητά την άμεση ενημέρωση.

β. Ζητά την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά του επιχειρησιακού κέντρου πυρόσβεσης στην Κρήτη, την άμεση στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό, τη στήριξη εθελοντικών Πυροσβεστικών κλιμακίων σε όλο το Βόρειο Αιγαίο.

γ. Να εγκριθούν ανάλογα ψηφίσματα από τους υπόλοιπους δήμους του Βορείου Αιγαίου.

 

Related posts

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη για το Πάσχα

admin

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου: Σημαντική Δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο

admin

Πρόσκληση σε 2η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού στη Σάμο

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Σάμος διακρίνεται για τον οίνο της στα Tourism Awards

admin

Σάμος: Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με την Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin