22.9 C
Σάμος
15/05/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Video: Από ξηρά, θάλασσα και αέρα – Κοινή επιχείρηση για το ναυάγιο στους Δρακαίους

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις πρωινές ώρες της 28ης Απριλίου, μία εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα περιπολικό όχημα στην ξηρά, ένα ελικόπτερο Frontex, καθώς και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποιήθηκαν στην περιοχή.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν με ανέμους 6-7 μποφόρ και υψηλή αποθαλασσία, είκοσι πέντε (25) άτομα διασώθηκαν από μία ημιβυθισμένη λέμβο και τη θάλασσα κοντά στην περιοχή «Δρακαίοι». Δυστυχώς, ανασύρθηκε και η σορός ενός άνδρα, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων, επέβαιναν στην λέμβο άλλα δέκα (10) άτομα που πιθανώς κατάφεραν να φτάσουν στην ξηρά. Τα δέκα αυτά άτομα εντοπίστηκαν στη συνέχεια από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στη χερσαία περιοχή «Δρακαίοι».

Οι έρευνες συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα για πιθανούς αγνοούμενους, ενώ διενεργείται προανάκριση από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Η ανακοίνωση του  Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είκοσι πέντε (25) αλλοδαπών και περισυλλογή μίας σορού άντρα πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες χθες υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαΐκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης ”112” για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Αμέσως αναχώρησαν τέσσερα Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Εν συνεχεία, στις έρευνες συμμετείχε και ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν δυσμενείς με ανέμους βορειοδυτικούς εντάσεως 6-7 BF με υψηλή αποθαλασσία.

Σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από την περιοχή «ΔΡΑΚΑΙΟΙ», ένα περιπολικό σκάφος εντόπισε μία ημιβυθισμένη λέμβο, απ’ όπου διασώθηκαν είκοσι τρία (23) άτομα, ενώ δύο (02) άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Βαθέος Σάμου και από εκεί παραδόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Στη συνέχεια, το ναυαγοσωστικό σκάφος, με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εντόπισε και ανέσυρε έναν άντρα χωρίς τις αισθήσεις του, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά δήλωσή των διασωθέντων επέβαιναν στην λέμβο άλλα δέκα (10) άτομα που πιθανώς έχουν βγει στην ξηρά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χερσαία περιοχή «ΔΡΑΚΑΙΟΙ» εντοπίστηκαν τα ανωτέρω δέκα (10) άτομα από στελέχη ΕΛ.ΑΣ..

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα από 1 Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και 1 ελικόπτερο FRONTEX για πιθανούς αγνοούμενους.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Related posts

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βλαμαρή στη Σάμο

admin

Συλλήψεις για βία κατά υπαλλήλων, παραβάσεις νομοθεσίας περί υπαίθριου εμπορίου, απειλή και φθορές

admin

Παράταση περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στην παραλιακή Αγίου Κωνσταντίνου και στην περιοχή “Πρινιάς” Σάμου

admin

Νέοι κανόνες για τη μεταφορά οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με ακτοπλοϊκά πλοία

admin

Σάμος: Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν 11 αλλοδαπούς σε τρία ξεχωριστά περιστατικά

admin

Τροχαίο ατύχημα στο οδικό δίκτυο Καρλοβασίου – Βαθέος

admin

Συνελήφθη αλλοδαπός στον αερολιμένα της Σάμου για πλαστογραφία και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης

admin

Σύλληψη αλλοδαπής στο αεροδρόμιο της Σάμου για πλαστογραφία και παραβίαση του μεταναστευτικού κώδικα

admin

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη δολοφονία του 70χρονου στη Σάμο από την κόρη του

admin