25 C
Σάμος
27/05/2024
Σαμιακά

Γ.Ν. Σάμου: Συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο ΕΝΙΣ και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου ανακοινώνουν την συμμετοχή τους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 10 πμ την 1η Μαΐου. Μέσα από την ανακοίνωση, αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι χιλιάδες υγειονομικοί εργάζονται καθημερινά κάτω από επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους. Παράλληλα, παρατηρείται συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας, με χρωστούμενα ρεπό και μη χορήγηση κανονικών αδειών, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Επιπρόσθετα, σε πολλές μονάδες υγείας απουσιάζουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας, δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών όπως μυοσκελετικές και ψυχοκοινωνικές παθήσεις δεν καταγράφονται, παρά την μεγάλη συχνότητά τους στον κλάδο.

Επιπλέον, τονίζουν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοιού παραβιάζονται συστηματικά οι διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αποκλείονται χιλιάδες συνάδελφοι από τις προβλεπόμενες διατάξεις ενώ αρκετές ειδικότητες υποβιβάζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επίμονη άρνηση των κυβερνήσεων να εντάξουν τα επαγγέλματα υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αγνοώντας ακόμα και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπ. Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο ΕΝΙΣ και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κάνουν έκκληση για δυναμικό συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε κοινό μέτωπο με συνδικάτα και μαζικούς φορείς. Διατυπώνουν συγκεκριμένα αιτήματα όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υγιεινής και ασφάλειας, ένταξη στα ΒΑΕ, μαζικές προσλήψεις, εφαρμογή 5ημερο-6ωρο-30ωρο, αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και επαναφορά 13ου/14ου μισθού.

Κλείνοντας, καλούν τους εργαζόμενους να τιμήσουν δυναμικά την Εργατική Πρωτομαγιά, συνεχίζοντας τον κοινό αγώνα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους.

Related posts

Ο Ηγεμονικός Κήπος υποδέχεται τις «Μπουγάδες Ευτυχίας» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου

admin

Σάμος: Επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών

admin

Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σάμου

admin

Μανωλης Κάρλας: Χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης η σεισμόπληκτη Σάμος

admin

Σύλλογος «ΕυΠο»: Αναγνώριση του έργου των νοσηλευτών Χολέβα και Σοφούλη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Οι διακριθέντες στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς: «Μικρός Ευκλείδης», «Γιάννης Ράλλης» και «Πυθαγόρας»

admin

Δόρυσσα – Ποτοκάκι και Γλυκόριζα: Οι γαλάζιες σημαίες της Σάμου

admin

Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας

admin

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο από τους μαθητές 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σάμου

admin