22.8 C
Σάμος
15/05/2024
Σαμιακά

Γ.Ν. Σάμου: Συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο ΕΝΙΣ και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου ανακοινώνουν την συμμετοχή τους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 10 πμ την 1η Μαΐου. Μέσα από την ανακοίνωση, αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι χιλιάδες υγειονομικοί εργάζονται καθημερινά κάτω από επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους. Παράλληλα, παρατηρείται συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας, με χρωστούμενα ρεπό και μη χορήγηση κανονικών αδειών, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Επιπρόσθετα, σε πολλές μονάδες υγείας απουσιάζουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας, δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών όπως μυοσκελετικές και ψυχοκοινωνικές παθήσεις δεν καταγράφονται, παρά την μεγάλη συχνότητά τους στον κλάδο.

Επιπλέον, τονίζουν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοιού παραβιάζονται συστηματικά οι διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αποκλείονται χιλιάδες συνάδελφοι από τις προβλεπόμενες διατάξεις ενώ αρκετές ειδικότητες υποβιβάζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επίμονη άρνηση των κυβερνήσεων να εντάξουν τα επαγγέλματα υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αγνοώντας ακόμα και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπ. Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο ΕΝΙΣ και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κάνουν έκκληση για δυναμικό συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε κοινό μέτωπο με συνδικάτα και μαζικούς φορείς. Διατυπώνουν συγκεκριμένα αιτήματα όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υγιεινής και ασφάλειας, ένταξη στα ΒΑΕ, μαζικές προσλήψεις, εφαρμογή 5ημερο-6ωρο-30ωρο, αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και επαναφορά 13ου/14ου μισθού.

Κλείνοντας, καλούν τους εργαζόμενους να τιμήσουν δυναμικά την Εργατική Πρωτομαγιά, συνεχίζοντας τον κοινό αγώνα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους.

Related posts

Καρλόβασι: Τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής διπλωμάτων και πτυχίων

admin

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών της ΕΛΣΤΑΤ

admin

Έκπτωση 50% στους λογαριασμούς ύδρευσης για Πολύτεκνους

admin

Επείγουσα ενημέρωση για αμπελοκαλλιεργητές από τον Ε.Ο.Σ. Σάμου

admin

Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου στις 15 Μαΐου

admin

Τάκης Φύσσας: Ο Θρύλος του Euro 2004 στην Ακαδημία Νέος Πανσαμιακός ΑΣ – Valencia CF

admin

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2024 “ΜΑΖΙ” στη Σάμο

admin

Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος: Άμεση ανάγκη αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας

admin

Στην Υδρούσσα η Πυροσβεστική για άσκηση ετοιμότητας και πρόληψης

admin