27.8 C
Σάμος
16/06/2024
Σαμιακά

Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «Τύπου PISA» στη Σάμο

Η Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου ανακοίνωσε την ματαίωση των εξετάσεων «τύπου PISA» που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου. Η ακύρωση των εξετάσεων επιτεύχθηκε μέσω της καθολικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών και της μη συμμετοχής των μαθητών, σε συνεργασία με τους γονείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης των εκπαιδευτικών και των γονέων ανά την Ελλάδα ενάντια στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιβάλει τις εθνικές εξετάσεις κατάταξης. Το Υπουργείο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε συγκεκριμένα σχολεία, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η καθολική συμμετοχή των συναδελφισσών και συναδέλφων στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου, σε συνδυασμό με τη μη συμμετοχή των μαθητών/τριών του σχολείου απέτρεψαν τη διεξαγωγή της εξέτασης ‘τύπου PISA’.»

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου να επιβάλουν τις εξετάσεις αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο νόμος προέβλεπε την πανεθνική εφαρμογή των εξετάσεων από τη δεύτερη κιόλας χρονιά, αλλά η ισχυρή αντίδραση των εκπαιδευτικών και των γονέων έχει αποτρέψει αυτή την εφαρμογή μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι η σχολική κοινότητα, όταν δρα συντονισμένα και μαζικά, μπορεί να ακυρώσει εκπαιδευτικές πολιτικές που θεωρεί επιζήμιες. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις αυτές οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί της Σάμου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα δημόσιο, δωρεάν σχολείο που θα προσφέρει γνώση, μόρφωση και ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση, αντί για τυποποίηση και ανταγωνισμό.

Related posts

Με επιτυχία ο αγώνας Σκάκι Σιμουλτανέ στην Πλατεία Δημαρχείου της Σάμου

admin

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου καταδικάζει την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

admin

Pappa Beach: Θα ανοίξουμε ξανά τον μικρό μας παράδεισo

admin

Νεκρός εντοπίστηκε ο 74χρονος Ολλανδός τουρίστας στη Σάμο

admin

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου

admin

Ύπατη Αρμοστεία : Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 στη Σάμο

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

ΕΠΑΛ Καρλοβασίου…εν δράσει!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

admin