17.4 C
Σάμος
04/05/2024
Σαμιακά

Πέθανε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Πέθανε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, σπουδαία αρχαιολόγος και ξεχωριστή προσωπικότητα, με ανεκτίμητη προσφορά στην επιστήμη της Αρχαιολογίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας αποχαιρετά τη μεγάλη αρχαιολόγο και Έφορο Αρχαιοτήτων, ε.τ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

Η αγαπημένη Φωτεινή Ζαφειροπούλου, το γένος Παπαδοπούλου, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Μαθήτρια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Νικολάου Κοντολέοντος εργάζεται από φοιτήτρια στις Κυκλάδες, σε ανασκαφές στην Τήνο και Νάξο. Από το 1960 έως και το 1995 διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφιερώθηκε υπηρεσιακά και επιστημονικά στην περιφέρεια των Κυκλάδων και της Σάμου. Το 1965 παντρεύτηκε τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Νίκο Ζαφειρόπουλο, όπου μαζί αναδιοργάνωσαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία στις Κυκλάδες.

Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, ειδικεύτηκε στις Κυκλάδες κατά τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο και ασχολήθηκε στην διδακτορική της διατριβή με την μηλιακή αγγειογραφία, το σημαντικό σύνολο παριανών αγγείων από τον Βόθρο της Κάθαρσης στη Ρήνεια, ενώ και μετά τη συνταξιοδότησή της, ασχολήθηκε ενεργά συνεχίζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό της έργο με δημοσιεύσεις πολλών βιβλίων και άρθρων.

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ανέσκαψε στον ΝΑ Ικαρίας. Εργάστηκε για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος, καθώς και για την αρχαιολογική συλλογή του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Στους Φούρνους πραγματοποίησε καθαρισμούς στην ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου όπου και έγιναν απόγραφα των ακιδογραφημάτων που σώζονται στους βράχους του αρχαίου οικισμού.

Ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου υπήρξε και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για πολλά χρόνια, καθώς και Πρόεδρός του κατά τα έτη 1987-1989, ενώ για δύο θητείες ήταν πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων ΗΩΣ.

Η κηδεία της Φωτεινής Ζαφειροπούλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 12.00 στον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Related posts

Ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα στο Blue Star Myconos- Ο χαιρετισμός του πλοίου

admin

Ανησυχία του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου για τη μείωση του προσωπικού στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Όμιλος Χριστινίδη: Γενναιόδωρη πασχαλινή δωρεά σε Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Διαφωνία ανακρίτριας, εισαγγελέα για τον 48χρονο

admin

Ημερίδα: “Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίων”

admin

Νέο σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι Μαλαγαρίου – Ακολουθεί ο τουριστικός λιμένας Σάμου

admin

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου, Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος την Τρίτη 7 Μαΐου στο Βαθύ

admin

Επίσκεψη του Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων στο Μουσείο Οίνου Σάμου

admin

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού: Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην Μητρόπολη Σάμου

admin