18.1 C
Σάμος
04/05/2024
Σαμιακά

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Δευτέρα στην Διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου

Διατρανώνοντας ότι, «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα – είναι δικαίωμα», τα Δ.Σ της ΕΝΙΣ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου στο πλαίσιο της Πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία, προχωρούν την Δευτέρα 8 Απρίλη, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η ΥΓΕΙΑ δεν είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ – Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Με αφορμή την 7η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας συντονίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο της Σαντορίνης)

Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, τους πετσοκομμένους μισθούς μας, τις απολύσεις ή την εργασιακή ομηρία διαρκείας για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενισχύει τη λειτουργία απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και επιβάλει νέα απαράδεκτη επιβάρυνση στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, που θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Για άλλη μια φορά, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη ακριβοπληρώσει με τη βαριά φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Η λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μετατροπή των μονάδων υγείας σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών(κατά 200 εκατ. ευρώ το 2024).

Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών. 

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – «αυτοτελή επιχειρηματική μονάδα» να είναι  «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι «οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας.»

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.272 τον Ιανουάριο 2024). Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με την προκλητική δικαιολογία ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας

Απαιτούμε

  1. Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου  μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017.
  2. Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  3. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών)
  4. ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.
  5. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Από τα Δ.Σ της ΕΝΙΣ και του  Συλλόγου Εργαζομένων στις 8/4/2024 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση για τα προβλήματα του νοσοκομείου.

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΙΣ                                   ΤΟ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΙΣ                                   ΤΟ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Related posts

Ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα στο Blue Star Myconos- Ο χαιρετισμός του πλοίου

admin

Ανησυχία του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου για τη μείωση του προσωπικού στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Όμιλος Χριστινίδη: Γενναιόδωρη πασχαλινή δωρεά σε Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Διαφωνία ανακρίτριας, εισαγγελέα για τον 48χρονο

admin

Ημερίδα: “Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίων”

admin

Νέο σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι Μαλαγαρίου – Ακολουθεί ο τουριστικός λιμένας Σάμου

admin

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου, Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος την Τρίτη 7 Μαΐου στο Βαθύ

admin

Επίσκεψη του Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων στο Μουσείο Οίνου Σάμου

admin

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού: Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην Μητρόπολη Σάμου

admin