30/04/2024
Πολιτικά

Ερώτηση KKE για την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων της Πορφυριάδας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών για την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) .

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) είναι το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο σε όλο το νομό Σάμου. Είναι γνωστό πως η Πορφυριάδα είναι ένα σχολείο που είχε πολλά και μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις του, πριν γίνει ο σεισμός, που οφείλονταν σε κατασκευαστικές αστοχίες και κακοτεχνίες.
Οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο εγκέλαδος, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν φτιαχτεί, ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλανίζουν το κτήριο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για σχεδόν μια δεκαετία αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα και παλεύουν για την αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων.
Είναι επίσης γεγονός ότι διαχρονικά καμία από τις Κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές δεν φρόντισε ώστε το εμβληματικό αυτό κτήριο να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο για τον οποίο ανακαινίστηκε, να είναι δηλαδή ασφαλής και λειτουργικός χώρος για την εκπαίδευση των μαθητών.
Οι πολιτικές της χρόνιας υποχρηματοδότησης στην Παιδεία συσσώρευσαν τα προβλήματα στην Πορφυριάδα και 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό έχουν λυθεί ελάχιστα κτηριακά ζητήματα.
Είναι ακόμα γνωστό ότι υφίσταται ένα διαθέσιμο κονδύλι χρημάτων, το οποίο προβλέπει έργο για την αποκατάσταση της σκεπής. Συγκεκριμένα το έργο φέρει την ονομασία «Αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στο κτήριο της Πορφυριάδας σχολής», προϋπολογισμού 691.226,92 ευρώ. Έχει υποβληθεί από τις 17/10/2023 στο ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών – άξονας προτεραιότητας 2.4: Πρόσληψη και διαχείριση κινδύνων με τίτλο “Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (αριθμός πρόσκλησης 6898)”. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστική ένταξη ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.
Στο φυσικό αντικείμενο του έργου αυτού περιλαμβάνεται η αντικατάσταση στέγης, η κατάσταση της οποίας συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών. Μέρος της σκεπής είχε αποκολληθεί και καταρρεύσει κατά τον σεισμό και ενώ τα παιδιά ήταν εντός του σχολείου. Είναι γεγονός ότι αν ο σεισμός είχε γίνει λίγα λεπτά αργότερα θα είχαμε θύματα μαθητές και μαθήτριες.
Ακόμα η κτηματική υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Σάμου έχει γνωμοδοτήσει ότι το έργο πρέπει να εκτελεστεί εντός θερινής περιόδου, ώστε το κτήριο να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά τη νέα σχολική περίοδο. Διαφορετικά θα προστεθεί ένας ακόμη χρόνος αναμονής ή ίσως και περισσότερο με ότι συνεπάγεται αυτό για έναν χώρο που φιλοξενεί παιδιά. Και με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει γίνει οριστική ένταξη του έργου είναι αρκετά πιθανό αυτός ο χρόνος αναμονής όντως να προστεθεί.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
– Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να γίνει η ένταξη του έργου και να προχωρήσει.
– Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για να ολοκληρωθεί και να είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες ασφαλείς στο σχολείο τους.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Δελής Γιάννης
Συντυχάκης Μανώλης

Related posts

Νησιωτικότητα, Αυτοδιοίκηση και νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Ομιλία του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin