21.7 C
Σάμος
26/05/2024
Δήμος

Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για την Ίδρυση Δημοτικού Εθελοντικού Κλιμακίου Πυροπροστασίας

Στην πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου στις 26/4/24, τέθηκε προς ψήφιση η ίδρυση ενός δημοτικού εθελοντικού κλιμακίου πυροπροστασίας που θα καλύπτει 4-5 χωριά της κεντρικής Σάμου, όπως ο Πύργος, οι Σπαθαραίοι και οι Κουμαραδαίοι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, αν και είδε θετικά το αίτημα, ζήτησε την απόσυρση και επανυποβολή του με καλύτερη προετοιμασία, διαφάνεια και νομότυπο τρόπο. Επισήμαναν ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια των χωριών, καθώς και οι πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα. Αντ’ αυτού, το θέμα τέθηκε προς ψήφιση με “πρωτοφανή προχειρότητα”, βασιζόμενο σε ένα προσωπικό έγγραφο του αντιδημάρχου Πυθαγορείου, χωρίς να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι αυτή η πρακτική υποτιμά και ακυρώνει τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων, αποτελώντας μια αντιδημοκρατική πράξη που αντιβαίνει στον νόμο. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα και ο αριθμός των συμμετεχόντων, ούτε οι υπογραφές τους.

Παρά τη δικαιολογία ότι η ίδρυση του κλιμακίου πρέπει να γίνει άμεσα λόγω της αντιπυρικής περιόδου, η Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε τα εξής:

  1. Τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται μέσα στην αντιπυρική περίοδο και υπήρχε αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες διεργασίες νωρίτερα.
  2. Λόγω ευθύνης της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει καθυστέρηση ετών στην πιστοποίηση εθελοντικών ομάδων και εθελοντών.
  3. Επομένως, είναι λογικά αδύνατη η έγκαιρη πιστοποίηση για την αξιοποίηση των εθελοντών σε πυρκαγιές εντός του έτους.
  4. Η δημιουργία δημοτικών εθελοντικών ομάδων είναι ευθύνη του δήμου και της δημοτικής αρχής, όχι προσωπική επιλογή, και πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
  5. Υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο.
  6. Αυτή η μεθόδευση οδηγεί σε εντάσεις, διασπάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των εθελοντών και της κοινωνίας.
  7. Είναι ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες πρακτικές που καταργούν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας και υποβαθμίζουν τον ρόλο του δήμου και των οργάνων του.

Τελικά, το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψήφισε την πρόταση, την οποία υπερψήφισε μόνο η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής. Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοτική αρχή θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες, παρά την ψήφισή της.

Related posts

Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Σάμου: Συνεδρίαση για την οικονομική διαχείριση και την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων

admin

Ενημερωτική Εσπερίδα για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογική εξέταση Σπίλων

admin

Προθεσμία έως 31 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις στην Ανατολική Σάμο για άδειες κοινόχρηστων χώρων

admin

“Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ανατ. Σάμου: Συμφωνία για ενίσχυση στην Πολιτική Προστασία”

admin

Ημερίδα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18 Μαΐου

admin

Εθελοντική δράση καθαρισμού ρεματιάς στο Λιμάνι και Παλαιό Καρλόβασι 18-19 Μαΐου

admin

Δήμος Αν. Σάμου: Πρόσληψη 8 ατόμων ως Δασεργάτες με 5μηνη σύμβαση

admin

Ανακοινώθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων ποιότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Εθελοντές και μέσα πυρόσβεσης: Την άμεση επίλυση διοικητικών θεμάτων ζητά η ΑΝΑ.Σ.Α

admin