19.4 C
Σάμος
14/05/2024
Σαμιακά

“Όχι άλλοι νεκροί ξεριζωμένοι στις θάλασσές μας”

Ένας ακόμη μετανάστης έχασε τη ζωή του και άλλοι αγνοούνται μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 25 άτομα διασώθηκαν ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν, το Εργατικό Κέντρο Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι προστίθενται στη μακρά λίστα των θυμάτων στο Αιγαίο, καθώς προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες και τη φτώχεια.

Η ανακοίνωση καταδικάζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως υπεύθυνες για τον ξεριζωμό και τον θάνατο προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Έβρο. Παράλληλα, γίνεται λόγος για εγκλωβισμό σε “κέντρα φυλακές” όπως αυτό στη Ζερβού και για fast-track διαδικασίες που στερούν το άσυλο από πολλούς.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί ουσιαστικά ταφόπλακα για τη Συνθήκη της Γενεύης. Καλεί δε τους κατοίκους των νησιών να μην εθιστούν στον θάνατο και να θυμούνται τα πολλαπλά ναυάγια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση για ενίσχυση του αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για αποδέσμευση της χώρας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για έκφραση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ζητά τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, το κλείσιμο δομών όπως αυτή στου Ζερβού και τη διενέργεια διαδικασιών ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στην Τουρκία ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στις χώρες προορισμού.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το πρόσφατο ναυάγιο προσφύγων και μεταναστών κοντά στην περιοχή του Καρλοβάσου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ένα νεκρό, πέντε αγνοούμενους και 25 διασωθέντες.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τραγωδία ως “έγκλημα”, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κομμάτων που την υπηρετούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θύματα είναι “ξεριζωμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου” που γίνονται “βορά σε διακινητές και λαθρεμπόρους” και θύματα “της πολιτικής των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων.”

Το κόμμα επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για το ότι ακολουθούν “πιστά τις οδηγίες και συμφωνίες της ΕΕ” και “έστρωσαν το έδαφος” για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Χαρακτηρίζει το σύμφωνο ως “απάνθρωπο”, λέγοντας ότι περιλαμβάνει “προληπτικές φυλακίσεις, φακέλωμα, λήψη βιομετρικών ακόμη και από 6χρονα παιδιά, νέους φράχτες, επαναπροωθήσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης.”

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό “να παλέψει για να σταματήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.” Ζητά επίσης να τερματιστεί “ο μεθοδευμένος ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο.”

Η ανακοίνωση καταλήγει υποστηρίζοντας ότι τα ναυάγια και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων “τελειώνουν κι επίσημα το παραμύθι της «ΕΕ του κράτους δικαίου»” και καλεί τον λαό “να τιμωρήσει τα κόμματα που ωραιοποιούν τη βαρβαρότητα της ΕΕ του κεφαλαίου, με ψήφο για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.”

Related posts

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2024 “ΜΑΖΙ” στη Σάμο

admin

Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος: Άμεση ανάγκη αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας

admin

Στην Υδρούσσα η Πυροσβεστική για άσκηση ετοιμότητας και πρόληψης

admin

Eθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου στις 24 Μαΐου 2024

admin

METAXA LIKNON: Το πολυβραβευμένο Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό

admin

Σύσκεψη γυναικών από το ΚΚΕ Σάμου ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Μανώλης Κάρλας: Ελλείμματα εκπροσώπησης

admin

Η επέτειος της Ύψωσης της Σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης του 1821 στο Καρλόβασι

admin

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της ατομικής αξιολόγησης: Στάσεις εργασίας 13-17/5/2024

admin