22.8 C
Σάμος
12/05/2024
Πολιτικά

Νησιωτικότητα, Αυτοδιοίκηση και νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Ομιλία του Μιχάλη Αγγελόπουλου

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον πρώην δήμαρχο της Σάμου και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, στελέχη της αυτοδιοίκησης και φίλοι και συνεργάτες κατά την ομιλία του, το Σάββατο του Λαζάρου, στο Καρλόβασι.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος μίλησε για το ρόλο που πρέπει να παίξει η αυτοδιοίκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν βήμα και φωνή.

«Το στοίχημα είναι να εκπροσωπηθεί επάξια η αυτοδιοίκηση στην Ευρωβουλή»

“Το στοίχημα είναι ένα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος. “Είναι να εκπροσωπηθεί η αυτοδιοίκηση ουσιαστικά, διότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για πισωγυρίσματα. Το οικοδόμημα είναι ένα, η Σάμος μπροστά. Όπως και να λέγονται οι δήμοι, ο στόχος είναι ένας, να πάει το νησί μπροστά. Με όλους μαζί, με συνέργεια, συναντίληψη, με βοήθεια, με υποστήριξη”.

 

«Στοχευμένες πολιτικές και επαρκή χρηματοδότηση χρειάζονται τα ελληνικά νησιά»

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να κηρυχθεί το 2025 ευρωπαϊκό έτος νησιών διότι απ΄αυτό εξαρτώνται πολιτικές που έχουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για μεγάλα και μικρά έργα.

“Προχωράμε στην σύνταξη ενός συμφώνου για τα νησιά στο οποίο θα μετέχουν οι φορείς, η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, η κοινωνία των πολιτών, τα Πανεπιστήμια και βεβαίως η ευρύτερη κοινωνία. Χωρίς αυτό το σύμφωνο για τα νησιά θα έχουμε στην Κορσική ΦΠΑ από μηδέν έως 10%, στα Κανάρια νησιά μηδενικό ΦΠΑ και στην Ελλάδα 16% ή 18% ή 24%”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη νησιωτικότητα λειτουργούν τρία προγράμματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προόδου, τόνισε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

  • Η χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα από το πρόγραμμα Νέαρχος. Το οποίο υλοποιεί δράσεις εθνικής στρατηγικής με τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που δύναται να συνομολογούν και να υπογράφουν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Η νησιωτική επιχειρηματικότητα η οποία προβλέπει ότι θα παρέχει στήριξη λειτουργικού κόστους της νησιωτικής επιχείρησης, πρόσβαση στην αγορά χρήματος και ενίσχυση εξωστρέφειας εξαγωγών.
  • Και το ταμείο της θάλασσας, της γαλάζιας οικονομίας για την χρηματοδότηση δράσεων με την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων δράσεων επιχειρηματικότητας, π.χ. λιμενικά έργα.

Ο υπ. Ευρωβουλευτής παρέδωσε έναν πίνακα δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη του νησιού με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες (υποδομές μεταφορών , διαχείριση νερού, φυσικό περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, ανεπάρκεια δομών και υπηρεσιών, πολιτισμός, αθλητισμός). Ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους αιρετούς και στις δημόσιες υπηρεσίες να “τρέξουν” πάνω στην δημιουργία ενός σχεδίου το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κοινές δράσεις των δύο δήμων της Σάμου.

Αναφερόμενος στο ρόλο των ευρωβουλευτών τόνισε, ότι “ελέγχουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., εκλέγουν τον πρόεδρο της Επιτροπής, κάνουν τις συμφωνίες με τρίτες χώρες, νομοθετούν και ελέγχουν την νομοθεσία. Οι επιλογές μας πρέπει να είναι επιλογές ουσίας. Να επιλέξουμε σε όλες τις παρατάξεις τους άξιους ανθρώπους  ώστε να συνεισφέρουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια και όχι ανθρώπους που θα καταγγέλλουν τη χώρα όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια από κάποιους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης”, επεσήμανε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

«Δεν χρειαζόμαστε νέες αξίες, θέλουμε πίστη στις παλαιές»

“Σας καλώ με καθαρότητα και αισθήματα βαθιάς αγάπης να συμπορευθούμε όλοι μαζί. Με ένα και μόνο μήνυμα για να διατρανώσουμε την πίστη μας στις παλαιές αξίες της Ένωσης όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όπως είχα την τιμή να διδαχθώ από τρεις κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς. Τον Τάκη Λαμπρία, τον Παρασκευά Αυγερινό και το Μιχάλη Παπαγιαννάκη, οι οποίοι με έμαθαν να ακούω και να μιλώ, να μη φοβάμαι να λέω τη γνώμη μου και να μάχομαι στην πρώτη γραμμή με τις αξίες αυτές γιατί δεν χρειαζόμαστε νέες αξίες θέλουμε νέα πίστη στις παλαιές” ανέφερε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην δήμαρχος Σάμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο που αγαπά: “Σε όσα μέρη κι έχω γυρίσει, σε όρους τόπους κι αν έχω πάει η Σάμος είναι μόνο μία, αυτή αγαπώ, αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτός είναι ο τόπος μου”

«Πάμε μπροστά για το Καρλόβασι, για την Δυτική Σάμο, για την πατρίδα μας, για τη Ν.Δ. , για όλους εμάς που πολεμάμε από το Βαθύ μέχρι τους Φούρνους και όλη την νησιωτική Ελλάδα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας και μιας ανάπτυξης που θα λειτουργεί οριζόντια».

Την προσωπικότητα του Μιχάλη Αγγελόπουλου εξήραν από βήματος ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δυτικής Σάμου και έγκριτος νομικός, Λουκάς Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο Αντιπεριφερειάρχης νομού Σάμου, Ελισαίος Μαυρατζώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης προϊόντων Β. Αγαίου, Άννη Ανδρεάδου.

Στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή, παρέστησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Παρασκευάς Παπαγεωργίου, οι αντιδήμαρχοι Δυτικής Σάμου, ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, Ιωάννης Σκούτας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Ικαρίας, Ανεζινιώ Σταμούλη, ο πρόεδρος  ΔΕΕΠ της Ν.Δ στην Σάμο, Ευάγγελος Καπλαντζης,  ο πρόεδρος του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου, Ευάγγελος Τσεσμελής, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

 

 

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin