21.7 C
Σάμος
21/05/2024
Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία πολλών γονέων σχετικά με την έλλειψη επαρκούς αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων του νησιού. Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος σεισμός της περασμένης Παρασκευής, ο οποίος ανέδειξε για άλλη μια φορά τις σοβαρές ελλείψεις στην προστασία της σχολικής κοινότητας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μόνη “προστασία” που παρείχε το κράτος ήταν η γνωστή τακτική της ατομικής ευθύνης, ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των κτιρίων. Την ίδια στιγμή, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 2020 παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους γονείς των μαθητών.

Η Τομεακή Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της κινητοποίησης των πολιτών για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους γονείς της Πορφυριάδας που πέτυχαν να ακουστεί η φωνή τους.

Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της στην επίθεση που δέχθηκε ο Σύλλογος Γονέων Πορφυριάδας από τη δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντας την κριτική του δημάρχου Δυτικής Σάμου ως άδικη και αβάσιμη. “Μπορεί αυτή η αλήθεια να μην αρέσει στη ΝΔ και στο δήμαρχο Δυτικής Σάμου, που εξαφάνισε τις κινητοποιήσεις των γονιών από τις ανακοινώσεις του, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς αυτή είναι η πραγματικότητα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση: 

Ο πρόσφατος σεισμός της περασμένης Παρασκευής ήταν μικρός, αλλά έγινε αισθητός. Ξύπνησαν μνήμες από τον τραγικό σεισμό του 2020, κοντά 4 χρόνια πριν.

Η ανησυχία πολλών γονιών είναι δικαιολογημένη, καθώς η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης, η τρομερή καθυστέρηση στην αποκατάσταση ζημιών αντικειμενικά καλλιεργεί την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς που κυβερνούν. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν απέναντι στο αίτημα για έργα αντισεισμικής προστασίας προτάσσεται η λογική του κόστους – οφέλους όσον αφορά τα έργα που ιεραρχούνται. Και δυστυχώς στα κριτήρια της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα πίνουν νερό στο όνομά της, οι ανάγκες των παιδιών μας δεν είναι επιλέξιμες.

Γι’ άλλη μια φορά η μόνη κρατική προστασία ήταν η προσφιλής τακτική της ατομικής ευθύνης: «πάρτε τα παιδιά σας». Αυτή η κρατική παραίνεση είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, είναι ομολογία ότι δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να είναι ασφαλή τα κτίριά μας και ειδικά τα σχολικά κτίρια από το σεισμό. Και ας ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μόνο έτσι θα πετύχουν κάτι. Το πρόσφατο παράδειγμα της κινητοποίησης των γονιών της Πορφυριάδας είναι χαρακτηριστικό: αν δεν είχαν κινητοποιηθεί δε θα είχαν καταφέρει τίποτα.

Το ΚΚΕ στήριξε αυτές τις κινητοποιήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων του έκανε γνωστό το θέμα για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, στήριξη, αλληλεγγύη. Ενώ βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν για άλλη μια φορά ερώτηση στη βουλή.

Καλούμε τους γονείς σε όλο το νησί να είναι σε εγρήγορση, για να ολοκληρωθούν τα έργα, για να γίνει ουσιαστικός αντισεισμικός και όχι μόνο οπτικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, όπως και σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο λαός που παλεύει μπορεί και νικά, αυτό είναι για άλλη μια φορά το συμπέρασμα.

Μπορεί αυτή η αλήθεια να μην αρέσει στη ΝΔ και στο δήμαρχο Δυτικής Σάμου, που εξαφάνισε τις κινητοποιήσεις των γονιών από τις ανακοινώσεις του, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι επέλεξε η δημοτική αρχή να πλέξει και το εγκώμιο του τοπικού βουλευτή που έχει ψηφίσει ό, τι αντιλαϊκό διαλύει τις ζωές μας και στηρίζει την πολιτική «κόστους- οφέλους» είναι δικός τους λογαριασμός, ας απολογηθούν γι’ αυτό στον κόσμο τους. Γι’ αυτό ο λαός μας λέει: «Δείξε μου του φίλους σου, να σου ποιος είσαι». Θεωρούμε άδικη και αβάσιμη την επίθεση προς το ΔΣ Κηδεμόνων Πορφυριάδας. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται πως λειτουργεί συντονισμένα και παράλληλα με την πολιτική της ΝΔ. Είναι προκλητικό αρχικά να αγνοεί τους αγώνες των γονέων και στη συνέχεια με δεύτερη ανακοίνωση να τους βάζει και χέρι. Είναι απαράδεκτη και προσβλητική η αναφορά σε ένα πρόσωπο του Συλλόγου, τον δήθεν «συντάκτη» και θα έπρεπε ο Δήμαρχος να ανακαλέσει και να απολογηθεί που αντιμετωπίζει μία συλλογικότητα ως ένα άτομο.

Τώρα να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη διεκδικώντας:

  • έργα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, ουσιαστικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων
  • αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους, τόσα χρόνια μετά και τα προβλήματα παραμένουν
  • άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία και πανεπιστήμιο
  • γκρέμισμα των επικίνδυνων κτιρίων με ευθύνη του κράτους

Όλοι για έναν και ένας για όλους

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να είναι μπροστά οι λαϊκές ανάγκες

 και οι ανάγκες των παιδιών μας

Related posts

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά στη Σάμο

admin

«Η πατρίδα μπορεί! Οι Έλληνες το αξίζουμε»: Το πρώτο προεκλογικό σποτ του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Ο Στεφανάδης Χριστόδουλος και κυβερνητικά στελέχη σε προεκλογικές επισκέψεις

admin

Επίσκεψη Κώτσηρα στη Σάμο: Συνοδεύεται από Πέτσα και Στεφανάδη

admin

Στη Σάμο ο Υφυπουργός Εξωτερικών: Πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων

admin

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στη Σάμο

admin

Σάμος: Eπίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη

admin

Νησιωτικότητα, Αυτοδιοίκηση και νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Ομιλία του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin