22.9 C
Σάμος
03/05/2024
Σαμιακά

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

Με κεντρικά συνθήματα την αντίθεση στην εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Η πορεία ξεκίνησε από την ΚΕΔΝ Σάμου στη περιοχή της Ζερβού και κατέληξε στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας μεταξύ άλλων την αποχώρηση της φρεγάτας ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα, το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, καθώς και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και 18 Τούρκοι από  την Επιτροπή Ειρήνης της Σμύρνης, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Παράλληλα με την πορεία, στην πλατεία Πυθαγόρα πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων ζωγραφικής αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από μαθητές σχολείων απ’ όλη τη Σάμο, που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Η έκθεση, όπως και η πορεία, έστειλαν  μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ένα μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από συγκρότημα της Επιτροπής Ειρήνη.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Έρη Ρίτσου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας της ΠΕΕ:  «Τιμώντας τη μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και όλων των αγωνιστών της Ειρήνης- είπε στην αρχή της ομιλίας της – που πάλεψαν ενάντια στα δολοφονικά σχέδια  του μεγάλου κεφαλαίου, που προκειμένου να αυξάνεται δεν λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές,  και έδωσαν τη ζωή τους για να επικρατήσει στον κόσμο ειρήνη,   εκφράζουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που τον σκοτώνει με βόμβες και με πείνα το κατοχικό κράτος-δολοφόνος  του Ισραήλ,  καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, ζητάμε να επιστρέψει αμέσως η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους, σταθερά απαιτώντας επίσης κανένας Έλληνας στρατευμένος να μη στέλνεται έξω από τα σύνορα της χώρας μας»

Αναφερόμενη στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ ενός οργανισμού που ευθύνεται μεταξύ άλλων για την εισβολή και κατοχή στη Κύπρο τόνισε  ότι «είναι πολύ σημαντικό να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραϊσουν το ΝΑΤΟ παρουσιάζοντάς το σαν «συμμαχία που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλειά μας», σαν «Ιερή αμυντική συμμαχία».

Σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα των χωρών της ΕΕ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η πολιτική της καταπατά τις ανάγκες του λαού και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ», ενώ κατεδαφίζει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, τη παιδεία, τον πολιτισμό κλπ.

«Απέναντι σ’ αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις… Ο λαός έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και το έχει κάνει στο παρελθόν και έχει διαμορφώσει με την πάλη του όρους που περιόρισαν την κυριαρχία των ισχυρών…. Όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο δρόμος, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας κι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κλείνοντας την ομιλία της.

Related posts

Διαφωνία ανακρίτριας, εισαγγελέα για τον 48χρονο

admin

Ημερίδα: “Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίων”

admin

Νέο σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι Μαλαγαρίου – Ακολουθεί ο τουριστικός λιμένας Σάμου

admin

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου, Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος την Τρίτη 7 Μαΐου στο Βαθύ

admin

Επίσκεψη του Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων στο Μουσείο Οίνου Σάμου

admin

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού: Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην Μητρόπολη Σάμου

admin

Η Εργατική Πρωτομαγιά στη Σάμο

admin

Επίσκεψη του Διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβασίου στο 1ο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου

admin

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος – Ισχυρές συστάσεις προς του πολίτες

admin