21.7 C
Σάμος
18/05/2024
Σαμιακά

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

Με κεντρικά συνθήματα την αντίθεση στην εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Η πορεία ξεκίνησε από την ΚΕΔΝ Σάμου στη περιοχή της Ζερβού και κατέληξε στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας μεταξύ άλλων την αποχώρηση της φρεγάτας ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα, το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, καθώς και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και 18 Τούρκοι από  την Επιτροπή Ειρήνης της Σμύρνης, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Παράλληλα με την πορεία, στην πλατεία Πυθαγόρα πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων ζωγραφικής αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από μαθητές σχολείων απ’ όλη τη Σάμο, που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Η έκθεση, όπως και η πορεία, έστειλαν  μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ένα μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από συγκρότημα της Επιτροπής Ειρήνη.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Έρη Ρίτσου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας της ΠΕΕ:  «Τιμώντας τη μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και όλων των αγωνιστών της Ειρήνης- είπε στην αρχή της ομιλίας της – που πάλεψαν ενάντια στα δολοφονικά σχέδια  του μεγάλου κεφαλαίου, που προκειμένου να αυξάνεται δεν λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές,  και έδωσαν τη ζωή τους για να επικρατήσει στον κόσμο ειρήνη,   εκφράζουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που τον σκοτώνει με βόμβες και με πείνα το κατοχικό κράτος-δολοφόνος  του Ισραήλ,  καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, ζητάμε να επιστρέψει αμέσως η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους, σταθερά απαιτώντας επίσης κανένας Έλληνας στρατευμένος να μη στέλνεται έξω από τα σύνορα της χώρας μας»

Αναφερόμενη στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ ενός οργανισμού που ευθύνεται μεταξύ άλλων για την εισβολή και κατοχή στη Κύπρο τόνισε  ότι «είναι πολύ σημαντικό να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραϊσουν το ΝΑΤΟ παρουσιάζοντάς το σαν «συμμαχία που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλειά μας», σαν «Ιερή αμυντική συμμαχία».

Σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα των χωρών της ΕΕ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η πολιτική της καταπατά τις ανάγκες του λαού και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ», ενώ κατεδαφίζει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, τη παιδεία, τον πολιτισμό κλπ.

«Απέναντι σ’ αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις… Ο λαός έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και το έχει κάνει στο παρελθόν και έχει διαμορφώσει με την πάλη του όρους που περιόρισαν την κυριαρχία των ισχυρών…. Όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο δρόμος, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας κι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κλείνοντας την ομιλία της.

Related posts

Θέσεις εργασίας στο Fito Aqua Bleu Resort: Front Office Agent & Καμαριέρα

admin

Πρόγραμμα του 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε Σάμου 2024

admin

Τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην Παραλιακή

admin

Εργαστήριο διαβούλευσης για τον σχεδιασμό Masterplan πολιτισμού και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) της Σάμου

admin

Κοκκάρι: Η Κοινότητα απαιτεί συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις για τους κοινοχρήστους χώρους

admin

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άνω Αγ. Κωνσταντίνο Σάμου

admin

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

admin

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin