18.3 C
Σάμος
17/05/2024
Σαμιακά

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος – Ισχυρές συστάσεις προς του πολίτες

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε – Σε ετοιμότητα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου υπενθυμίζει ότι από χθες Μ. Τετάρτη , 1η Μαΐου, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου διανύουμε την αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες για αυξημένη προσοχή και αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, συνιστάται στους πολίτες να συμβουλεύονται τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τις απαγορευμένες ή επιτρεπόμενες υπό προϋποθέσεις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Επιπλέον, προτρέπονται να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) και να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και για τη διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων στη σχετική Πυροσβεστική Διάταξη. Σημειώνεται ότι η μη συμμόρφωση με τα μέτρα επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, ενώ προβλέπονται και αυστηρές ποινικές κυρώσεις βάσει του νέου ποινικού κώδικα.

Υπενθυμίζεται επίσης η υποχρέωση των ιδιοκτητών και χρηστών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Σε περίπτωση εντοπισμού φωτιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική στο 199 ή στο 112, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, την ένταση των ανέμων και τη βλάστηση που καίγεται. Τονίζεται η ανάγκη για άμεση απομάκρυνση από την περιοχή και συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου αποτελεί ευθύνη όλων μας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Με την συνεργασία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Related posts

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά στους Μύλους της Σάμου

admin

Προσοχή: Απαγορεύονται μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη Ζώνη Ελέγχου ATZ του Αερολιμένα Σάμου

admin

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου φιλοξενεί τους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αλιείας με Φελλό

admin

Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη σε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» στη Σάμο

admin

Καρλόβασι: Τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής διπλωμάτων και πτυχίων

admin

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών της ΕΛΣΤΑΤ

admin

Έκπτωση 50% στους λογαριασμούς ύδρευσης για Πολύτεκνους

admin

Επείγουσα ενημέρωση για αμπελοκαλλιεργητές από τον Ε.Ο.Σ. Σάμου

admin