15.9 C
Σάμος
03/05/2024
Περιφερειακά

Προσωπική νίκη Μουτζούρη η Βίζα των Τούρκων

Το ενδιαφέρον για την σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μπορεί να είναι μεγάλο και για πολλά ζητήματα, αλλά για μας εδώ στην Λέσβο και γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο αυτό που κυριαρχεί είναι το μεταναστευτικό και η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Όπως γράφει το lesvospost.com , είναι δυο θέματα τεράστιας σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ευημερία των νησιών μας, έχοντας μεγαλύτερη αξία ακόμη και από ένα μεγάλο έργο οδοποιίας αυτή την στιγμή.

Και για τα δυο αυτά θέματα, τα οποία μπαίνουν σε λίγη ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , τις συνθήκες ή αν θέλετε τα δεδομένα και τις εξελίξεις όπως αυτές αναμένονται, τις καθόρισαν ορισμένοι παράγοντες, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλη σε μικρότερο βαθμό επιρροής.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες, ενδεχομένως και ο πιο σημαντικός λόγω της βαρύτητας και της θέσεως του, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικότατο ρόλο σε αυτά που σήμερα θα αποφασιστούν, είναι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Για το μεταναστευτικό, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ίσως ο μόνος ο οποίος κρατά αυτή την στιγμή αντίσταση στο θέμα των δομών, «φωνάζει» διαρκώς, « τσακώνεται» με τους αρμοδίους Υπουργούς και δεν αφήνει την κατάσταση να εκτραχυνθεί, και αποτελεί την μοναδική φωνή που προσπαθεί να αποτρέψει τα όποια σχέδια υπάρχουν γύρω από τις δομές. Μάλιστα με την επανεκλογή του για άλλα πέντε χρόνια, ουσιαστικά ακύρωσε και τα όποια σχέδια μπορεί να υπήρχαν από πλευράς κυβέρνησης και σίγουρα η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να έχει διαφορετική ατζέντα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς.

Για την βίζα των Τούρκων Πολιτών, η σημερινή εξέλιξη και συμφωνία που αναμένεται, αποτελεί προσωπική νίκη του Περιφερειάρχη. Είναι ο μοναδικός που εδώ και μήνες, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, έχει σηκώσει το θέμα, είτε με Δελτία Τύπου, είτε με συνεντεύξεις του, είτε σε συσκέψεις με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ήταν ο μοναδικός που έθεσε το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Λέσβο τον Μάιο και μάλιστα δημόσια στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Ήταν ο μόνος που στην σύσκεψη με την νέα Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στις αρχές Ιουλίου, ζήτησε την εκ νέου εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμοζόταν ως το 2019 για την Βίζα των Τούρκων.

Ήταν ο μόνος που από την Χίο τον Ιούνιο δήλωνε σε συνέντευξη τύπου την αναγκαιότητα να επανέρθει το θέμα της βίζας.

Ήταν ο μοναδικός που το τελευταίο δίμηνο, συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία, μιλούσε και ζητούσε να επανέρθει η βίζα των Τούρκων.

Ο Μουτζούρης όποτε μιλούσε για θέματα τουρισμού, ανέφερε το θέμα της βίζας κάτι που δεν το είδαμε από κανέναν αρμόδιο του Τουρισμού, τουλάχιστον με τέτοια ζέση.

Και αυτή η επιμονή του, αυτή η πίεση του φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα καθώς το θέμα της βίζας μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Μπήκε πρώτα στην ατζέντα των δικών μας αξιωματούχων, κυβερνητικών και στην συνέχεια στην σημερινή ατζέντα της συζήτησης.

Αυτή η εξέλιξη την οποία μένει να δούμε και τις λεπτομέρειες της, αν τελικά έχει ευτυχής κατάληξη, θα δώσει τεράστια ώθηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θα δώσει οικονομική στήριξη και θα φέρει νέα δεδομένα στα νησιά μας τα οποία επανακάμπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και ανακάμπτουν συνδυαστικά. Γιατί τα δυο ζητήματα αυτά, το μεταναστευτικό και η βίζα των Τούρκων είναι αλληλένδετα. Το ένα επηρεάζει το άλλο. Και ως προς αυτό, ο Μουτζούρης είναι ο μόνος από τους τοπικούς παράγοντες που μίλησαν ξεκάθαρα και για τα δυο , τα διατήρησαν στην επιφάνεια της επικαιρότητας και ως προτεραιότητα και σήμερα δικαιώνεται.

ΥΣ: Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να οικειοποιηθούν την επιτυχία με την Βίζα των Τούρκων. Άδικος κόπος.

Related posts

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη για το Πάσχα

admin

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου: Σημαντική Δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο

admin

Πρόσκληση σε 2η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού στη Σάμο

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Σάμος διακρίνεται για τον οίνο της στα Tourism Awards

admin

Σάμος: Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με την Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin