24.4 C
Σάμος
22/05/2024
Δήμος

Στέγαση της «Πυθαγόρειας Ακαδημίας – Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Αξιών». Tι αναφέρει ο Συνδυασμός «Για το Δήμο που Αξίζουμε»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου αποφάσισε στη τελευταία του συνεδρίαση 13η /09.08.2023 να παραχωρήσει χώρο για τη στέγαση των γραφείων της υπό σύστασης ΑΜΚΕ «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ -ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ» με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου.

Με ομόφωνη απόφαση παραχωρήθηκε ο πάνω όροφος του κτιρίου ΚΑΠΗ συμβάλλοντας έτσι στην έναρξη λειτουργίας της ακαδημίας και της εγκατάστασής της μέχρι τη δημιουργία νέου κτιρίου.
Παράλληλα ο Δήμος ετοιμάζει το φάκελο ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα με την έναρξη του αντίστοιχου προγράμματος για την ανέγερση κτιρίου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές με τίτλο: «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ -ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ».

Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορέσει να καλύψει και τις ανάγκες της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στο Καρλόβασι (επιστημονικά συνέδρια, ομιλίες, ημερίδες) καθώς και κάθε δράση πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η τεκμηρίωση σκοπιμότητας, η τεχνική περιγραφή, και ο προϋπολογισμός του έργου έχουν κατατεθεί ήδη από το σύμβουλο του Δήμου μας ΔΕΠΑΝ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Tι απαντά στο δελτίο τύπου του δήμου Δυτικής Σάμου ο Συνδυασμός «Για το Δήμο που Αξίζουμε».

 

Ο Συνδυασμός «Για το Δήμο που Αξίζουμε» χαιρετίζει και επικροτεί κάθε ιδέα, όραμα και προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των κατοίκων του. Όμως, όταν η Δημοτική Αρχή καλείται να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία, είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τις νομικές προεκτάσεις κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας φορέων ή πολιτών, ώστε να τηρείται η αρχή της νομιμότητας. Όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί δωρεάν παραχώρησης τμήματος του ΚΑΠΗ σε υπό σύσταση φορέα, προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής :

1. Το κείμενο που αναρτήθηκε στα ΜΜΕ από τη δημοτική αρχή αποτελεί ένα απλό κείμενο καταγραφής σκέψεων, ιδεών και προσδοκιών. Τίποτε παραπάνω. Δεν αποτελεί καταστατικό οποιουδήποτε φορέα οποιασδήποτε μορφής.
2. Το καταστατικό πρέπει να αναφέρει τη νομική μορφή του Φορέα και τη διάρκειά του, τα ιδρυτικά μέλη αυτού, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και αρκετές ακόμη διατάξεις προβλεπόμενες από το νόμο. Δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε καταστατικό του «φορέα» που υπέβαλε το αίτημα παραχώρησης ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στη δημοσιότητα, επομένως τίποτα από τα ανωτέρω δεν προκύπτει.
3. Ο φερόμενος ως «Φορέας» που αιτήθηκε την παραχώρηση είναι «υπό σύσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής. Μετά από έρευνα του Συνδυασμού μας, προέκυψε ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα οποιοδήποτε καταστατικό αυτού (με την επωνυμία τουλάχιστον που αναφέρει η Δημοτική Αρχή) ούτε στα Βιβλία Εταιρειών, ούτε στα Βιβλία Σωματείων, ούτε εκκρεμεί αίτηση έγκρισης καταστατικού από οποιοδήποτε Δικαστήριο της Σάμου. Συνεπώς ο Δήμος Δυτικής Σάμου παραχώρησε τμήμα δημοσίου κτιρίου σε ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ νομικό πρόσωπο.
4. Διευκρινίζουμε ότι η «σύσταση» νομικού προσώπου δεν απαιτεί συγκεκριμένη διεύθυνση έδρας, αρκεί η αναφορά της Δημοτικής Ενότητας της έδρας της στο Καταστατικό. Τούτο απαιτείται στο επόμενο στάδιο, που είναι η έκδοση ΑΦΜ. Επομένως θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το καταστατικό με πράξη καταχώρησής του στα οικεία Βιβλία του αρμοδίου Πρωτοδικείου και μετά να εξεταστεί το αίτημα της παραχώρησης χώρου προς έκδοση ΑΦΜ.
5. Υφίσταται ήδη στη Σάμο Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με επωνυμία «Πυθαγόρειος Ακαδημία» ιδρυθείσα από έτους 2005, με έδρα στο Πυθαγόρειο. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν πρόκειται για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, αλλά για νέο που ΘΑ συσταθεί με την ίδια σχεδόν επωνυμία. Θεωρούμε ότι οι ιδιώτες της εν λόγω πρωτοβουλίας θα έπρεπε να επανεξετάσουν το ζήτημα.

6. Η παραχώρηση – και μάλιστα δωρεάν – δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, όφειλε να επιδείξει περισσότερη επιμέλεια στη διαχείριση

της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ιδιωτών, η οποία ως όραμα είναι αξιέπαινη, πλην όμως πάσχει ως προς τη νομική της υπόσταση.

Αντικείμενο του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης.8.2023 δεν ήταν το όραμα των ιδιωτών που το εμπνεύστηκαν και το προετοίμασαν, και το οποίο αδιαμφισβήτητα υποστηρίζουμε, αλλά η παραχώρηση συγκεκριμένου δημοσίου ακινήτου σε συγκεκριμένο φορέα. Δεσμευόμαστε – εφόσον αναδειχθούμε ως νέα δημοτική αρχή – να συνδράμουμε κάθε πρωτοβουλία που θα προσφέρει στο κοινό καλό, τηρώντας αυστηρά κι ανεξαιρέτως το πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας.

Με εκτίμηση

Για τον Δήμο που αξίζουμε

Related posts

Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Σάμου: Συνεδρίαση για την οικονομική διαχείριση και την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων

admin

Ενημερωτική Εσπερίδα για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογική εξέταση Σπίλων

admin

Προθεσμία έως 31 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις στην Ανατολική Σάμο για άδειες κοινόχρηστων χώρων

admin

“Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ανατ. Σάμου: Συμφωνία για ενίσχυση στην Πολιτική Προστασία”

admin

Ημερίδα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18 Μαΐου

admin

Εθελοντική δράση καθαρισμού ρεματιάς στο Λιμάνι και Παλαιό Καρλόβασι 18-19 Μαΐου

admin

Δήμος Αν. Σάμου: Πρόσληψη 8 ατόμων ως Δασεργάτες με 5μηνη σύμβαση

admin

Ανακοινώθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων ποιότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Εθελοντές και μέσα πυρόσβεσης: Την άμεση επίλυση διοικητικών θεμάτων ζητά η ΑΝΑ.Σ.Α

admin