14.3 C
Σάμος
06/05/2024
Σαμιακά

Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι απαρχές των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι εκεί στον κάλλιστο τόπο της Ελλάδας, κάποτε μονομάχησαν μέχρι θανάτου ο Κρόνος και ο Δίας. Από τότε και στο εξής, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες γινότανε στην Ηλεία προς τιμή του νικητή και πατέρα των Θεών, δηλαδή του Δία. Στους αγώνες με τη μορφή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας από τη Θήβα και γιος του Διός ο ίδιος έθεσε τις βάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη πανελλήνια μορφή έλαβε χώρα το 776 π.Χ.. Ως βραβείο νίκης είχε οριστεί ο κότινος, ένα απλό στεφάνι αγριελιάς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως μία πανάρχαια τελετουργία, δυστυχώς βιαίως καταργήθηκαν το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α΄ ως ειδωλολατρική συνήθεια. Χρειάστηκαν να περάσουν πολλοί αιώνες έως ότου ο σημερινός άνθρωπος να αντιληφθεί τη μέγιστη σημασία τους για τον αθλητισμό και να προβεί στην ανασύστασή τους.

Πρόδρομος στάθηκε ο θεσμός των Ολυμπίων στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, μια αθλητική συνάντηση όπου οι ιθύνοντες είδαν τις ατέλειες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια τέτοιου τύπου αθλητική διοργάνωση αξιώσεων. Στη συνέχεια στο Παρίσι κύριος οραματιστής της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερντέν. Καταλυτική ωστόσο υπήρξε η παρουσία του Έλληνα λόγιου κι εμπόρου Δημητρίου Βικέλα ο οποίος χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Οικονομικά βοήθησαν επίσης οι εθνικοί ευεργέτες Ευάγγελος Ζάππας και Γεώργιος Αβέρωφ. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το κύριο σημείο για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις της Ευρώπης και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα τότε – η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση το 1893 – η επιτυχία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήτανε πρωτοφανής. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για διεκπεραίωση αγώνων αμφιβόλου αποτελέσματος το 1896, η Ελλάδα καθιέρωσε επίσημα πια αυτό τον πανάρχαιο θεσμό στο νεότερο κόσμο.

26/07/2021, enfo.gr
Γεωργία Τσατσάνη

Καθηγήτρια Φιλόλογος-Συγκριτολόγος. Επικοινωνία: georgia_tsatsani@hotmail.com. www.lsj.org

Related posts

Πένυ Σκάρου: Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην ξιφασκία ΑμεΑ

admin

Ο Εσπερινός της Αγάπης στη Σάμο

admin

Δεύτε Λάβετε Φως

admin

Στη Σάμο το Άγιο Φως

admin

Νέα ανθρωποκτονία στη Σάμο: Κόρη φέρεται να δολοφόνησε τον πατέρα της

admin

Ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα στο Blue Star Myconos- Ο χαιρετισμός του πλοίου

admin

Ανησυχία του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου για τη μείωση του προσωπικού στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Όμιλος Χριστινίδη: Γενναιόδωρη πασχαλινή δωρεά σε Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Διαφωνία ανακρίτριας, εισαγγελέα για τον 48χρονο

admin