22.2 C
Σάμος
17/05/2024
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου για το θάνατο εργαζομένου σε οινοποιείο στη Σάμο

Η Διοίκηση του εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο «Οινοποιείο Βακάκης» στο Καρλόβασι της Σάμου, στο τέλος της βάρδιας κατά τη έναρξη καθαρισμού δεξαμενής που τη μέρα είχε μούστο.

 

Νωρίς το επόμενο πρωί το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας, το τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Χίου, βρέθηκε στο οινοποιείο όπου συνομίλησε με εργαζόμενους και στη συνέχεια με τον εκπρόσωπο της εταιρείας. Σε επόμενη συνομιλία με την Επιθεώρηση Εργασίας επισήμανε να ελεγχθεί ο χώρος και τα αίτια του θανάτου του συναδέλφου, να συλλεγεί όλο το υλικό από αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας καθώς και υλικό-βίντεο από την επιχείρηση. Γνωρίζοντας ότι η εποχική αυτή εργασία στα οινοποιεία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ανθυγιεινή, θεωρούμε άκρως απαραίτητο να διερευνηθούν οι ακριβείς αιτίες του δυστυχήματος και να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την δουλειά ήλιο με ήλιο,  δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα των χειρωνακτικών  εργασιών μακελειό από δυστυχήματα, δεν μπορεί κανείς να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να θεωρεί ότι «αυτά τυχαίνουν» ότι «φταίει η κακιά η ώρα», ότι «παθολογικά αίτια βαραίνουν τον καθένα», ότι «πρέπει να βγει η δουλειά άρα ποια μέτρα» κλπ.

 

Για κάθε εργασία υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται και πίσω από αυτά κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει μη υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή. Είναι πρόβλημα και δείχνει πως το κράτος μας αντιμετωπίζει ως «αναλώσιμους» που δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια στο νομό μας, παρά μόνο μία υποστελεχωμένη στη Χίο για να καλύψει όλο το Β.Α. Αιγαίο, άρα οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι με τις ευλογίες του κράτους και τη χαρά της εργοδοσίας.

 

Είναι ιδιαίτερα θλιβερό καθημερινά να μετράμε εργατικά ατυχήματα και θανάτους εργαζομένων είτε λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, επειδή αποτελούν κόστος για την εργοδοσία, είτε λόγω παθολογικών αιτιών οι οποίες προφανώς και επιδεινώνονται όταν δεν υπάρχουν μέτρα ή οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες.

 

Οι εργαζόμενοι οργανωμένοι μαζί με τα σωματεία τους πρέπει να διεκδικήσουν την εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τακτική συντήρηση εξοπλισμού και υποδομών, ανθρώπινες συνθήκες δουλείας και στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών.

 

Απαιτούμε:

  • Να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του συναδέλφου από κράτος και εταιρεία
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για την υγιεινή και ασφάλεια του χώρου και των μηχανημάτων της εταιρείας, καθώς και των αιτιών του δυστυχήματος
  • Άμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους Επόπτες
  • Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και ειδικά σε όλα τα οινοποιεία του νησιού λόγω σεζόν
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους
  • Τα σωματεία κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς να θέσουν ως βασικό μέτωπο πάλης την ασφάλεια στην εργασία και να απαιτήσουν την τήρηση μέτρων, τη διενέργεια ελέγχων και την ύπαρξη γιατρού εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ ΔΕΗ, αεροδρόμιο, ΕΟΣ Σάμου, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ κλπ

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Related posts

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

admin

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά στους Μύλους της Σάμου

admin

Προσοχή: Απαγορεύονται μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη Ζώνη Ελέγχου ATZ του Αερολιμένα Σάμου

admin

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου φιλοξενεί τους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αλιείας με Φελλό

admin

Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη σε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» στη Σάμο

admin

Καρλόβασι: Τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής διπλωμάτων και πτυχίων

admin

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών της ΕΛΣΤΑΤ

admin

Έκπτωση 50% στους λογαριασμούς ύδρευσης για Πολύτεκνους

admin