20.5 C
Σάμος
24/05/2024
Σαμιακά

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου, σε σημερινό του άρθρο του επισημαίνει την αναγκαιότητα στελέχωσης δύο σημαντικών υπηρεσιών για τα νησιά του Νομού Σάμου:

  1. Του Τμήματος Ελέγχων Τροφίμων Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων Κορσέων από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).
  2. Την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου ΕΛ.Γ.Α (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) στη Σάμο.

Α) Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)  συνιστά τον κύριο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στον Ελλαδικό χώρο.

Οι  καταστατικές  υποχρεώσεις του απέναντι στην Ελληνική κοινωνία είναι οι ακόλουθες

-Η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων).

-Η παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους.

-Η αντιμετώπιση των διαφόρων διατροφικών κρίσεων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες κ. λ. π.).

-Η  επικοινωνία με τον καταναλωτή με σκοπό την ενημέρωσή του και την εκπαίδευσή  του

σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.

-Ο συντονισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιών που ασκούν έλεγχο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

-Η εγκατάσταση περισσότερο αποτελεσματικών (και προληπτικού χαρακτήρα) συστημάτων αξιολόγησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διατροφικών κινδύνων.

Στην Οργανωτική δομή των περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε. Φ. Ε. Τ.  περιλαμβάνεται από το 2000 και το Τμήμα Ελέγχων Τροφίμων Σάμου -Ικαρίας  το οποίο δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα στελεχωθεί.

Ζητούμε την στελέχωση και λειτουργία του ως άνω θεσμοθετημένου Τμήματος για την διασφάλιση της Υγείας των Πολιτών με την εφαρμογή και τον έλεγχο των κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής καθώς και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής στους τομείς της παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων.

Β) Η ίδρυση και λειτουργία  Γραφείου ΕΛ.Γ.Α  στη Σάμο επιβάλλεται γιατί θα διασφαλίσει με τον καλλίτερο δυνατό  τρόπο  το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και συνακόλουθα το εισόδημα αγροτών, αλιέων και κτηνοτρόφων  στα νησιά του νομού μας από τις δυσμενείς συνέπειες νόσων , ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών που, δυστυχώς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, το τελευταίο διάστημα, έχουν λάβει επιδημικό χαρακτήρα.

Ο άμεσος και πέρα από κάθε γραφειοκρατική χρονοτριβή ή οποιαδήποτε άλλη, επιτηδευμένη ή μη, παρελκυστική  ή  αναβλητική σκοπιμότητα, ταχύς , πλήρης και διαρκής    επιτόπιος έλεγχος και η ορθή καταγραφή των ζημιών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας  τα μεγέθη και την ποιότητα των βλαβών,  θα αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικό εχέγγυο και αποτελεσματικό μοχλό- εργαλείο  διαπίστευσης στην διεκδίκηση εκ μέρους των γεωργών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων των νησιών μας τόσο οικονομικών  αποζημιώσεων στο ύψος της πλήρους κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος τους όσο και εφαρμογής και άλλων συμπληρωματικών πολιτικών, που σχετίζονται  κυρίως με την πρόληψη και τον δραστικό περιορισμό  των πάσης φύσεως ζημιών , σύμφωνα με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαρκή, βέβαια και κοινή μας στόχευση  πρέπει , σε κάθε περίπτωση, να αποτελούν η αναθεώρηση και επικαιροποίηση  του σχετικού θεσμικού πλαισίου στα πλαίσια λειτουργίας Πολιτικής Προστασίας προδιαγραφών για όλους τους τομείς της Οικονομίας.

Καλούμε τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και στελέχωση Γραφείου ΕΛ.Γ.Α. στην Σάμο ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου του στα νησιά του Νομού μας.

Αυτό επιβάλλεται  να πραγματοποιηθεί  αφενός  λόγω νησιωτικότητας  και αφετέρου  λόγω των  εκτεταμένων ζημιών από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της 30/10/2020, και των κατ’ επανάληψη σοβαρών απωλειών στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τόσο από  τα ακραία πολιτικά και φυσικά φαινόμενα  όσο και από  τη βίαιη και εχθρική αλλαγή της πανίδας του νησιού μας από τον εποικισμό του με αγριόχοιρους  ο πρωτογενής τομέας της Σάμου είναι σε διαρκή κίνδυνο και σε πορεία απαξίωσης.

Για την υπέρβαση όλων αυτών των σοβαρών  προβλημάτων απαιτείται, το συντομότερο δυνατόν,  η εφαρμογή πολιτικών ουσιαστικής στήριξης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων του τόπου μας στη βάση των προτάσεων τους   που έχουν ομαδικά  επεξεργαστεί και που  αγωνίζονται μαζικά για την υλοποίηση τους .

Related posts

Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «Τύπου PISA» στη Σάμο

admin

Εμφάνιση αγριογούρουνων στην Περιμετρική Οδό της Σάμου

admin

Καρλόβασι Σάμου: Νέα μόδα – Καφές και κούρεμα στον ίδιο χώρο

admin

Aegean Airlines: Καθημερινές πτήσεις για Σάμο με Air Bus αυτό το Καλοκαίρι

admin

Σάμος: Πρωταθλητής για δεύτερη χρονιά ο ΝΑΟΚ στην Αλιεία με Φελλό

admin

Εκλογές ΑΨΕΣ Πυθαγόρας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

admin

ΤΕΕ Εκλογές: Ποιοι εκλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι από το Νομό Σάμου

admin

Θεσμός το Τετράθλο από τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και την Ακαδημία «Γρηγόρης Τσικριτέας»

admin

1η θέση για τον μαθητή Ιωάννη Βλαχογιάννη του 1ου Δημοτικού Σάμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

admin