14.4 C
Σάμος
22/02/2024
Περιφερειακά

«Αναβάθμιση και όχι κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης»

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

                                        ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  

Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ειδικότερα, τα 4 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν από το 2000 υλοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας,  απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και  έχουν  υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.).  Αποτελεί   μία κομβική υπηρεσία για το τόπο και τους ανθρώπους του.

Στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» διαφαίνεται  το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης:

Συγκεκριμένα, καταργείται  το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε  στο νόμο 4139 του 2013, νόμος  με τον οποίο εξασφαλίζονται μέχρι τώρα:

Α) Η  ύπαρξη και η  λειτουργία των Κέντρων  Πρόληψης,  καθώς προβλέπεται  η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους  από το Κράτος,  μέσω των δύο ονομασμένων πηγών, (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών).

Β)  Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, καθώς  και  ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους.

Καταργείται επίσης  το άρθρο 60, παράγραφος  4, του νόμου 4139, σύμφωνα με  το οποίο  τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους  εγκεκριμένους φορείς  πρόληψης.

Συνέπεια αυτών είναι ότι τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα,  στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027, η οποία λήγει αυτοδίκαια  χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027 δεν υπάρχει  καμία δημόσια  χρηματοδότηση.

Ιδού λοιπόν το άθλιο κυβερνητικό σχέδιο ναρκοθέτησης και πλήρους διάλυσης της Δημόσιας Υγείας σε πλήρη εξέλιξη. Μετά την νομοθετική υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται η ώρα και των Κέντρων Πρόληψης.

Θα μείνουμε απαθείς στην επιχειρούμενη πλήρη κατεδάφιση  των δομών πρόληψης, αγωγής  και  προστασίας της Δημόσιας  Υγείας του Λαού μας;

Μέρα με τη μέρα  χάνονται βασικά μας  δικαιώματα στο βωμό των αντιλαϊκών πολιτικών  του δόγματος Πισσαρίδη που εφαρμόζει με πολιτική ευλάβεια η ΝΔ.

Θ’ αφήσουμε ακόμα έναν φορέα, που σταθερά και αδιάλειπτα και παρ’ όλες τις χρηματοδοτικές δυσκολίες και τις εργασιακές –κατά καιρούς- αντιξοότητες, παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά μας, ένα ακόμα στήριγμα στον ανειρήνευτο αγώνα της πρόληψης των κάθε είδους εξαρτήσεων  και της  προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και στους αμείλικτους νόμους της αγοράς;

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά, στις δύσκολες περιόδους που βιώνει η ελληνική κοινωνία με τις κάθε μορφής κρίσεις, όχι μόνο να διατηρηθούν τα Κέντρα Πρόληψης και οι άνθρωποι που τα λειτουργούν τόσα χρόνια, αλλά και να αναβαθμιστούν ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

 

 

 

 

 

Related posts

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου /Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερομένων Φορέων στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Επί τάπητος το ζήτημα της στελέχωσης των πυλών εισόδου της Σάμου

admin

Αφιέρωμα της Political στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη: Ο Πολιτικός μηχανικός με το μεράκι της πολιτικής

admin

Ελισσαίος Μαυρατζώτης: Προτεραιότητα μας η επίλυση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με στελέχη της EUROBANK

admin

Υπογραφή Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το Λιμάνι Φούρνων

admin

Έκδοση ψηφίσματος για τη μη κατάργηση των Ειρηνοδικείων Καρλοβάσου και Πλωμαρίου

admin

Υπογραφή Συμβάσεων Μελετών για την Σάμο από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

admin