25 C
Σάμος
19/05/2024
Σαμιακά

Καινοτόμο Drone πρώτων βοηθειών από μαθητές της Σάμου

Δύο ταλαντούχοι μαθητές από τη Σάμο, τα αδέλφια Αίας και Ερμής Τάτσης, κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό drone για την παροχή πρώτων ιατρικών βοηθειών. Το καινοτόμο τους εγχείρημα τράβηξε την προσοχή του βουλευτή Σάμου, καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος συναντήθηκε με τους μαθητές κατόπιν επιστολής τους.

Ο κ. Στεφανάδης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εργασία των αδελφών Τάτση, δηλώνοντας: “Μελέτησαν τη βιβλιογραφία, ακολούθησαν διεθνείς προδιαγραφές και το κατασκεύασαν! Η τεχνολογία αυτή που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των νησιών μας.”

Το drone πρώτων βοηθειών των αδελφών Τάτση αξιοποιεί τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το Σαμιακό UAV (Unmanned Aerial Vehicle) μπορεί να βρεθεί γρήγορα δίπλα σε έναν ασθενή, να παρέχει εικόνα και ζωτικά σημεία σε πραγματικό χρόνο στους γιατρούς μέσω σύνδεσης τηλεδιάσκεψης. Διαθέτει επίσης συσκευές για τη μέτρηση των ζωτικών σημείων όπως οξύμετρο, θερμόμετρο, πιεσόμετρο, PPG και ECG. Οι γιατροί μπορούν ακόμη να χορηγούν φάρμακα από απόσταση, μέσω προγεμισμένων συρίγγων που φέρει το drone.

Για να καταλήξουν στον σχεδιασμό, οι μαθητές μελέτησαν τις διεθνείς οδηγίες του ILCOR, το πρωτόκολλο ABCDE, και συμβουλεύτηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ και ιατρούς από το τοπικό νοσοκομείο. Το drone σχεδιάστηκε σε 3D CAD λογισμικό, εκτυπώθηκε σε 3D printer και περιλαμβάνει εξελιγμένα συστήματα ελέγχου πτήσης, 5G και IoT τεχνολογίες για τη γρήγορη και αποτελεσματική μετάδοση δεδομένων.

Ο Βουλευτής εξήρε τις προοπτικές των νεαρών εφευρετών, προβλέποντας “λαμπρό μέλλον για αυτά τα προικισμένα παιδιά”. Η επιτυχία των αδελφών Τάτση αποτελεί έμπνευση για άλλους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μέσω της καινοτομίας και της σκληρής δουλειάς

Related posts

Από τη Σμύρνη στη Σάμο: Τούρκοι ποδηλάτες ανακαλύπτουν το νησί

admin

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά στη Σάμο

admin

Πανηγυρίζει το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

admin

Συγκλόνισε ο Σταύρος Μιχαλόπουλος: “Ποιος σας είπε ότι θέλω να είμαι ήρωας; Απαρατήρητος θέλω να είμαι, μπορώ;”

admin

Μεγάλη συμμετοχή στην ενημερωτική δράση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου

admin

Ημερίδα για την αναπηρία και την προσβασιμότητα στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

admin

Θέσεις εργασίας στο Fito Aqua Bleu Resort: Front Office Agent & Καμαριέρα

admin

Πρόγραμμα του 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε Σάμου 2024

admin

Τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην Παραλιακή

admin