23.3 C
Σάμος
18/05/2024
Σαμιακά

Μητρόπολη Σάμου: “Θλιβερή επέτειος”

Ερωτηθείς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας για την επέτειο του Σεισμού δήλωσε:

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον σφοδρότατο και καταστρεπτικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 που έπληξε το νησί μας και επηρέασε την ζωή και το φρόνημα του ακριτικού λαού μας με την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Κυρίως όμως έπληξε την λατρευτική και λειτουργική ζωή των πιστών μας αφού 98 Ιεροί Ναοί και Παρεκκλήσια και 4 Ιερές Μονές μπήκαν μπροστά και κράτησαν την μανία του σεισμού και έτσι γλιτώσαμε τα χειρότερα. Σε μια στιγμή τα πάντα έσπασαν ευκολότερα και από τον ιστό της αράχνης. Πολλές οι υλικές καταστροφές των σπιτιών του λαού μας, όμως ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 40 Ιεροί Ναοί και 4 Ιερές Μονές μας. Ο πολιτιστικός μας πλούτος.

Συμπονέσαμε μαζί με τους σεισμόπληκτους και επράξαμε ότι επέβαλε η Ποιμαντική φροντίδα και Πατρική αγάπη μας.

Για τους Ιερούς Ναούς μας υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις αναθέσεως μελετών μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Ικαρίας και Κορσεών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δήμου Ανατολικής Σάμου και Δήμου Δυτικής Σάμου: Παρά του Υπουργείου Πολιτισμού έγιναν υποστηλώσεις έξι Ιερών Ναών α) Κοιμ. Θεοτόκου Άνω Βαθέος β) Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος γ) Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Καρλοβάσου, δ) Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου, ε) Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου, στ) Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου και βέβαια ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου.

 

Τελευταία ανετέθησαν μελέτες: Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διά την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μυτιλινιών, διά τον Ιερό Ναό Χριστού Παγώνδα, Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Χριστού Άνω Βαθέος, Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παγώνδα.

Από τον Δήμο Δυτικής Σάμου διά τον Ιερό Ναό Οσίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου, Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δρακαίων, Ιερό Ναό Οσίας Ματρώνης Καρλοβάσου, Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκουρεικων, Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σκουρεικων, Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μαραθοκάμπου και Ιερό Ναό Γεν. Θεοτόκου Κοντεικων.

Επίσης από το Υπουργείο Πολιτισμού έγινε ανάθεση, εκτέλεσης ερευνητικού προγράμματος για τους 6 υποστυλωμένους Ιερούς Ναούς από την Πολυτεχνική Σχολή τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βέβαια είχε προηγηθεί η ανάθεση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέου Καρλοβάσου στο Πολυτεχνείο Κρήτης Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Όλοι μας γνωρίζουμε «ο επιβλέπον επί την γην και ποιων αυτήν τρέμει», και προσευχόμεθα για την αποτροπή άλλης φοβερής απειλής«οικτίρμων και ελεήμων ο Κύριος μακρόθυμος και πολυέλαιος».  Ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή μας και κυρίως η πνευματική ζωή μας χρειάζονται «αντισεισμική» θωράκιση η οποία και μόνο υπάρχει εντός του κόλπου της Εκκλησίας και μέσω της μυστηριακής και λειτουργικής ζωής της. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν και συμπαραστέκονται στην επίπονη προσπάθειά μας με την αγάπη τους. Αγωνιζόμεθα, απαιτούμε, διεκδικούμε και ελπίζουμε.

Να σημειωθεί ότι εχθές Κυριακή 29 Οκτωβρίου σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές μας τελέσθηκε Δέησις επί τη “Θλιβερά Επετείο του Φοβερού Σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020”.

Related posts

Θέσεις εργασίας στο Fito Aqua Bleu Resort: Front Office Agent & Καμαριέρα

admin

Πρόγραμμα του 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε Σάμου 2024

admin

Τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην Παραλιακή

admin

Εργαστήριο διαβούλευσης για τον σχεδιασμό Masterplan πολιτισμού και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) της Σάμου

admin

Κοκκάρι: Η Κοινότητα απαιτεί συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις για τους κοινοχρήστους χώρους

admin

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άνω Αγ. Κωνσταντίνο Σάμου

admin

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

admin

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin