20.9 C
Σάμος
02/05/2024
Ικαριακά

Μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς της 30ης Ιουλίου 1993 στην Ικαρία

 

Ήταν μεσημέρι της 30ης Ιουλίου 1993 όταν ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ικαρία, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου, που λόγω των ισχυρών ανέμων και των ανεπαρκών πυροσβεστικών μέσων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις γύρω περιοχές για να γλυτώσουν και κατέφυγαν στην πόλη αλλά αρκετοί παρέμειναν προκειμένου να προσπαθήσουν να τα σώσουν.

Στις 30 Ιουλίου τιμούνται τα 13 θύματα της πυρκαγιάς του 1993 στην ΙκαρίαΑπό την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και κάηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα. Από τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους οι: Πούλος Ευστράτιος 80 χρονών, Πούλου Κούλα 73 χρονών, Πούλου Σταματούλα 67 χρονών, Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος 39 χρονών, Φυσίδας Ηλίας 25 χρονών, Τσαγανός Δημήτριος 21 χρονών, Μπρατσής Κωνσταντίνος 68 χρονών, Πεσκέσης Γεώργιος 73 χρονών, Πεσκέση Αικατερίνη 64 χρονών, Λιάρης Σιδερής 69 χρονών, Λιάρη Καλλιόπη 70 χρονών, Ξυλά Γεωργία 18 χρονών και Ξυλά Δέσποινα 65 χρονών Από αυτούς ο Γιώργος Κηρύκου (που συμμετείχε στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου) , ο Ηλίας Φυσίδας και ο Δημήτρης Τσαγανός έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθήσουν να σώσουν ηλικιωμένους που κινδύνευαν από τη φωτιά. Για το λόγο αυτό τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

 

“Πάντα κάθε τέτοια μέρα τα λόγια είναι δύσκολα. Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια όλη η Ικαριά έκλαιγε για τον μαρτυρικό θάνατο των συμπατριωτών μας από την φονική πυρκαγιά της 30ης Ιουλίου του 1993. Οι νεκροί όμως πεθαίνουν μόνο όταν ξεχαστούν. Δεν τους ξεχάσαμε, δεν τους ξεχνάμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.
Δεν ξεχνάμε τίποτα απο ό,τι έγινε τότε.
Τιμούμε και την προσφορά και τη μνήμη τους.
Νικόλαος Καλαμπόγιας
Δήμος Ικαρίας”.

Related posts

Ικαρία: Αγωνία για 36χρονο εναερίτη που χτυπήθηκε από μέση τάση 20KV

admin

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin