13.9 C
Σάμος
02/03/2024
Σαμιακά

Στον ΕΦΚΑ Καρλοβάσου οι οικοδόμοι στο πλαίσιο της πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Καρλόβασι και ειδικότερα στα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προγραμμάτισε σήμερα το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, όπου και επίδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους.

Η κινητοποίηση αυτή εντάσσονταν στο πλαίσιο της πανοικοδομικής πανελλαδική απεργίας. Έδωσαν ραντεβού με νέα Απεργία στις 28/2 .

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προβλήματα  εμάς των οικοδόμων και εργαζόμενων στα συναφή επαγγέλματα παραμένουν και οξύνονται. Ενώ κυβέρνηση και μεγαλοεταιρείες επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια στον κλάδο, εμείς οι οικοδόμοι δεν μπορούμε να μην αμειβόμαστε καλά και να θέλουν να δουλεύουμε τζάμπα! Πρέπει ο οικοδόμος..

Κάθε μέρα που δουλεύει να παίρνει και ένσημο. Να συνταξιοδοτείται νωρίς. Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας. Να πληρώνεται με μεροκάματο που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και όχι με το μεροκάματο που έπαιρνε στα χρόνια της κρίσης. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα,! Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο.

Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η ασφάλιση της εργασίας τους. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μας δεν θα παραιτούμασταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό μας βίο.

Είναι δικά μας ένσημα, αποτέλεσμα της δουλειάς μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας, στο όνομα δήθεν νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την αναγνώριση και διανομή τους. Καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να καθηλώνει τους οικοδόμους σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και ξεδιάντροπα να εισπράττονται εισφορές στο όνομα της δικής μας δουλειάς και των ενσήμων μας.

Τα έργα, οι δρόμοι, οι υποδομές, τα ξενοδοχεία, φτιάχνονται από τη δική μας δουλειά. Χωρίς εμάς δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ούτε θα γίνουν με εμάς κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους σε συνθήκες Νταχάου.

Δεν αντέχουμε άλλο την ακρίβεια η οποία μας έχει τσακίσει. Δεν μπορούμε να ζεσταθούμε, να πληρώσουμε το ρεύμα, να βάλουμε καύσιμο να μετακινηθούμε, να πληρώσουμε το ενοίκιο ή το δάνειο, να ψωνίσουμε τρόφιμα και ό,τι έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας και κυρίως τα παιδιά μας.

Ακόμη και τα οικοδομικά υλικά έχουν φτάσει στο θεό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανακαινίσει ή πολύ περισσότερο να χτίσει από την αρχή, να επισκευάσει από το σεισμό. Ο φατουρατζής, ο μικροΕΒΕ βρίσκεται σε ένα «τρεχαλητό», μήπως και καταφέρει να ολοκληρώσει τη δουλειά χωρίς να μπει μέσα και δεν αντέχει άλλο τη δυσβάστακτή φορολογία, ενώ ο μεροκαματιάρης οικοδόμος θα υποστεί όλη την πίεση για να βγει η δουλειά και θα είναι με την αγωνία αν θα του πληρωθούν όλα τα μεροκάματα και τα ένσημα.

Αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε! Θέλουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και τις συντάξεις. 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.
 • Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και
 • Υλοποίηση της υπόσχεσης για κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτική παντού
 • Όπως και της υπόσχεσης ότι θα γίνει αναγνώριση & διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
 • Κάθε μέρα δουλειάς να μπαίνει και ένσημο.
 • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις οικοδομές. Μόνο το 2023 χάσαμε πάνω πάνω από 20 συνάδελφους ενώ πάρα πολλοί σακατεύτηκαν.
 • Δημιουργία τμήματος επιθεώρησης εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια στο νησί, πλήρως στελεχωμένο, με συχνούς ελέγχους και λειτουργία Μικτών Επιτροπών.
 • Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.)
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιές από το σεισμό λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ακρίβεια στα υλικά.
 • Ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
 • Αποκατάσταση και δημιουργία νέων σχολείων. Όχι άλλοι μαθητές σε κοντέινερ.
 • Μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές περιουσιών. Δημιουργία εργατικών κατοικιών.
 • Καμιά διακοπή ρεύματος. Καμιά κατάσχεση λαϊκής
 • Να στελεχωθούν όλες οι δομές υγείας νοσοκομείο, κέντρα υγείας, περιφερειακό ιατρείο Μαραθοκάμπου, τα αγροτικά ιατρεία των χωριών.

Related posts

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Από τις 42 κενές θέσεις στο Νοσοκομείο μας προκηρύχθηκε μόνο μία

admin

“Φροντίζοντας τα ψυχικά μας αποθέματα”: Κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων για ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου

admin

Μεγάλη η συμμετοχή και στην απεργιακή κινητοποίηση στην Σάμο

admin

«Έφυγε» ο Πέτρος Μ. Γρύλλος (1946-2024)

admin

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Πύργου στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Σάμου.

admin

Nέα συνεργασία του ΕΟΣ Σάμου και των Goody’s

admin

ΔΕΔΔΗΕ : Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

admin

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου

admin

Παράταση στη διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές ζητά το Επιμελητήριο Σάμου

admin