14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Ικαριακά

Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ικαρία και Φούρνους

Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ικαρία και Φούρνους

Να μην γίνουν τα νησιά μας ντεκόρ της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός έρχεται να εγκαινιάσει εμβολιαστικά κέντρα σε Ικαρία και Φούρνους.

Όμως πίσω από την σκηνοθετημένη παρουσίαση της Επιχείρησης «Ελευθερία» (όπως βάφτισαν το σχέδιο εμβολιασμού) υπάρχουν συγκεκριμένα χρόνια προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να δεχτούμε την παρουσίαση των νησιών μας ως σκηνικό στο επικοινωνιακό σόου της κυβερνητικής πολιτικής, όταν:

  • Οι δομές υγείας των νησιών μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας που διαχρονικά υπάρχουν μεγάλα κενά, δεν υπάρχει ούτε καν ΜΕΘ ή ΜΑΦ, δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος!

  • Στην βόρεια Ικαρία με το «δύσκολο» οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη αφού το Κ.Υ Ευδήλου δεν στελεχώθηκε ποτέ σύμφωνα με τον οργανισμό ίδρυσης του, και τα περιφερειακά Ιατρεία μένουν συχνά μεγάλο διάστημα χωρίς ούτε έναν γιατρό. Τα κενά στο ΕΚΑΒ είναι επίσης σημαντικά, και δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη διακομιδή δυο περιστατικών πάνω στο νησί.

  • Στους Φούρνους που πριν λίγους μήνες ένας άνθρωπος πέθανε στην σκάλα περιμένοντας σκάφος να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο στελεχωμένο ιατρείο, τέλος του Μήνα θα μείνουν πάλι με ένα γιατρό στο Π.Ι Φούρνων για να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες δυο οικισμών. Αφού για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει γιατρός στο Π.Ι Χρυσομηλιας. Να θυμίσουμε ότι το «πολυδύναμο» περιφερειακό ιατρείο Φούρνων σπανίως είχε δεύτερο γιατρό …..τόσο πολυδύναμο!!!

  • Τα προβλήματα στην συγκοινωνία των νησιών μας (ένα καράβι 2 φορές την βδομάδα), έχουν μετατρέψει την μετακίνηση σε ακριβοπληρωμένη κρουαζιέρα. Πρόβλημα το οποίο δεν βρήκε καμία λύση στην πρόσφατα εγκεκριμένη στο κοινοβούλιο «Ολοκληρωμένη νησιώτικη πολιτική» της κυβέρνησης.

  • Τρείς μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο (κραυγαλέο παράδειγμα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών), σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες γνωστά προβλήματα που δεν βρίσκουν εδώ και δεκαετίες λύση, πολύ απλά γιατί η «πυξίδα» της κυβερνητικής πολίτικης όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κόντρα  στις λαϊκές ανάγκες. Αλλά ας επανέλθουμε στην Επιχείρηση «Ελευθερία» που γίνεται η αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά μας.

  • Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Αλλά το γεγονός ότι το φάρμακο είναι ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων έχει ως αποτέλεσμα συγκρούσεις ανάμεσα σε μονοπώλια με χαμένους τους λαούς.

  • Τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο, το ζήτημα της πατέντας παραμένει με χαμένη την ανθρωπότητα, καθώς αντί να συνεργάζονται τα επιστημονικά μυαλά για να βρουν λύση, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δέσμιοι των νόμων της αγοράς. Επομένως και οι εμβολιασμοί θα γίνουν με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

  • Τόσο ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού, όσο και το αντικειμενικό γεγονός ότι η ανοσία του πληθυσμού απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, κάνει αναγκαία τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα! Πρακτικά η κυβερνητική πολιτική που: Δεν ενίσχυσε με μαζικές προσλήψεις το ΕΣΥ- που δεν εξασφάλισε της αναγκαίες (σύμφωνα με τα πρότυπα σχέδια του ΠΟΥ) ΜΕΘ – που δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα τον «μπούκωσε» με χρήμα από τον ιδρώτα του λαού.Αυτές οι επιλογές έχουν βαριές συνέπειες για τη ζωή του λαού των νησιών μας.

Και αυτό δεν το ξεχνάμε!

Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.

Δε δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε RAFALE…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Παλεύουμε για Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας & ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Διεκδικούμε:

    • Γενναία αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρόσληψη πνευμονολόγων ιατρών στο νοσοκομείο, δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Αύξηση του αριθμού των αναπνευστήρων στο νοσοκομείο.

    • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες ιατρών.

    • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (κατοίκους και εργαζόμενους), όπως και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο, ώστε να ελεχθεί η διασπορά του ιού.

    • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

    • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.

    • Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.

Υ.Γ.: Σε μια ηλικιωμένη από το Μαραθόκαμπο Σάμου της ήρθε SMS να πάει να εμβολιαστεί στην Ικαρία. Αφού θα κάνετε τη βόλτα σας από τα μέρη μας, δεν κάνετε μια αβαρία να τη φέρετε στην Ικαρία για να εμβολιαστεί η γυναίκα;

Αυτά για το «επιτελικό και ψηφιακό» σας κράτος!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ& ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αγ. Κήρυκος 4/2/2021

Ανακοίνωση με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στα νησιά μας και την πανυγειονομική απεργία στις 16/2

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ βαίνουμε σε διαδοχικά λόκ ντάουν, τα μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για να μας ¨προστατεύσει¨ από την πανδημία, αφορούν πλέον αποκλειστικά και μόνο πρόστιμα, απαγορεύσεις και ασφυκτικό περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Πουθενά δεν θα βρει κανείς, τις μέρες αυτές του νέου κύματος του κορονοϊού, κυβερνητική ανακοίνωση που να αφορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύσταση νέων κρεβατιών ΜΕΘ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μαζικά στοχευμένα τέστ με σωστή επιδημιολογική επιτήρηση ή για ότι άλλο σε τελική ανάλυση απαιτείται προκειμένου να έχουμε την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούμαστε, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη μιας πανδημίας.

Έτσι, κόντρα σε κάθε κοινή λογική, ακούμε συνεχώς τους τελευταίους μήνες εξαγγελίες για προσλήψεις αστυνομικών και εξοπλισμό της αστυνομίας, για αγορές πολεμικών αεροσκαφών, για επιδοτήσεις καναλαρχών και κλινικαρχών, για ανατροπές στην εργασία και την εκπαίδευση, για αστυνομία στα πανεπιστήμια και παντού, για απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ως τα μόνα όπλα, μαζί με την επίκληση στην ατομική ευθύνη, ενάντια στην πανδημία.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αμέριστη υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ, προσπαθεί να συγκαλύψει με κάθε τρόπο και μέσο τα πραγματικά αίτια των πολιτικών της επιλογών, να αποπροσανατολίσει και ιδίως να τρομοκρατήσει την κοινωνία, έχοντας ως απώτερη επιδίωξη την μεταφορά του λογαριασμού της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στους γνωστούς παραλήπτες, δηλαδή στον σκληρά δοκιμαζόμενο για χρόνια από μνημόνια και πανδημικά κύματα ελληνικό λαό.

Έναν λαό, που ενώ του έχει επιβληθεί να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του πειθαρχώντας όσο πιο πολύ γίνεται στις αντιφατικές και σκληρές αποφάσεις για λόγους πανδημίας, την ίδια ώρα γίνεται δέκτης μέτρων που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική θωράκιση της δημόσιας υγείας, παρά μόνο με την καθιέρωση της πειθάρχισης και υποταγής που απαιτεί η νέα κανονικότητα του οικονομικού συστήματος που ζούμε.

Και όσοι επιλέγουν ωστόσο να ορθώσουν αντίλογο στα αδιέξοδα, επικίνδυνα και αναποτελεσματικά λόκ ντάουν, στις πολιτικές διάλυσης της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης και στα χουντικής χροιάς περιοριστικά μέτρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μηνύσεις, διώξεις, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις ή χαρακτηρίζονται ως ψεκασμένοι, αρνητές, ανεύθυνοι κλπ. Εσχάτως τιμωρούνται και με απόλυση, όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας Κώστα Καταρραχιά που μαζί με το σωματείο του ήταν και είναι από αυτούς που δεν σιώπησαν. Για αυτό και αρχικά τον μεταθέτουν εκδικητικά και τώρα τον απολύουν με γελοίες προφάσεις και μεθοδεύσεις.

Είμαστε μαζί του μιας και στο πρόσωπό του διώκονται όλοι οι εργαζόμενοι που με αυτοθυσία στήριξαν την δημόσια υγεία που τόσο έχει χτυπηθεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των σημερινών υποψήφιων σωτήρων μας. Είμαστε μαζί του γιατί στο πρόσωπό του διώκονται τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και ελευθερίες, αυτά που τόσο πολύ φοβάται η κυβέρνηση και που με περισσή λύσσα θέλει να ξεμπερδέψει μια και καλή.

Υπό τις συνθήκες αυτές, σε μια κοινωνία που σιγοβράζει από βουβή οργή, που βλέπει τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς να πεθαίνουν με υπευθυνότητα και τα παιδιά της να πετάγονται στα άχρηστα, χωρίς να έχουν μάλιστα ληφθεί ένα χρόνο μετά(!) τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, η απάντηση δεν μπορεί πλέον να είναι η συμμόρφωση και η ευθυγράμμιση στην υποκριτική υπευθυνότητα που λανσάρει η κυβέρνηση. Οι φοιτητές που κατακλύζουν αυτές τις μέρες κατά χιλιάδες τους δρόμους των πόλεων είναι η προοπτική μας. Γιατί κανένας λαός δεν σώθηκε ψηφίζοντας σωτήρες, πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι εξ αυτών είναι χρόνια γνωστοί ως εχθροί του λαού και προέρχονται από τις ξαναζεσταμένες άνοστες πολιτικές σούπες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ως υγειονομικοί αλλά και πολίτες αυτής της χώρας, δεν δεχόμαστε καμιά υπόδειξη για επίδειξη οποιασδήποτε ευθύνης. Είμαστε αυτοί που υπεύθυνα καλύπτουμε καθημερινά και καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας όλα τα διαχρονικά υπαρκτά κενά που οι πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών δημιούργησαν. Που χρόνια τώρα και προ πανδημίας ακόμα, διεκδικούσαμε και απαιτούσαμε αυτό που τώρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης αναδεικνύεται ως αναγκαία και θεμελιώδης συνθήκη: δηλαδή η ύπαρξη και προπαντώς η ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Έχουμε υπάρξει λοιπόν υπεύθυνοι πολύ πριν μας ζητηθεί. Ήρθε η ώρα να γίνουμε εξίσου υπεύθυνοι και για το μέλλον της κοινωνίας αυτής, παραμένοντας ταυτόχρονα υπεύθυνοι και στο παρόν της.

Μόνο ως πρόκληση συνεπώς μπορεί να χαρακτηριστεί για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά μας. Είναι ανεπιθύμητος ως ο κύριος υπεύθυνος των εφαρμοζόμενων πολιτικών που, όχι μόνο δεν θωρακίζουν το ΕΣΥ όπως ψευδώς και προκλητικά διαλαλούν οι αρμόδιοι και αβαντάρουν οι υποτακτικοί τους, αλλά στην ουσία δρομολογούν την περεταίρω διάλυσή του, όπως επιτάσσουν τα νεοφιλελεύθερα ευαγγέλια των διεθνών τοκογλύφων.

Ύστερα από απόφαση της σημερινής γενικής μας συνέλευσης, καλούμε σε:

  1. Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη το Σάββατο 6/2 και ώρα 10:00 το πρωί στο προαύλιο του νοσοκομείου.

  2. Τρίτη 16/2, ώρα 11:000 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ομοσπονδίες μας.

  3. Κατάθεση υπομνήματος σχετικά με τις άμεσες διεκδικήσεις μας για το νοσοκομείο μας, το ΚΥ Ευδήλου, τα Π.Ι. και το ΕΚΑΒ.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Related posts

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin

Για μια σειρά από μείζονα θέματα ενημέρωσε η νέα διοίκηση του Δήμου Ικαρίας

admin

Το φτωχόπαιδο από την Ικαρία που δημιούργησε μια δυναστεία στην Αυστραλία

admin

Δωρεά κρεβατιών στο Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας

admin