22.2 C
Σάμος
18/05/2024
Σαμιακά

Με λαμπρότητα, που αρμόζει στη διπλή εορτή, τιμήθηκε η 199η επέτειος της Ναυμαχίας της Μυκάλης το 1824, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, τα ξημερώματα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κατάφερε να κατατροπώσει τον οθωμανικό στόλο.

Στο Πυθαγόρειο, την παραμονή της Μεταμόρφωσης, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, Μάνου Κουτουλάκη και Μάνου Λογοθέτη, αντίστοιχα, του Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη, του επίτιμου αρχηγού Γενικού επιτελείου στρατού Στρατηγού εν αποστρατεία και τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και όλων των τοπικών αρχών τελέστηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Πυθαγορείου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ακολούθησε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης, μ’ ένα πρωτότυπο τρόπο με ψηφιακή προβολή πάνω σε πλοίο, το κάψιμο της ναυαρχίδας, ενώ η βραδιά έκλεισε με τη ρίψη βεγγαλικών προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το λιμάνι Πυθαγορείου.

Ανήμερα της 6ης Αυγούστου στο Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης τελέστηκε η Δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην Πλατεία Ειρήνης με το χρονικό της Ναυμαχίας και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Πυθαγορείου «Λυκούργος».

 

ΕΡΤ

Related posts

Τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην Παραλιακή

admin

Εργαστήριο διαβούλευσης για τον σχεδιασμό Masterplan πολιτισμού και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) της Σάμου

admin

Κοκκάρι: Η Κοινότητα απαιτεί συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις για τους κοινοχρήστους χώρους

admin

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άνω Αγ. Κωνσταντίνο Σάμου

admin

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

admin

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά στους Μύλους της Σάμου

admin

Προσοχή: Απαγορεύονται μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη Ζώνη Ελέγχου ATZ του Αερολιμένα Σάμου

admin