20 C
Σάμος
03/06/2023
Σαμιακά

Εκδηλώσεις για την μάχη της Καλλίπολης από την Π.Β. Αιγαίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερινας Σακελαροπούλου, του Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Ντέϊβιντ Χάρλεϊ, του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά,  του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη  η εκδήλωση μνήμης για την μάχη της Καλλίπολης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου*.

ΟΙ εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν   στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 108 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης  και προς τιμής  των συμμετεχόντων σ’ αυτή πεσόντων  θρυλικων ANZAC,  Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Το παρών έδωσαν  ο  Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου  κ. Matthew Lodge, η Πρέσβης  του Καναδά κα Anna-Karine Asselin, ο  Επιτετραμμένος της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη κ. Daniel Wai Poi, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ιταλίας  Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της χώρας καθώς και Πολιτειακές και θρησκευτικές της Λήμνου.

Στο Κοιμητήριο της Κοινοπολιτείας Μούδρου  ακολούθησε  εκδήλωση , στη διάρκεια της οποίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και έγιναν σύντομοι  χαιρετισμοί.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης  τόνισε:

«Εξοχότατη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εξοχότατε Κυβερνήτα της Αυστραλίας . Κύριε Υπουργέ. Σεβασμιότατε. Είναι μεγάλη χαρά για τη χώρα μας και το Βόρειο Αιγαίο , σήμερα να υποδέχεται στο έδαφός του, τις δύο Εξοχότητες και όλους τους παριστάμενους , για να τιμήσουμε αυτά που εξιστορήθηκαν αρίστως από τους δύο Προέδρους. Κατά συνέπεια θα περιοριστώ μόνο για να καλωσορίσω και να παρακαλέσω τον Κυβερνήτη της Αυστραλίας , η επίσκεψή του εδώ να αποτελέσει το έναυσμα για  κατασκευή του project , του Μουσείου , για το οποίο προβλέπονται και έχουν διατεθεί πόροι από την Αυστραλία. Καλωσορίσατε και ευχαριστώ.»

Αμέσως μετά οι παριστάμενοι στην Τελετή μετέβησαν στο Λιμάνι του Μούδρου , στην Αυστραλιανή προβλήτα  όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι πέταξαν λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη εκείνων που  έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας  Κ.Σακελαροπούλου, του Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Ντέϊβιντ Χάρλεϊ, του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά,  του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου Γ΄  των Αντιπροσωπειών Πρεσβειών και Στρατιωτικών Ακόλουθων , όπως επίσης και Τοπικών Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών της Λήμνου.

 

Related posts

Γιορτάζει ο Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας στους Βαλεοντάδες / Αηδόνια

admin

Ιερά Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μυτιληνιών Σάμου

admin

Σάμος: «Έσκασε» βαλίτσα χρηματαποστολής

admin

Η εκτίμηση για τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς

admin

Η δημιουργία και λειτουργία ενός e-shop τονώνει αφάνταστα τα έσοδα μιας μικρής επιχείρησης

admin

Ύπατη Αρμοστεία: Εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω

admin

Εκδηλώσεις μνήμης της Μητροπόλεως για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

admin

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου προχώρησε στην δωρεά 213 βιβλίων στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στην Τουρκία

admin