11.9 C
Σάμος
21/04/2024
Σαμιακά

ΕΚΣ: Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε Σάμο και Ικαρία

Εκατοντάδες απεργοί απ’ όλη τη Σάμο, παρά την κακοκαιρία που επικρατεί από χθες το βράδυ στο νησί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΣ και του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σήμερα ένωσαν τις φωνές τους με χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα απαιτώντας οι νεκροί των Τεμπών να είναι τα τελευταία θύματα του κέρδους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το ΕΚΣ, όπως είχε προγραμματιστεί και ακολούθησε πορεία στην παραλιακή και την πλατεία Πυθαγόρα, με τη συμμετοχή πολλών σωματείων, φορέων του κινήματος, συλλόγων γονέων νεολαίας, μαθητών.

Μια πορεία που παρ’ ότι η δυνατή βροχή δεν επέτρεψε να γίνουν οι ομιλίες στην πλατεία Πυθαγόρα, ωστόσο είχε μαζικότητα και τα συνθήματα που ακούστηκαν έδειξαν την απαίτησή μας να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη του εγκλήματος.

Και καμία συγκάλυψη σημαίνει να μη μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών και να  καταδικαστεί η πολιτική όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και ευθύνονται για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων και των μεταφορών. Να σταματήσουν να είναι τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς, οι μεταφορές μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών για τα πλούτη των λίγών!

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, Μάριος Βαλωμένος ανέφερε ότι στη σημερινή συγκέντρωση αποφάσεις έχουν πάρει πολλά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όπως το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο εργαζομένων στα Ξενοδοχεία στα Τουριστικά Γραφεία και τα Επισιτιστικά Καταστήματα Σάμου, ο Σύλλογος Τεχνικών της ΔΕΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γ.Νοσοκομείου Σάμου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους, τα σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου, ο Σύλλογος διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γυναικών μέλη της ΟΓΕ, Σύλλογοι Γονέων και άλλα. Ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή μαθητών από γυμνάσια του Βαθιού.

Κλείνοντας τη συγκέντρωση, δήλωσε ότι δε θα επιτρέψουμε να συμβούν “άλλα Τέμπη”, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα και με επιμονή θα παλεύουμε για μια ζωή ασφαλή για εμάς και τα παιδιά μας γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος, η ζωή μας έχει αξία!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Συνεχίζουμε με την οργάνωση της δράσης μας και το δυνάμωμα των σωματείων και των συλλόγων μας. Δε μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπεια θα βρίσκεται μεταξύ πλειστηριασμών, αυξήσεων-ψίχουλα που θα αναγκάζεσαι να κόβεις από τις βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής. Η οργή μας να γίνει αγώνας για ό,τι απειλεί καθημερινά τη ζωή μας στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση, στην ακτοπλοΐα, στην υγεία!

ΙΚΑΡΙΑ

«Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετράει τις ζωές  μας ως κόστος» & «το έγκλημα στα Τέμπη να μην παραγραφτεί, να πληρώσουν όλοι οι πραγματικοί ένοχοι », ήταν τα μηνύματα που έστειλαν δεκάδες εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι από την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, δόθηκε ηχηρή συνέχεια των προηγούμενων μαζικών κινητοποιήσεων, από τον λαό της Ικαρίας, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και όλων των σωματείων και φορέων του νησιού. Αρκετά καταστήματα σε όλη την Ικαρία παρέμειναν κλειστά.

Στις ομιλίες έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται σε όλους τους χώρους δουλείας, στο δικαίωμα όλων μας για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στη διεκδίκηση των γονέων για ασφαλή σχολεία. Επίσης καταγγέλθηκε η προβοκάτσια της κυβέρνησης για να σπάσει το απεργιακό μέτωπο, που προσπάθησε να βγάλει την απεργία της ΑΔΕΔΥ ως «παράνομη».

Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκαν: Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας ο Κώστας Φάκαρος, από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο Χρήστος Δάμαλος, από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας ο Γιάννης Κράτσας, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας η Ηρώ Μανώλη, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Νίκος Σταυρινουδάκης, από το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ η Βαγγελιώ Λάκκα και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου η Κατερίνα Χατζηαργυρίου.

 

Στην κινητοποίηση επίσης δόθηκε αγωνιστικός χαιρετισμός, κι από εδώ την άκρη του Αιγαίου, προς στους ξεσηκωμένους υγειονομικούς και τα σωματεία τους στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλ. Κυριακού», τους ξεσηκωμένους γονείς, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα. Στάλθηκε κι από εδώ ένα μυριόστομο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

 

Related posts

Στάσεις εργασίας για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης – 22 έως και 26 Απριλίου 2024

admin

Δημοτικό Σχολείο Βαθέος: Επιτυχημένη η Ημερίδα με τίτλο «Ελευθερώνοντας τη νεανική Σκέψη… Διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες»

admin

Συναγερμός στο Pappa Beach – Ολοκληρωτική καταστροφή οικήματος από πυρκαγιά

admin

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin