15.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Επίτιμος δημότης Σάμου ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης

Επίτιμος δημότης της Σάμου, ανακηρύχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης, μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που είχαν λάβει τα δημοτικά συμβούλια της Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, στο χαιρετισμό του ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νικόλαος Λαμπιδώνης, επισήμανε ότι «Όλοι εμείς οι νεότερες γενιές έχουμε κληρονομήσει την ιερή υποχρέωση να δώσουμε νόημα στις θυσίες τους. Οφείλουμε να δίνουμε όλοι τον αγώνα τον καλό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα δώσουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το όραμα μας» .

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Β. Αιγαίου, κ. Άννη Ανδρεάδου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των κοινών δράσεων του Ενιαίου δήμου και του κ. Λαλούση ως Ταξίαρχου της 79 ΑΔΤΕ και σημείωσε ότι «σήμερα η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας χτυπά στην ακριτική Σάμο δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα τόσους στους φίλους όσο και στους εχθρούς μας ».

«Η σημερινή ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη Σάμου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπου Λαλούση, σηματοδοτεί το κοινό αγώνα λαού και Στρατού στη συνεχή προσπάθεια υπεράσπισης των Εθνικού και Ευρωπαϊκού οικοδομήματος» ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος .

«Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα ορόσημο, μια ημέρα Εθνικής υπερηφάνειας. Επιλέξαμε σήμερα να τιμήσουμε ένα φίλο της Σάμου, που αγάπησε και υπηρέτησε στη Σάμο. Στο πρόσωπό σας Αρχηγέ, τιμούμε όλους τους Έλληνες αξιωματικούς οι οποίοι υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νησί μας, τιμούμε τον ένδοξο ελληνικό στρατό» είπε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ανέγνωσαν οι Πρόεδροι των Δ.Σ των δήμων, και στη συνέχεια οι δυο δήμαρχοι παρέδωσαν την πλακέτα ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη στον Αρχηγό ΓΕΣ.

“Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα η αναγόρευση μου σε επίτιμο δημότη της Σάμου. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι κοντά σας, κοντά στους υπερήφανους ακρίτες της Σάμου” ανέφερε μεταξυ άλλων ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Ουλαμαγού και του Διοικητή Ίλης.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Παράλληλα δε, έχει παρακολουθήσει το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών.

Το 1995 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞ. ΙΠΠ – ΠΙΝΔΟΣ», ενώ το 2001 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 7 ΕΜΑ.

Την ίδια χρονιά (2001) του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 12 ΕΜΑ, ενώ το 2002 του Διοικητή της 5 ΕΜΑ, στην Κύπρο.

Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στην 95 ΑΔΤΕ και στο ΓΕΣ – ΓΕΕΘΑ, όπου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2009, φοίτησε στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (NADEFCOL), στην Ιταλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων (ΚΕΧΕΙΚ), ενώ το 2011 τοποθετείται Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Το 2012 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΣ αρχικά ως Δντης ΔΙΣΧΕΑ και στη συνέχεια ως Επιτελάρχης του ΓΕΠΣ.

Το 2014 του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ«ΜΥΚΑΛΗ» , με έδρα τη Σάμο.

Το 2015 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΕΠΙΧ και του ΔΑ΄Κ.

Το 2016 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΧVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» και στη συνέχεια Διοικητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Την 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Ιαν 2020 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.

Στη συνέχεια η79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη», διοργάνωσε  επετειακή εκδήλωση με θέμα «Σάμος: από την Ηγεμονία στην Ένωση με την Ελλάδα».

Η εκδήλωση περιελάβανε φωτογραφική έκθεση αρχειακού ιστορικού υλικού από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)/Τμήμα Σάμου, επετειακή ομιλία απο τον Αντισυνταγματάρχη  (ΜΧ) Γ. Θεοδώρου, για τα ιστορικά και στρατιωτικά γεγονότα της Ηγεμονίας και της Ένωσης της Σάμου και συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ με την συμμετοχή της κ Σαράντου , της μικρής Εβελίνας, από τη χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου & Ικαρίας «ΕυΩΔΗα» και του Λυκείου Ελληνίδων Σάμου.

Related posts

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin