21.9 C
Σάμος
02/05/2024
Σαμιακά

Ιερό Σαρανταλείτουργο στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου

Ιερόν Σαρανταλείτουργον 2023

Η θεία Λειτουργία είναι η σπουδαιότερη και τελειότερη λατρευτική εκδήλωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών προς τον Ένα και μόνο αληθινό Θεό μας. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία πάνω στη γη και την επισφράγισε λέγοντας: «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» (Λουκ. κβ΄ 19). Υπέδειξε στους Μαθητές και κατ’ επέκτασιν σε όλους μας, ως μέλη του Σώματός Του, τον μυστικό τρόπο για να Τον ενθυμούμαστε, μέσα από την θεία κοινωνία του Αχράντου Σώματός Του και του Τιμίου Του Αίματος.

Η αιματηρή θυσία του Χριστού, που τελέσθηκε άπαξ και διά παντός επί του Σταυρού, τελείται αναιμάκτως από την Εκκλησία μας σε κάθε Θεία Λειτουργία, με μόνο σκοπό την συμμετοχή μας στο Ποτήριον της Ζωής «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν την αιώνιον». Ο Χριστός δεν ζήτησε να ενθυμούμαστε απλά την θυσία του, αλλά την Θεανθρώπινη παρουσία Του, ως Σωτήρος και Λυτρωτού. Τούτο σημαίνει, πως δεν αρκεί απλώς να εκκλησιαζόμαστε, αλλά οφείλουμε ενσυνείδητα να μεταλαμβάνουμε των αχράντων Μυστηρίων, για να ενωνόμαστε με τον Χριστό, αλλά και μεταξύ μας, να ενισχυόμαστε στην πάλη με τον διάβολο και να προγευόμαστε την χαρά της Βασιλείας Του, όπως προτυπώνεται μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας παρέλαβε από τους Αγίους Αποστόλους την παράδοση να τελεί καθημερινώς την θεία Λειτουργία, ώστε οι πιστοί να έχουν ζωή και σωτηρία, όπως λέμε και στην αγία Αναφορά. Ιδιαιτέρως δε κατά την περίοδο της Νηστείας των Χριστουγέννων η καθημερινή τέλεση της θείας Λειτουργίας δίδει σε όλους μας την ευκαιρία μιάς καλύτερης προετοιμασίας, αφού παράλληλα με τον πνευματικό αγώνα της νηστείας, έχουμε την δυνατότητα διά της συχνής κοινωνίας των αχράντων Μυστηρίων να φιλοξενούμε συνεχώς τον Χριστό στις καρδιές μας, όπως λέμε και στις ευχές της προετοιμασίας για την θεία Μετάληψη.

Για όλα αυτά στην ακριτική μας Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών η θεία Λειτουργία θα τελείται καθημερινώς από 15ης Νοεμβρίου έως και 25ης Δεκεμβρίου 2023:

Στους Ιερούς Ναούς
Αγίου Νικολάου Βαθέος (Μητροπολιτικός)
Αγίου Χαραλάμπους Βαθέος
Αγίου Μιχαήλ Συνάδων (αγία Κάρα) Άνω Βαθέος
Τιμίου Προδρόμου Κοιμητηρίου Καρλοβασίων
Συλλήψεως Τιμίου Προδρόμου Αμπέλου
Αγίου Νικολάου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
Αγίου Νικολάου Φούρνων Κορσεών

Και στις Ιερές Μονές
Τιμίου Σταυρού Μαυρατζαίων, Ζωοδόχου Πηγής Σάμου και Αγίας Ζώνης Βλαμαρής

 

Related posts

Η Εργατική Πρωτομαγιά στη Σάμο

admin

Επίσκεψη του Διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβασίου στο 1ο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου

admin

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος – Ισχυρές συστάσεις προς του πολίτες

admin

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη πόλη της Σάμου για την περιφορά των Επιταφίων την Μ. Παρασκευή

admin

Την Μ. Τετάρτη στην Μονή του Τιμίου Σταυρού η Ακολουθία του ιερού Νιπτήρος

admin

Αλέξης Κούγιας: Είμαστε βέβαιοι ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος και θα απαλλαγεί δια βουλεύματος

admin

Δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο

admin

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 75χρονου Λεωνίδα Χατζημιχάλη στη Σάμο- Τι αναφέρει η αστυνομία

admin

Προβλήματα στο δρομολόγιο του Hellenic HighSpeed λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

admin