25 C
Σάμος
27/05/2024
Ελλάδα

Λέσβος: «Μπλόκο» του ΣτΕ στην κατασκευή δομής στη Βάστρια

Μπλόκαρε το Συμβούλιο της Επικρατείας την επιχειρούμενη κατασκευή Κέντρoυ Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην Πλάτη – Βάστρια της Λέσβου, καθώς ακύρωσε μερικές από τις σχετικές αποφάσεις και μελέτες κατασκευής του.

Στο Κ.Υ.Τ. – δομή είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στον ελληνικό χώρο χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η προγραμματισμένη δομή έκτασης 240.100 m2 περίπου είχε προβλεφθεί αρχικά να είναι χωρητικότητας: α) γενικού πληθυσμού 1.300 ατόμων, β) ειδικών ομάδων 1.700 ατόμων και γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 2.000 ατόμων (σύνολο 5.000 ατόμων). Όμως, με νεώτερη απόφαση (109921/17.5.2021) προβλέφθηκε ότι η δομή θα φιλοξενεί 65.000 πρόσωπα.

Για το σκοπό της κατασκευής της δομής μισθώθηκαν γεωτεμάχια μέχρι 31.12.2025 με δικαίωμα 5ετούς παράτασης. Παράλληλα, εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στο Κ.Υ.Τ. της τοποθεσίας Πλάτη – Βάστρια, Λουτροπόλεως Θέρμης του Δήμου Μυτιλήνης, όπως επίσης χορηγήθηκε άδεια κατασκευής της δομής, κ.λπ. Ακόμη, προβλέφθηκε ότι η κατασκευή της δομής θα γίνει «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής διάταξης».

Όμως, η διεύθυνση δασών επισήμανε ότι από την κατασκευή της δομής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς γιατί είναι μέσα «ώριμο δάσος τραχείας πεύκης» και θα επηρεάσει σημαντικά τα προστατευόμενα είδη ζώων της περιοχής. Η διεύθυνση δασών επανέρχεται, διαπιστώνοντας ότι το έργο κάνει επέμβαση σε δασική έκταση 50 στρεμμάτων και κατασκευάζεται δόμος μέσα σε αυτή τη δασική έκταση που γειτνιάζει με το σημαντικότερο οικοσύστημα της Λέσβου.

Στη συνέχεια έγινε επαναχωροθέτηση της δομής και της οδού πρόσβασης, έτσι ώστε τα κατασκευαστικά έργα να είναι εκτός της περιοχή Natura 2000.

Ωστόσο στις αρχές του 2022 είχε προσφύγει στο ΣτΕ η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ζητούσε για πλειάδα λόγων να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή της δομής στην Βάστρια. Η περιφέρεια, μεταξύ των άλλων, υποστήριζε ότι η έκταση που πρόκειται να κατασκευαστή η εν λόγω δομή είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και παράλληλα προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.

Τώρα, το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμό 1335/2023 απόφαση του Ε΄ Τμήματος δικαίωσε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την αδειοδότηση του έργου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσαν την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.

 

 

Πρώτο Θέμα 

Related posts

Με χαμηλές πληρότητες ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

admin

Χίος: Γνώρισε τον φύλακα άγγελό της που της χάρισε τη ζωή (Video)

admin

Η εισαγγελική πρόταση για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη

admin

Λάρισα: 41χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμό βρέφους

admin

Ενίσχυση ΕΣΥ: Αίτημα για προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

admin

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

admin

Η συγκινητική νέα επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη

admin

Μειωμένες τιμές σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ταξιδεύουν στην περιοχή τοποθέτησής τους

admin

Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μαθητών από τη δωρεάν μεταφορά τους

admin