30/04/2024
Ελλάδα

Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μαθητών από τη δωρεάν μεταφορά τους

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι δωρεάν δημόσια σχολεία ενηλίκων του τυπικού ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στα οποία οι ενήλικοι μαθητές αποκτούν απολυτήριο τίτλο, ισότιμο του γυμνασίου, ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Οι μαθητές των Σ.Δ.Ε. ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι χαμηλού οικονομικού και κοινωνικού προφίλ, πολλοί δε εξ αυτών είναι άνεργοι. Όμως, στα σχολεία μας, στηρίζονται πολλαπλά, ώστε πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα. Πολλοί μάλιστα έχουν ολοκληρώσει και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα Σ.Δ.Ε. είναι υπερτοπικά σχολεία και καλύπτουν ανάγκες φοίτησης μαθητών από ευρύτερες και πολλές φορές απομακρυσμένες περιοχές των νομών της Ελλάδας. Σήμερα, λειτουργούν περίπου 100 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτός έδρας τμημάτων και των Σ.Δ.Ε. εντός των καταστημάτων κράτησης.

Ως εκ τούτου, πολλοί μαθητές μας είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να μεταβούν στα σχολεία που φοιτούν.
Είναι προφανές, ότι η στήριξη των ενηλίκων μαθητών στη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο είναι πολύ σημαντική και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευσής τους, καθώς βιώνουν σήμερα σοβαρό κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα Σ.Δ.Ε., ως ο πλέον επιτυχημένος θεσμός στην εκπαίδευση ενηλίκων, επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, συμβάλλοντας στην κοινωνική επανένταξη και επανασύνδεση των πολιτών με τα εκπαιδευτικά συστήματα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία (Κ.Υ.Α. 50025/19-09-2018 (ΦΕΚ4217/Β /26-09-2018) «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», το υπ’ αριθμ. πρωτ. 178136/Κ1/06-11-2015 έγγραφο του Τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του

Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 126109/Κ1/06-10-2021 έγγραφο του Τμήματος Α της Δ/νσης Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το άρθρο 46 (παρ. 1) του Ν. 4653/2020 (ΦΕΚ 12/Α/24-1-2020 και την πρόσφατη τροποποίηση της Υ.Α. με θέμα «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», ΦΕΚ 4217/26-09-2018, με θέμα: «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 50025/2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (Β’ 4217)», ΦΕΚ 4294/11-08-2022), δεν προβλέπεται σαφώς η δωρεάν μεταφορά των ενηλίκων μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ρητά τη δωρεάν μεταφορά τους, όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους σχολείων του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος (δημόσιων Γυμνασίων, ΣΜΕΑΕ, Πειραματικών, Καλλιτεχνικών, Μουσικών).

Είναι αδικαιολόγητη παράλειψη της Πολιτείας και συνιστά άνιση μεταχείριση, ο ίδιος μαθητής που δεν δικαιούται δωρεάν μεταφορά στα ΣΔΕ, να δικαιούται δωρεάν μεταφορά με την εγγραφή του στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (π.χ. σε Εσπερινό Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ.).

Η Π.Ε.ΔΙ.Σ.Δ.E., με επανειλημμένες πρωτοβουλίες, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Περιφέρειες και βουλευτές), χωρίς να έχει επιλυθεί, έως σήμερα, αυτό το σοβαρό ζήτημα του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των ενηλίκων μαθητών, από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης.

Ζητούμε άμεσα τη στήριξη της Πολιτείας για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, που να συμπεριλαμβάνει ρητά και τους μαθητές των Σ.Δ.Ε. στη δωρεάν μεταφορά τους από και προς το σχολείο, όπως συμβαίνει με όλους τους μαθητές των σχολείων στην Ελλάδα.

Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΔΙ.Σ.Δ.Ε.

Αγγελική Γριβοπούλου Αργύριος Τσέος Νικόλαος Νάσιος Χαράλαμπος Καραντώνης Γεωργία Γάλλου Μοσχοβία Λαμπρακάκη Ματθαίος Παρασύρης

 

esos.gr

Related posts

Ενίσχυση ΕΣΥ: Αίτημα για προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

admin

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

admin

Η συγκινητική νέα επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη

admin

Μειωμένες τιμές σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ταξιδεύουν στην περιοχή τοποθέτησής τους

admin

Τραγωδία στη Χίο: Νεκρά βρέθηκαν τρία ανήλικα κορίτσια μετά το ναυάγιο

admin

Νέα εξάμηνη παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

admin

Άγιοι Ανάργυροι: Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της 28χρονης

admin

Συνάντηση Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα

admin

Ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin