20.9 C
Σάμος
23/05/2024
Πολιτιστικά

«Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο»

Εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «ΣΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ….65 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ» από την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου. Η συγκέντρωση των κειμένων έγινε έπειτα από δημόσια πρόσκληση της Βιβλιοθήκης και αποτελεί μια λογοτεχνική «γεωγραφία» με επίκεντρο το νησί μας που φιλοδοξεί να αναδείξει όψεις της ιστορίας, της ηθογραφίας και της κοινωνικής πραγματικότητάς του στα πλαίσια πάντα της μυθοπλασίας.

Στη συλλογή συμμετέχουν συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, σαμιακής καταγωγής και μη, άλλοι με μεγάλη εμπειρία στα λογοτεχνικά δρώμενα, και άλλοι που επιχειρούν συγγραφικά για πρώτη φορά, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Άλλα από τα κείμενα, πέραν του συνεκτικού κοινού στοιχείου τους που είναι η αναφορά στη Σάμο, εκτυλίσσονται στο παρελθόν, άλλα στο παρόν και κάποια στο μέλλον. Είναι μεγάλη η ποικιλία τους θεματολογικά και ειδολογικά κατατάσσονται στις κατηγορίες του αστυνομικού, της επιστημονικής φαντασίας, της ηθογραφίας, της μικροϊστορίας αλλά και της κοινωνικής αποτύπωσης σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το βιβλίο προλογίζει η δημοσιογράφος Γιούλη Επτακοίλη η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο τόμος αυτός είναι μια αλυσίδα όπου μπλέκονται η μνήμη, το προσωπικό βίωμα, η Ιστορία,  η φαντασία… Δεν είναι μόνο το διαρκές θαύμα της φύσης που μας συναρπάζει, δεν είναι μόνο το φως των τόπων και οι αμέτρητες ιστορίες που διηγείται, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που πέρασαν κι αυτοί που μένουν, αυτοί που ζουν εντός μας, το παρελθόν που παίρνουμε στα χέρια μας και πλάθουμε τον τωρινό μας βίο… Η παρούσα συλλογή διηγημάτων για την Σάμο, με τις λογοτεχνικές και αφηγηματικές αρετές της, την ποικιλία στο ύφος και την γραφή, περίτεχνη, ελλειπτική, τρυφερή και τραχιά, κωμικοτραγική, είναι μια πολύτιμη χειρονομία. Ο τόπος, κάθε τόπος, είναι παράδοση που πρέπει να κληρονομείται. Και όσο κι αν σκέφτομαι, δύσκολα μπορώ να βρω ομορφότερο τρόπο να παραδώσεις κάτι στις επόμενες γενιές, από τις λέξεις, από τα κείμενα που γράφονται, όταν βουτάς την πένα στην καρδιά. Έτσι, η «Σάμος, μια μέρα…», γίνεται «Σάμος, μια ζωή…».

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Μανώλης Πυργιώτης αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Στην παρούσα έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου, 65 αφηγητές μας ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μας μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και την μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και την μικροϊστορία του τόπου. Ο συλλογικός αυτός τόμος δημιουργεί αναπόφευκτα μια αφηγηματική τοπογραφία για τη Σάμο, την γνωρίζουμε όπως την αισθάνθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί – πέραν των άλλων πολύ ουσιαστικών λειτουργιών της- να μας ταξιδεύει σε τόπους και πατρίδες, να μας μυεί στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τους».

Γράφουν (κατ` αλφαβητική σειρά) οι: Βίβιαν Αβραμίδου-Πλουμπή, Χρήστος Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Κασσάνδρα Αλογοσκούφη, Άννα Ασημίνα, Σταμάτης Βαλσάμος, Ειρήνη Βαρδάκη, Γιώργος Βοϊκλής, Μπάμπης Βουρλίδας, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Ευτυχία Γιαννάκη, Γιώργος Γκόζης, Γιάννης Γρηγοράκης, Πόπη Δαμιανίδου, Γιώργος Δάμτσιος, Αντώνης Δημόπουλος, Παρασκευή Εμμανουήλ, Κατερίνα Ευθυμίου, Μίνως Ευσταθιάδης, Μιλτιάδης Ζέρβας, Μαργαρίτα Ικαρίου, Φανή Καλαμπόκη, Ευγενία Καλογεροπούλου, Κούλα Καραμηνά-Πόθου, Ιωάννα Καστάνη, Παναγιώτης Κεραμίδας, Νίτσα Κιάσου, Γιώργος Κουκουτιανός, Μαρία Κούλα, Νίνα Κουλετάκη, Αναστασία Κουρμούση, Μάρκος Κρητικός, Αικατερίνη (Καίτη) Κωνσταντάρα-Σπυροπούλου, Αργυρώ Λεντούδη, Φαίδρα Μ., Εύη Μάρκου, Στέλιος Εμμ. Μάρκου, Χρυσάνθη Μίσκου,  Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αναστασία Μπαρτζή, Απόλλωνας Ξένος, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Μίνα Πατρινού, Γεωργία Πετούλη-Γλάρου, Κωνσταντίνος Πλατής, Αγγελική Πλουμά, Βασίλης Πουλημενάκος, Μανώλης Πυργιώτης, Άγγελος Ρήγας, Έρη Ρίτσου, Πόπη  Ροδίτου, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Τζέννη Σιαμαλέκα, Αλέξανδρος Δ. Σταθακιός, Αικατερίνη Τεμπέλη, Ιωάννα Τσαμπούρη, Χρήστος Φαρμάκης, Χαρά Χατζηαντωνίου, Έλσα Χίου, Γιώτα Χουλιάρα, Έλενα Χουσνή, Ουρανία Χρυσαφίνου. Την συλλογή κλείνουν δύο διηγήματα στα αγγλικά του Άγγλου συγγραφέα Nick Brown.

Το βιβλίο «ΣΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ… 65 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» θα διατίθεται προς πώληση στα βιβλιοπωλεία.

“Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο”, Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου. Σάμος, 2022. ISBN 978-618-85217-3-5. Σελ. 454. Σχεδιασμός εξωφύλλου Γιώργος Μαργαρώνης.

Related posts

Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας και των Μυροφόρων από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Καρλοβάσου

admin

Έναρξη του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια 2024: Ένα πολιτιστικό ταξίδι ξεκινά

admin

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο – Κυριακή 28 Ιουλίου

admin

Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τους Λογοθέτη, Λαχανά και Καπετάν Σταμάτη

admin

Ετήσια παράσταση Ακαδημιών Ρυθμικής Γυμναστικής του Ιωνικού: Ένα μαγευτικό θέαμα γεμάτο λάμψη και συγκίνηση

admin

Το «Πυθαγόρειο» Λύκειο Σάμου παρουσιάζει το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Πασχαλινό τραπέζι στο χωριό: Οι Σύλλογοι της Υδρούσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Πασχαλινό Πάρτι στον Πύργο Σάμου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

admin