28.3 C
Σάμος
30/06/2022
Σαμιακά

Σάμος το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά

Η Μελάμφυλλος και Ανθεμούσα, λίκνο της Ήρας, γη των φιλοσόφων, των ηρώων.

Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά.

Η γενέθλια γη μεγάλων ανδρών. Του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα – θεμελιωτή της μουσικής και της σύγχρονης μαθηματικής σκέψης, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του πρώτου που μίλησε για την ηλιοκεντρικότητα του πλανητικού μας συστήματος, περίπου 2300 χρόνια πριν.

Είναι η μυθική γενέτειρα της Ήρας. Ο ναός της, στο Ηραίο χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο ως «το μεγαλύτερο ναό στην Ελλάδα της εποχής του». Η UNESCO συμπεριέλαβε το ναό και την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή του Πυθαγορείου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι ο τόπος που φιλοξένησε τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον μυθοπλάστη Αίσωπο, τον φιλόσοφο και στρατηγό Μέλισσο.

Η Σάμος με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου, έχει 32.977 κατοίκους (απογραφή 2011). Αποτελείται από τους Δήμους Ανατολικής & Δυτικής Σάμου και από τέσσερις δημοτικές ενότητες, Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου και έχει 33 συνολικά χωριά. Γραφικά παραθαλάσσια, ορεινά εξαιρετικής ομορφιάς και μεσόγεια καταπράσινα χωριά, που διατηρούν αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα μέσα στο χρόνο.

Eίναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί του Νομού, με έκταση 476 τ. χλμ. και μήκος ακτών 140 χλμ. Οι δυο επιβλητικοί της ορεινοί όγκοι ο άγριος και βραχώδης με απότομες πλαγιές και χαράδρες Κέρκης, ύψους 1443 m και η κατάφυτη Άμπελος (ή Καρβούνης) ύψους 1160 m δεσπόζουν στο νησί. Έχει ελάχιστες πεδινές περιοχές με μεγαλύτερη την πεδιάδα της Χώρας, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Ποτάμια δεν έχει, μόνο χείμαρρους, ρυάκια και άφθονες πηγές.

Η Σάμος είναι ένας τόπος με οργιαστική βλάστηση. Όλα γύρω σου, στο παρθένο φυσικό τοπίο είναι φτιαγμένα από χρώματα και φως. Και κάθε βήμα είναι μια αποκάλυψη. Είτε βρεθείς στους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους, είτε στις σπηλιές, τα φαράγγια και τις ρεματιές, το περιβάλλον της Σάμου θυμίζει ελληνική ενδοχώρα σε μικρογραφία. Πάνω από 1400 είδη σπάνιων φυτών, πολλά από τα οποία ενδημικά και δεκάδες είδη αρπακτικών πτηνών, θα πλαισιώσουν τα βήματά σας.

 

 

 

Πόλεις και Χωριά

Σάμος

Η πρωτεύουσα της Σάμου από την εποχή της Ηγεμονίας, βρίσκεται 18 χλμ. από το αεροδρόμιο και είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σ’ ένα πανέμορφο κόλπο. Κεντρικό σημείο της πόλης η πλατεία Πυθαγόρα, που κατασκευάστηκε το 1864. Η πόλη αποτελεί το διοικητικό κέντρο του νησιού και διαθέτει τουριστικές υποδομές υψηλής ποιότητας και κέντρα σίτισης και ψυχαγωγίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο κολοσσιαίος Κούρος και πολλά άλλα επιβλητικά αγάλματα (ανάμεσα στα οποία και το Σύνταγμα του Γενέλεω), κτερίσματα και αναθήματα, κυρίως από την περιοχή του Ηραίου. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι, τα υπέροχα νεοκλασικά κτίσματα. Επισκεφθείτε επίσης, το Δημαρχείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου στεγαζόταν το Βουλευτήριο των Σαμίων την εποχή της Ηγεμονίας και το Ιστορικό Αρχείο της Σάμου.

Βαθύ

Πολύ κοντά στην πόλη της Σάμου βρίσκεται το Βαθύ. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά, που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τα πανέμορφα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές γειτονιές του. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα κτίρια του Δημοτικού σχολείου και του Κοινοτικού Καταστήματος. Όπως επίσης, τα αγιορείτικα εκκλησάκια Αγία Κάρα και Ευαγγελίστρια με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες τους και κυρίως την εκκλησία του Αϊ Γιαννάκη. Πρόκειται για δίκλιτο ναό με τρούλους, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, που χρονολογείται από το 1799. Το Βαθύ διαθέτει ανοικτό θέατρο, που φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο.

Χώρα

Η Χώρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σάμου, 3χλμ βορειοδυτικά του Πυθαγορείου και 17 χλμ. από την πόλη της Σάμου. Είναι χτισμένη στην άκρη του ομώνυμου κάμπου. Μέχρι το 1854 αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η παλιά Μητρόπολη, οι βρύσες και τα πλυσταριά στον Πλάτανο και τη Μεσακή, καθώς και η στέρνα της Μεσακής, που κατασκευάστηκε το 1870.

Καρλόβασι

Θεωρείται το εμπορικό κέντρο του νησιού και απέχει 32 χλμ. από την πρωτεύουσα και 37 χλμ. από το αεροδρόμιο. Διαθέτει μεγάλο λιμάνι, πολλές κρατικές υπηρεσίες και εξαιρετική αγορά. Μια πόλη με πλούσιο παρελθόν, που καταγράφεται στην ίδια την όψη της, στο Ηγεμονικό Μέγαρο, στο Χατζηγιάννειο, στα νεοκλασικά κτίρια στους οικισμούς του Όρμου και στο Λιμάνι, στα επιβλητικά βυρσοδεψεία, στην Εμπορική Σχολή (όπου εδρεύει η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου), στις εκκλησίες. Όλα συνθέτουν μια εικόνα που μαρτυρεί την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοσή του. Αποτελείται από τους οικισμούς Παλαιό, Νέο και Μεσαίο Καρλόβασι, καθώς και το Λιμάνι και τον Όρμο. Το Παλαιό, ιδιαίτερα γραφικό, είναι χτισμένο σε καταπράσινους λόφους και έχει κόσμημα στην κορυφή του το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Στο Νέο Καρλόβασι συγκεντρώνεται η εμπορική κίνηση της περιοχής, ενώ ο οικισμός στο Μεσαίο Καρλόβασι έχει υπέροχη παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική. Στο Ποτάμι υπάρχει ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που χρονολογείται από το 11ο αιώνα, ενώ η περιοχή θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, με μοναδική βλάστηση, ποτάμι που καταλήγει σε μια υπέροχη παραλία και υπέροχους μικρούς καταρράκτες. Πάνω από την εκκλησία βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο. Πολύ κοντά βρίσκονται και δυο άλλες μοναδικές παραλίες το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι, τις οποίες μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί είτε μέσω θαλλάσης είτε με τα πόδια.

Μαραθόκαμπος

Ο Μαραθόκαμπος είναι κτισμένος στους πρόποδες του Κέρκη και γύρω από τον ομώνυμο κόλπο και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Γραφικό χωριό με έντονα παραδοσιακά στοιχεία, δεσπόζει στη νοτιοδυτική πλευρά της Σάμου και απέχει 45 χλμ. από την πρωτεύουσα και περίπου 30 χλμ. από το αεροδρόμιο. Πλακόστρωτοι δρόμοι, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές βρύσες, μικρές πλατείες και εκκλησίες όλα ανέγγιχτα στο χρόνο. Κοντά στο Μαραθόκαμπο βρίσκεται η σπηλιά του Πυθαγόρα. Το σπήλαιο, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε καταφύγιο ο σπουδαίος μαθηματικός της αρχαιότητας Πυθαγόρας, όταν τον καταδίωκε ο Πολυκράτης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα ακόμη σπήλαιο, όπου στο εσωτερικό του έχει κτιστεί η εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας. Στα δυτικά του Μαραθόκαμπου βρίσκεται το Κακοπέρατο σπήλαιο, με εσωτερικό που κοσμείται από θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για τους πεζοπόρους υπάρχει μια υπέροχη διαδρομή από τον Κάμπο, μέχρι το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στον Κέρκη. Επίνειο της περιοχής αποτελεί ο Όρμος Μαραθόκαμπου, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραθεριστικό θέρετρο με μια απέραντη βοτσαλωτή παραλία.

Πυθαγόρειο

Το ειδυλλιακό Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο και απέχει 14 χλμ. από την πρωτεύουσα και 4 χλμ. από το αεροδρόμιο. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και ιστορική του σημασία είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια, αφού από την UNESCO έχει ανακηρυχθεί ως ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Η αρχιτεκτονική κατασκευή του Πυθαγορείου, οι πετρόχτιστοι δρόμοι, η αισθητική, οι γραφικές συνοικίες και το παραδοσιακό καρνάγιο, μαζί με την τουριστική υποδομή και τις υπηρεσίες που παρέχονται, ελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Διδασκάλου, Φιλοσόφου και Μαθηματικού Πυθαγόρα. Αξίζει να επισκεφθείτε το υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο με πλουσιότατα εκθέματα, το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη επίσης, μουσειακός χώρος και να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τείχη της αρχαίας πόλης. Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπυλιανής έλκουν εκατοντάδες πιστούς και επισκέπτες. Στο Πυθαγόρειο πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, κυρίως στο ανακαινισμένο Αρχαίο Θέατρο. Διαθέτει μαρίνα για την υποδοχή των τουριστικών σκαφών, σύγχρονα εστιατόρια, καφέ μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Κοκκάρι

Γραφικό, με μοναδικές παραλίες, το Κοκκάρι, είναι από τους ομορφότερους προορισμός στη Σάμο και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Απέχει 10 χλμ. από τη Σάμο και 28 χλμ. από το αεροδρόμιο. Στενά σοκάκια, καταστήματα ιδιαίτερης αισθητικής, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, προσφέρουν χαλάρωση και ονειρεμένες διακοπές. Στο Κοκκάρι συνδυάζεται το πράσινο με το γαλάζιο της θάλασσας, καθώς η πυκνή βλάστηση φθάνει μέχρι τις ακρογιαλιές. Τα βουνά κατάφυτα με πηγές που ρέουν όλο το χρόνο, είναι προσβάσιμα από το χωριό, με καλοδιατηρημένα μονοπάτια, που προσφέρονται για πεζοπορία. Από εδώ ξεκινούν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές για Βουρλιώτες, Μυτιληνιούς και την κορυφή του όρους Καρβούνη. Οι ορχιδέες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι από τις πιο εντυπωσιακές και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στις μαγευτικές παραλίες Τσαμαδού, Λεμονάκια και Τσάμπου, καθώς και στην παραλία του χωριού. Για τους λάτρεις του wind surfing υπάρχει σχολή εκμάθησης. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμου.

Μανωλάτες

Οι Μανωλάτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 25 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο σε ορεινή καταπράσινη περιοχή και έχει απέραντη θέα προς τη Μικρά Ασία. Στους Μανωλάτες αξίζει να δείτε τα διατηρημένα παλιά γραφικά σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους, καθώς επίσης την ενοριακή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 20 χλμ από την πόλη της Σάμου. Παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Πολύ κοντά στο χωριό, σε μια μαγευτική διαδρομή προς τους Μανωλάτες, με οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκονται οι καταπράσινες τοποθεσίες Πλατανάκια και Αηδόνια. Δυτικά του χωριού βρίσκεται το πευκοδάσος του Πρινιά, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν κατασκηνώσεις για παιδιά και οικογένειες.

Βουρλιώτες

Οι Βουρλιώτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 21 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χωριό, που χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στους Βουρλιώτες αξίζει να επισκεφθείτε την πηγή Πνάκα και το μοναστήρι της Παναγίας του Βροντά που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Η Μονή Παναγίας Βροντά θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου

Related posts

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Για τον Σεπτέμβριο του 2022 αναβλήθηκε δίκη των επιχειρηματιών που συνελήφθησαν για παράβαση ωραρίου

admin

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

admin

ΓΕΛ Σάμου – Στατιστικά Βαθμολογιών στις Πανελλήνιες 2022

admin

Ημερίδες Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Σχολείου Δεύτερης Σάμου

admin

«Σκακιστικό φεστιβάλ της σχολικής σκακιστικής λέσχης Μιχαήλ Μποτβίνικ του Γυμνασίου Καρλοβάσου»

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών του Τομέα της Ιθαγένειας

admin

Οι παιδικές κατασκηνώσεις «Παναγία του Κότσικα» δεν θα λειτουργήσουν για φέτος

admin

Τροχαίο ατύχημα στη περιοχή του αεροδρομίου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα