20.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν χθες στο νησί των Λειψών, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Ισπανός πρέσβης, Enrique Viguera. Την Βασίλισσα Σοφία συνόδευαν και άλλοι διακεκριμένοι επισκέπτες από την Ισπανία, καθώς και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Costas M. Lemos.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, επισκέφθηκαν πρώτα το ερευνητικό σκάφος Aegean Explorer όπου ενημερώθηκαν για την πολυετή δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Οι ερευνητές εξήγησαν την μεθοδολογία καταγραφής της σπάνιας βιοποικιλότητας και των σημαντικών οικοσυστημάτων του Αιγαίου, καθώς και τους παράγοντες που τα απειλούν και τα μέτρα που είναι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν για την προστασία τους.

Παρουσία του Δημάρχου Λειψών, κ. Φώτη Μάγγου ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στο υπό δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο ήδη λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο. Γνώρισαν την πολυεθνική ομάδα ερευνητών και το προσωπικό του Ινστιτούτου και επισκέφθηκαν τα εργαστηρια μικροπλαστικής ρύπανσης και το υπό-δημιουργία κτηνιατρείο, ενώ παρακολούθησαν μέρος της διαδικασίας επαναφύτευσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που πραγματοποιούνταν από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Το Καταφύγιο όταν ολοκληρωθεί θα έχει μοναδική σημασία για τα διεθνή δεδομένα, ως ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο περίθαλψης και φροντίδας τραυματισμένων θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και δελφινιών που θα προέρχονται από την αιχμαλωσία, σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από την ανθρώπινη όχληση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρωτοπόρο αυτό έργο στεγάζεται σε μια κτιριακή εγκατάσταση με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που είναι ενεργειακά αυτόνομο με ήπιας μορφής ΑΠΕ, υδροδοτείται από αφαλάτωση χαμηλής ενεργειακής απαίτησης και σύστημα πλήρους επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Λίγα βήματα πριν την ολοκλήρωση του, το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου ήδη προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, ως ένα σημαντικό ελληνικό εγχείρημα που συνδυάζει την καινοτομία τόσο στα θέματα της ευζωίας των θαλάσσιων ειδών, όσο και στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin