15.8 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

“Ταξιδεύοντας” στην Ευρώπη με σαμιώτικο κρασί και γεύσεις

Την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη Σάμο, να καταγράψουν τις τοπικές παραδόσεις και τα πασχαλινά έθιμα, αλλά και να γνωρίσουν το μοναδικό σαμιακό αμπελώνα με το διεθνώς γνωστό μοσχάτο σταφύλι και τα κρασιά του Συνεταιρισμού σε συνδυασμό με τη σαμιακή γαστρονομία, είχαν οι εκπρόσωποι της Πολωνικής αποστολής που επισκέφθηκαν το νησί μας στα πλαίσια του «1ου Φεστιβάλ Σαμιακών Γεύσεων στο νησί του Πυθαγόρα».

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ο Δήμος Δυτικής Σάμου, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν συνάψει με τον Ε.Ο.Σ Σάμου, συνδιοργάνωσαν το φεστιβάλ αυτό, μαζί  με το ΕλληνοΠολωνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, έχοντας ως στόχο την προβολή της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του ακριτικού μας νησιού σε αναπτυσσόμενες τουριστικά χώρες της Ευρώπης.

Το μεγάλο στοίχημα των στοχευμένων δράσεων που ξεκίνησαν από πέρυσι και συνεχίζονται, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και η ανάδειξη των τουριστικών και οινογαστρονομικών ιδιοσυστατικών της Σάμου  με κυρίαρχη την παράδοση και τον πολιτισμό.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων και του Συνεταιρισμού της Σάμου, φρόντισαν τα μέλη της αποστολής να αντιληφθούν όλες αυτές τις πτυχές της σαμιακής φιλοξενίας, ώστε ως πρεσβευτές του νησιού μας στις χώρες τους να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες σε μια βιωματικά μοναδική τουριστική εμπειρία.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο πρόεδρος Ιωάννης Σκούτας και μέλη Δ.Σ του Συνεταιρισμού υποδέχθηκαν τη Μ. Πέμπτη τα μέλη της αποστολής στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, ξεναγώντας τους στο εμβληματικό αυτό κτίριο με τα εκατοντάδες εκθέματα-κειμήλια της οινικής παράδοσης του τόπου και προσφέροντας να γευτούν τα μοναδικά κρασιά του Συνεταιρισμού μαζί με παραδοσιακές και ξεχωριστές νηστίσιμες γεύσεις από τον ex. chef Ευάγγελο Μπιλιμπά, τις οποίες τίμησαν δεόντως.

Για να αντιληφθούν δε το γεωφυσικό ανάγλυφο του τόπου μας και το μεγαλείο του σαμιακού αμπελώνα, την Τρίτη του Πάσχα ξεναγήθηκαν σε ένα από τα ορεινά αμπελοτόπια όπου και παράγεται ένα από τα κρασιά της νέας σειράς των «Άθικτων Οίνων» ενώ στη συνέχεια «σκαρφάλωσαν» εκεί από όπου βγαίνει η εμβληματική σειρά των «Αρχέγονων Εδαφών». Στις  οινογευσιγνωστικές δοκιμές που επακολούθησαν, ο chef Βασίλης Σκουρφούντας με την μπριγκάτα του, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποσπώντας θετικότατα σχόλια.

Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι τα μοναδικά πλάνα που τραβήχτηκαν από την οινογαστρονομική σύμπραξη των διακεκριμένων Πολωνών Chefs με τον Σαμιώτη Ευάγγελο Μπιλιμπά και την εκπληκτική μαγειρική ομάδα του εστιατορίου «Αρχόντισσα», πάνω από τους Καταρράκτες της Σάμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της πολωνικής αποστολής στη Σάμο γινόταν λήψεις οπτικοποιημένου υλικού ώστε να δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό ντοκουμενταρισμένο φιλμ, με σκοπό την ευρύτερη προβολή της Σάμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς τα πνευματικά δικαιώματα  είναι εκχωρημένα στους Δήμους της Σάμου και με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ.

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων από το φεστιβάλ αυτό που έλαβε χώρα σε κομβικά σημεία τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Σάμου και με την αμέριστη βοήθεια υπηρεσιακών παραγόντων όσο και εθελοντών, αναχώρησαν για την πατρίδα τους ο διερμηνέας-εμπορικός εκπρόσωπος του ΕλληνοΠολωνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο διευθυντής της εταιρείας κινηματογραφήσεων «FILMLOT» και οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Master Chefs Aleksandra Juszkiewicz  και Dariusz Baryga, υποσχόμενοι να κάνουν τη Σάμο ευρέως γνωστή στην πατρίδα τους και τις γύρω χώρες, ως έναν αυθεντικό προορισμό για οινογευστικό βιωματικό τουρισμό, κάθε εποχή του χρόνου!

Related posts

Αντιδράσεις για την απόφαση του Γηροκομείου Σάμου να αδειάσει το δωμάτιο διαμονής διασωστών του ΕΚΑΒ

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin