24.9 C
Σάμος
01/05/2024
Σαμιακά

Το σκάκι στο σχολείο!

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΟ, των δυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπόνησε η Επιτροπή της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για το Σχολικό Σκάκι. Τα εγκεκριμένα προγράμματα ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ. Τα προγράμματα αξιοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των Εργαστήρια Δεξιοτήτων .

Το σκάκι θεωρείται άθλημα πνευματικής φύσεως καθώς γυμνάζει το νου. Η παγκόσμια βιβλιογραφία αποτελείται από πάρα πολλούς τίτλους που αφορούν στη στρατηγική των κινήσεων κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας. Η ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποσκοπεί στην ενδελεχή μάθηση ή την εντατική προπόνηση, αλλά στην εκμάθηση των βασικών κινήσεων. Τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση με το σκάκι αναπτύσσουν την υπομονή τους, μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς να παίρνει αποφάσεις και ότι για να παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να μελετά καλά τα δεδομένα. Δεδομένα, μάλιστα, που στο σκάκι είναι όλα επί τάπητος. Επίσης, το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του: εάν χάσεις, αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που πήρες. Επιπλέον, τους μαθαίνει ότι για να κερδίσεις πρέπει να δουλέψεις, να προπονηθείς. Η επιτυχία σου, στηρίζεται στη δουλειά σου και σε εσένα.

“Καλέσαμε στο σχολείο μας τον κύριο Δημήτρη Δαγκλή του σκακιστικού Ομίλου Σάμου «Μέλισσος», ως τον πλέον αρμόδιο για την εκμάθηση των βασικών κινήσεων. Ο κύριος Δαγκλής μαζί με τα παιδιά έστησαν τη σκακιέρα και επιδόθηκαν σε σκακιστικό μάθημα! Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δημήτρη Δαγκλή για το χρόνο που μας αφιέρωσε δυο συνεχόμενες μέρες και ευελπιστούμε σε συνέχιση της σκακιστικής δράσης στο σχολείο μας”.

Η διευθύντρια

Κασούμη Κωνσταντίνα.

Δείτε περισσότερα εδώ. 

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη πόλη της Σάμου για την περιφορά των Επιταφίων την Μ. Παρασκευή

admin

Την Μ. Τετάρτη στην Μονή του Τιμίου Σταυρού η Ακολουθία του ιερού Νιπτήρος

admin

Αλέξης Κούγιας: Είμαστε βέβαιοι ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος και θα απαλλαγεί δια βουλεύματος

admin

Δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο

admin

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 75χρονου Λεωνίδα Χατζημιχάλη στη Σάμο- Τι αναφέρει η αστυνομία

admin

Προβλήματα στο δρομολόγιο του Hellenic HighSpeed λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

admin

Η Επίσκεψη του Ομίλου Doryssa στο Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου

admin

Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν το HELLENIC HIGH SPEED να δέσει στο λιμάνι των Φούρνων

admin

Σάμος: Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα – Το Φιλοζωικό Σωματείο κάνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση

admin