14.4 C
Σάμος
05/12/2022
Σαμιακά

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου: Έλεος – Το καινούριο καταφύγιο ξανά στο σκουπιδότοπο;;;

Την απογοήτευση τους εκφράζουν οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματίου Σάμου σε ανακοίνωσή τους, σχετικά με την απάφαση του δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, να κατασκευάσει το νέο καταφύγιο στην υπάρχουσα τοποθεσία. Οι εθελοντές χαρακτηριζουν τον χώρο ακατάλληλο, καθώς βρίσκεται δίπλα στο ΧΥΤΑ , υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του τωρινού καταφυγίου αποτελείται από αμίαντο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ζώων, των εργαζομένων, εθελοντών και επισκεπτών.

Αναλυτικά:

ΕΛΕΟΣ – ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ;;;

Με μεγάλη λύπη, πρέπει να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου μας καθώς και το ευρύτερο κοινό, πως την Τρίτη (31-5-2022) με ελάχιστη πλειοψηφία (10-9) αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου η  κατασκευή καινούριου καταφυγίου στις ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ στην θέση Καμάρα δίπλα στο σκουπιδότοπο.

Όπως γνωρίζετε, είχαμε πάντοτε,  έντονες αντιρρήσεις, για αυτήν την θέση συμμεριζόμενοι και τις απόψεις του φιλοζωικού κοινού. Επαναλαμβάνουμε τα πιο σπουδαία επιχειρήματα:

  • Η γειτονιά του ΧΥΤΑ, είναι εντελώς ακατάλληλη για ένα καταφύγιο λόγω εμφάνισης (βλ. φωτογραφίες και βίντεο), ανθυγιεινών οσμών και μικροβίων και αυξημένου κίνδυνου πυρκαγιάς (τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει καεί μερικές φορές και το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και ζώα). Όλοι οι επισκέπτες, ιδιαίτερα οι τουρίστες, ήταν σοκαρισμένοι με την τοποθεσία του τωρινού καταφυγίου και εξέφραζαν την ελπίδα  για την ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου. Ορισμένοι μάλιστα βλέποντας την ακαταλληλότητα του χώρου, προθυμοποιήθηκαν να δωρίσουν στο Δήμο οικόπεδα σε άλλα σημεία του νησιού ώστε να δημιουργηθεί εκεί το καταφύγιο.
  • Επιπλέον, πολλοί εθελοντές και φιλόζωοι που θέλουν να συνδράμουν με τροφές, φάρμακα, εξοπλισμό ή απλώς να βοηθήσουν στο έργο του σωματείου όπως η κοινωνικοποίηση των αδέσποτων, δυσκολεύονται να προσελκύσουν το εν λόγω καταφύγιο λόγω ακαταλληλότητας του από άποψη υγιεινής. Έτσι, τα χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας του καταφυγίου οδηγούν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για τυχόν υιοθεσία κάποιου ζώου που φιλοξενείται εκεί.
  • Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την άποψη πως μια τέτοια τοποθεσία είναι απαγορευτική για την επίσκεψη του καταφυγίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Τέλος είναι γνωστό, πως και οι κτηνίατροι απορρίπτουν έναν τέτοιο χώρο για καταφύγιο
  • Ένα μεγάλο μέρος του τωρινού καταφυγίου αποτελείται από αμίαντο, ενός άκρως καρκινογόνο υλικό. Η απομάκρυνση του προϋποθέτει την δαπάνη ενός σημαντικού χρηματικού ποσού. Ούτε είναι σίγουρο, αν μπορούν να αφαιρεθούν τα χιλιάδες κομμάτια, που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί. Επομένως παραμένει για πάντα ένα μεγάλο ρίσκο υγείας για τα ζώα, τους εργαζόμενους, εθελοντές και επισκέπτες.
  • Δεν τίθεται θέμα απώλειας της χρηματοδότησης, εάν αλλάξουμε οικόπεδο, ούτε καθυστέρησης αυτής όπως μας διαβεβαίωσε το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Οι όροι των προκηρύξεων για την ανεύρεση οικοπέδων ήταν πολύ αυστηροί για έναν τόπο που ορίζεται σαν νησί.
  • Παραμένει άγνωστο, που θα φιλοξενηθούν τα αδέσποτα κατά την διάρκεια των εργασιών, γεγονός, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, που ψήφισαν  για τις εκ νέου προσπάθειες ανεύρεσης κατάλληλου οικοπέδου, ιδιαίτερα τους συνδυασμούς  «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ», «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και «Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ». Κρίμα, που για που για ελάχιστους ψήφους (10-9),  ένα τόσο σημαντικό έργο υποβαθμίζεται πριν καν ξεκινήσει.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στους αδυνάμους όπως είναι τα αδέσποτα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού και ανθρωπιάς. Θα παραμείνουμε πιστοί στον αγώνα μας για να ακουστεί η φωνή των ζώων καθώς και η δική σας. Οφείλουμε να παλέψουμε για ένα έργο που θα αποδοθεί στην κοινωνία της Σάμου με το σεβασμό που της αξίζει σκεπτόμενοι την προσέλκυση τουρισμού, την καλλιέργεια και ανάπτυξη Φιλοζωικού συναισθήματος καθώς και την εξασφάλιση της ευζωίας για τους αδέσποτους τετράποδους.

 

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου

 

Related posts

Λαμπρή η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Σάμο

admin

Στους εξωστρεφείς αμπελουργούς της Σάμου το βραβείο Συλλογικής Προσπάθειας

admin

Σάμος – Ο καιρός μέχρι την Πέμπτη

admin

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Παρουσίαση των υφιστάμενων και νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα–HDB”

admin

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Καρλόβασι

admin

Νίκη για τον Κέρκη Μαραθοκάμπου στο Αίγιο

admin

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ’ τα νοσοκομεία»

admin

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για το κέντρο στη Ζερβού: «Όλοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα