15.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Φοιτητές Καρλοβάσου: Δεν φεύγει κανείς, ας έρθουν να μας πετάξουν έξω

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΙΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

Η υπουργική απόφαση που πάρθηκε περί εκκένωσης των φοιτητικών εστιών η οποία μας στάλθηκε Δευτέρα 23/3/2020 9:27 η ώρα το βράδυ και μας καλεί να εκκενώσουμε τα σπίτια μας εώς την Τετάρτη 25/3/2020 είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

ΔΕΝ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους υγείας, να αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να μετακινηθούν στους τόπους κατοικίας τους χρησιμοποιώντας δύο η και περισσότερα από τα μέσα μαζικής μεταφόρας ( καράβι, ΚΤΕΛ, μετρό, αστικά λεωφορεία) με κίνδυνο να εκθέσουν τον εαυτό τους και πόσο μάλλον τις οικογένειες τους. Ειδικά στο νησί μας που σίγουρα θα χρειαστούμε να περάσουμε από αστικά κέντρα. Εμείς οι ίδιοι και σίγουρα οι γονείς μας μπορεί να ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ. Είναι αυτονόητο οτι στις εστίες μένουν οι άνθρωποι με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και μας ζητάνε να βρούμε τρόπο να φύγουμε μέσα σε μία μέρα.
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά μέσω τηλεδιασκέψεων, χρειαζόμαστε υποδομές (internet, βιβλία, προσωπικό χώρο).

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜE ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΙΤΙΣΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Να μείνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στις φοιτητικές εστίες!

Εν μέσω πανδημίας του COVID-19 και της καθολικής απαγόρευσης μετακίνησης και απομόνωσης λόγω της αναγκαστικής καραντίνας, η κυβέρνηση αποφασίζει το κλείσιμο όλων των φοιτητικών εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών προς τους τόπους καταγωγής τους. Από το «Μένουμε στο Σπίτι» με ταχύτατες διαδικασίες κάποιοι «Διώχνονται από το Σπίτι»! Να μην ξεχνάμε ότι είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγες ημέρες έριχνε ευθύνες στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που, μετά το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, άφησαν τον τόπο σπουδών τους για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση, που επικαλείται συνεχώς την «ατομική ευθύνη», είναι αυτή που επιδεικνύει πλήρη πολιτική ανευθυνότητα. Με αυτήν την απόφαση θέτει εντελώς σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς και τη δημόσια υγεία. Η διαμονή της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών και των φοιτητριών στις φοιτητικές εστίες δεν είναι ατομική επιλογή αλλά ανάγκη με προφανή κοινωνικά αίτια. Κάποιοι φοιτητές/ριες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν, κάποιοι/ες δεν φεύγουν γιατί οι γονείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κάποιοι είναι εργαζόμενοι/ες και στον τόπο σπουδών τους και βγάζουν τα προς το ζην.

Καλούμε την Πρυτανική αρχή να συμβάλει στην επίλυση του υπαρκτού και οξύτατου ζητήματος των φοιτητών/τριών στις φοιτητικές εστίες σε όλα τα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και των σύνθετων προβλημάτων που το συνοδεύουν. Να γνωστοποιήσει την ακριβή λίστα των καταλυμάτων που έχουν προβλεφθεί, να διασφαλίσει τη στέγασή τους σε όσους θέλουν να μείνουν στα νησιά και να καλύψει οικονομικά όσους θέλουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόζει πολιτικές απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά και όχι την εκκένωση των φοιτητικών εστιών.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας με συνεχείς απολυμάνσεις των φοιτητικών εστιών και να μην κλείσει καμία φοιτητική εστία.

Να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς στέγη!
Είμαστε στο πλευρό τους!

24 Μαρτίου 2020

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣ!  ΚΑΝΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ Η ΥΓΕΙΑ!

 

Η Διοίκηση τους Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη στάση που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους φοιτητές που μένουν στις Εστίες των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην χώρα, όπως και στους Φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου εδώ στη Σάμο.

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και με την πανδημία του κορονοϊού να μην ξέρουμε που θα καταλήξει, διώχνει τους εστιακούς φοιτητές, από τον φυσικό τους χώρο από το ίδιο τους το σπίτι. Τους ζητά να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες άμεσα…

Να πάνε όμως που; Να γυρίσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν την πανδημία με κίνδυνο για την υγεία τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα; Να μείνουν φιλοξενούμενοι σε φιλικά σπίτια; Να πληρώσουν τεράστια ποσά για την μετακίνηση τους ή την στέγαση τους, που προφανώς αδυνατούν αφού για να μένουν εκεί είναι παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών με πολύ χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα; Να ταξιδέψουν διανύοντας μεγάλες αποστάσεις στην χώρα με κίνδυνο να κολλήσουν ή να διασπείρουν εάν κάποιος νοσεί; Να πάνε που τελικά;;;

Η λύση δεν είναι το ξεσπίτωμα,. Η λύση είναι η πρόληψη για να μην έχουμε κρούσματα στις φοιτητικές εστίες.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας στου εστιακούς φοιτητές της Σάμου και όλης της χώρας και στην απόφασή τους να παραμείνουν στις εστίες τους.

  • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Κυβέρνησης. Η Πρυτανεία να στηρίξει όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.
  • Κανείς να μη διωχτεί από τις εστίες.
  • Τακτική καθαριότητα και απολύμανση όλων των κτηρίων, με προσωπικό που θα έχει όλα τα απαραίτητα μέσα υγιεινής και προφύλαξης, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Δωρεάν διάθεση υλικών προφύλαξης και υγιεινής, μάσκες, γάντια, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κτλ στο προσωπικό και τους φοιτητές.
  • Να συνεχιστεί η σίτιση, με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και προφύλαξης πχ φαγητό σε πακέτο ανά φοιτητή.

 

Επιτέλους, οι φοιτητές δεν είναι κάτι ξένο προς την κοινωνία, οι φοιτητές είναι τα δικά μας παιδιά!!! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Related posts

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin