Connect with us

Σαμιακά

Εθελοντικός καθαρισμός στο λιμανάκι του Κοκκαρίου

Published

on

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εθελοντικός καθαρισμός βυθού τη Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στο λιμανάκι του Κοκκαρίου, στα πλαίσια της πανελλήνιας εκστρατείας Let’s Do it Greece. Σε μια από κοινού εθελοντική δράση ο Σύλλογος Εθελοντική Ομάδα Κοκκαρίου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας προστασίας ‘Αρχιπέλαγος’, το καταδυτικό κέντρο Kerveli Dive Center, η Δημοτική Κοινότητα Κοκκαρίου και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού ανέλαβαν να καθαρίσουν αυτό μοναδικό κομμάτι της Σάμου.
Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, 7 δύτες βούτηξαν στα καταγάλανα νερά και έφεραν στην επιφάνεια 18 διάτρητους σάκους, από βάθος έως και 12 μέτρων. ΟΙ σάκοι ήταν γεμάτοι με πεταμένο αλιευτικό εξοπλισμό , πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, γυάλινα μπουκάλια, γυάλινες, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες φαγητού, μεταλλικά θραύσματα, πλαστικές σακούλες, σακιά ζωοτροφών, μεγάλα κομμάτια οροφής πλεξιγκλάς και άλλα. Επιπλέον 3 ξαπλώστρες και δύο γλάστρες ανελκύστηκαν με τη χρήση σάκων ανέλκυσης. 
Οι εθελοντές στη ξηρά, με μεγάλο ζήλο, καθάρισαν από πλαστικά και άλλα απορρίμματα όλο τον κάβο και τις δύο παρακείμενες παραλίες. 
Οι εθελοντές έδωσαν ραντεβού τον Μάιο για την επόμενη τους δράση στη περιοχή.
Ευχαριστούμε τον κ. Θανάση Σαφή για την παροχή των αναψυκτικών που έδωσαν νέα πνοή στους εθελοντές για να συνεχίσουν και στο βυθό της μεγάλης παραλίας του Κοκκαρίου.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Published

on

By

Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», αναφέρει στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κοινή επιστολή δημάρχων Σάμου με αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου και στον τοπικό πληθυσμό

Published

on

By

Κοινή επιστολή απέστειλαν σήμερα, οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου στα αρμόδια Υπουργεία, αιτούμενοι για ακόμη μια φορά τη λήψη έκτακτων μέτρων περιορισμού της διασποράς στο νησί της Σάμου με κύριο αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου του νησιού, (αεροδρόμιο, λιμάνια) και δειγματοληπτικά τεστ στον τοπικό πληθυσμό με διάθεση ικανού αριθμού τεστ εξέτασης ενισχύοντας το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή