26.9 C
Σάμος
24/05/2024
Σαμιακά

Λειτουργία χώρου τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας στο ΚΥΤ Σάμου

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, σε ειδικό χώρο, τμήμα παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ειδικότερα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο είναι προσφορά της εταιρίας τεχνολογίας Cisco. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος με υψηλής τεχνολογίας ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, καθώς και συστήματα τηλεδιάσκεψης που δίνουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο ΚΥΤ.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και συμβολή στην επικοινωνία μεταξύ οικογενειών. Ως εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η αναβάθμιση στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδίως σε ιατρικές ειδικότητες που λείπουν από το ΚΥΤ ή ακόμη και από το νησί της Σάμου. Το νέο σύστημα επιτρέπει εξ αποστάσεως ιατρική συμβουλευτική και εξέταση από εξειδικευμένους ιατρούς, καθώς και τηλεδιερμηνεία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, μέσω βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Το πρόγραμμα επιτυγχάνει σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών υγείας και προσφέρει χώρους ιατρικών εξετάσεων και θεραπείας, με σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το εμπορευματοκιβώτιο διαθέτει δύο χώρους, ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και ένα χώρο αναμονής, ενώ διασυνδέθηκε με το Πανελλήνιο Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις».

Στα νησιά του Αιγαίου, στην περιοχή ευθύνης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔίΤ), προσφέροντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής και απομακρυσμένης συμβουλευτικής σε διαγνώσεις. Σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ, επιτεύχθηκε η διασύνδεση με το ΕΔίΤ, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας στο ΚΥΤ, αλλά και την αποφόρτιση του Γενικού Νοσοκομείου  Σάμου από άσκοπες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς αυτό.

Ήδη έχουν ξεκινήσει συνεδρίες τηλεψυχιατρικής με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Η γνώμη τόσο των τοπικών ιατρών του ΚΥΤ, όσο και των συμβούλων ιατρών του ΨΝΑ, αλλά και των ασθενών και συνοδών είναι πολύ θετικές.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την εταιρία Cisco και τον Δήμο Αμβούργου της Γερμανίας προγραμματίζει τη διάθεση άλλων τριών αντίστοιχων εμπορευματοκιβωτίων πλήρως εξοπλισμένων, αλλά και άλλων τριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως αίθουσες αναμονής, είτε σε άλλες χρήσεις, όπως ως σχολικές αίθουσες για προσφορά εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Related posts

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο από τους μαθητές 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σάμου

admin

Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «Τύπου PISA» στη Σάμο

admin

Εμφάνιση αγριογούρουνων στην Περιμετρική Οδό της Σάμου

admin

Καρλόβασι Σάμου: Νέα μόδα – Καφές και κούρεμα στον ίδιο χώρο

admin

Aegean Airlines: Καθημερινές πτήσεις για Σάμο με Air Bus αυτό το Καλοκαίρι

admin

Σάμος: Πρωταθλητής για δεύτερη χρονιά ο ΝΑΟΚ στην Αλιεία με Φελλό

admin

Εκλογές ΑΨΕΣ Πυθαγόρας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

admin

ΤΕΕ Εκλογές: Ποιοι εκλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι από το Νομό Σάμου

admin

Θεσμός το Τετράθλο από τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και την Ακαδημία «Γρηγόρης Τσικριτέας»

admin