7.8 C
Σάμος
08/02/2023
Σαμιακά

Απεργιακή συγκέντρωση στη Σάμο: «Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα»

Αγωνιστική απάντηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο δόθηκε με τη σημερινή απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί από την πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο. Οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη μεγαλύτερη κατάκτησή μας, το 8ωρο! Παλεύουμε για να καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας το νομοσχέδιο έκτρωμα του υπουργού της μεγαλοεργοδοσίας και των εφοπλιστών, Χατζηδάκη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανώλης Παχυμανώλης, Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και την κεντρική ομιλία  έκανε ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.
Οι ομιλητές εξέφρασαν αλληλεγγύη στους συναδέλφους ναυτεργάτες, οι οποίοι κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας τους από την κυβέρνηση και στη συκοφάντηση από τα «παπαγαλάκια» τους σε κεντρικά ΜΜΕ απέργησαν καθολικά. Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν είναι προοδευτικό και υπέρ των εργαζομένων όπως λέει η κυβέρνηση αλλά αντίθετα εκφράζει την πρόοδο που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και να μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Όσο όμως και να θέλουν «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στην αντεργατική -αντιλαϊκή πολιτική τους, οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι όταν Νόμος θα γίνει το δίκιο του εργάτη. Το νομοσχέδιο να μην περάσει, να μην ψηφιστεί, να αποσυρθεί!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΗ

«Πετάμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα στα σκουπίδια, δυναμώνουμε την πάλη για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων». Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν μαζικά στην Κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια τους ,εργαζόμενοι από κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς με τα παιδιά τους, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γυναίκες και νεολαία κ.α. από κάθε γωνιά του νησιού, στην πλατεία Ευδήλου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη, ανταποκρίθηκαν εκ νέου στα καλέσματα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και όλων των συνδικάτων, σωματείων Ικαρίας-Φούρνων, διατράνωσαν την απαίτηση τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο, πετσοκόβει τους μισθούς, την κυριακάτικη αργία, τις Σ.Σ.Ε, τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα της απεργίας.

Καταγγέλθηκε η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να ποινικοποιήσει τους απεργούς εκπαιδευτικούς, με πρόσχημα τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτήν την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την έννοια τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αφού επέλεξε συνειδητά να φέρει το νομοσχέδιο-έκτρωμα προς ψήφιση μέρα πανελλαδικών εξετάσεων.

Εκφράστηκε εκ νέου η αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες σε όλα τα λιμάνια, όπου παρά τη βιομηχανία διώξεων από τους εφοπλιστές, οι απεργοί παρέμειναν αμετακίνητοι επάνω στους καταπέλτες των πλοίων.

smart

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και της ποινικοποίησης των αγώνων να πέσει στο κενό! Να μην περάσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία. Ο στόχος τους είναι να κυριαρχήσει η σιγή νεκροταφείου, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τα σωματεία, την απεργία ώστε να περνάνε “αέρας” τα αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσει η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Όμως δεν τα έχουν λογαριάσει καλά! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Στην απεργιακή συγκέντρωση τοποθετήθηκαν: Από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας-Φούρνων η Ελένη Κοτσάφτη. Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων η Αθηνά Γλαρού. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος, από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο Χρήστος Δάμαλος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας και από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας- Φούρνων (επισιτισμού – τουρισμού) η Κατερίνα Χατζηαργυρίου.

 

Δυνατός εργάτης είναι οργανωμένος εργάτης που παλεύει για τα δικαιώματα του και για να αλλάξει αυτή την άθλια πραγματικότητα. Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Ποτέ δεν επιλέξαμε τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση, την «ευελιξία» και  την «διευθέτηση». Οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο μας, που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται, για να θησαυρίζουν από το μόχθο και την εργασία μας. Με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας, όλες και όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σχέση εργασίας, κλιμακώνουμε τον αγώνα και συνεχίζουμε! Εμείς θα νικήσουμε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

 

      Τέλος από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας ανακοινώθηκε η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης και εκλογές για νέο Δ.Σ και αντιπροσώπους στην ΟΓΕ, την Κυριακή 20 Ιούνη στην αίθουσα στο Αυλάκι στις 8 μ.μ.

Related posts

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Καρλόβασι απο τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού

admin

Τα «Αρχέγονα Εδάφη» εσοδείας 2021

admin

Η χιονισμένη Ικαρία

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου -Συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

admin

Εντυπωσιάζει ο χιονισμένος Καρβούνης από ψηλά

admin

Τροποποίηση δρομολογίων του “Blue Star Myconos” λόγω των καιρικών συνθηκών

admin

Απολογισμός έργου της πενταετίας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμου

admin

Ντύθηκε στα λευκά ο Καρβούνης

admin