14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη παρέστησαν στην θεσμοθετημένη εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη», που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στη Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β. Αθήνας.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και του ιατρούς του ΕΚΑΒ μια ημέρα τιμής και μνήμης για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος συναδέλφους τους. Σημείο αναφοράς αποτελεί η 14η Ιανουαρίου 2001, τότε που η Ιατρός των Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Σοφία Μπεφόν, ο Νοσηλευτής του ΕΚΑΒ Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Antonio Vacarri, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος, που επέβαιναν στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την πτώση του ανοικτά του Σουνίου. Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση της λειτουργίας και της δράσης των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ (Συντονιστικού Κέντρου Ασθενοφόρων, Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων και Αεροδιακομιδών) από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, ενώ ο Υπουργός Υγείας, η Αναπληρώτρια Υπουργός και η Υφυπουργός Υγείας απένειμαν τιμητικές πλακέτες, για την ευδόκιμη αφυπηρέτηση, σε Ιατρούς και Διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός, ο Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Καρβέλης, εκπρόσωπη των υπολοίπων ΔΥΠΕ, εκπρόσωποι κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πλήθος Διασωστών, Ιατρών και λοιπού προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Το ΕΚΑΒ έχει την ιδιαιτερότητα της πρώτης στιγμής. Της επέμβασης για μια άμεση μεταφορά με ασθενοφόρο. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο άνθρωπος σου είναι ο διασώστης. Περιμένεις να τον κοιτάξεις στα μάτια και να αισθανθείς ότι όλα θα πάνε καλά.

Πραγματικά το λειτούργημα που επιτελείτε έχει πολλές λύπες και λίγες χαρές. Διαβάζοντας τις αναφορές που λαμβάνουμε καθημερινά για τις επιχειρήσεις σας, αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνετε τον πόνο των ανθρώπων. Εκτιμώ βέβαια ότι η χαρά του να σώσεις έναν άνθρωπο δεν ανταλλάσσεται με τίποτα.

Αντιλαμβάνομαι τη λύπη που νιώθει, όταν γυρνάει σπίτι του ένας διασώστης, ενώ έχει δει τον πόνο και δεν τα έχει καταφέρει. Καταλαβαίνω την ίδια στιγμή τη χαρά που νιώθετε, όταν πετυχαίνετε το στόχο σας και επιστρέφετε στις οικογένειες σας.

Είναι άδικο να μιλάμε για ημέρα θυσίας του διασώστη, κάθε μέρα είναι μέρα θυσίας του διασώστη. Το απόγειο αυτής της θυσίας είναι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους. Και είμαι βέβαιος ότι οι διασώστες οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ είναι έτοιμοι κάθε ημέρα να δώσουν τη ζωή τους για τους ασθενείς».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε:

«Τα πρώτα λεπτά όταν γίνεται ένα ατύχημα ή ένα εμφραγμα ή εγκεφαλικό, είναι από τα πιο σημαντικά για να μπορέσει κάποιος να μείνει στην ζωή.

Αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ, που είναι εκεί για να δώσει γρήγορα τις σωστές πρώτες βοήθειες όταν γίνεται ένα ατύχημα ή οποιοδήποτε επείγον, είτε είναι στο δρόμο, είτε σε ένα βουνό, είτε είναι στο σπίτι μας, είναι πολύ σημαντικό. Όπως είναι σημαντικό το να μεταφερθεί ο άρρωστος με ασφάλεια και σωστά εκεί που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται.

Το έργο σας είναι πραγματικά ανεκτίμητο, όπως και όλων των υγειονομικών, σε κάθε πόλη, στην πρωτοβάθμια, ή στη δευτεροβάθμια. Και βέβαια αυτό πολλές φορές ενέχει κινδύνους.

Το είδαμε με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ που “έφυγαν” , που έπεσαν την διάρκεια του καθήκοντος, από ατύχημα, το είδαμε στη διάρκεια της πανδημίας, που κόλλησαν και κατέληξαν

Άνθρωποι του ΕΣΥ, πριν να έχουμε τα εμβόλια, εκτεθειμένοι σε ένα κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο από ότι όλοι οι άλλοι.

Είμαστε σε καθημερινή επαφή και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, γιατί πραγματικά μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση όλων αλλά και η στελέχωση του με ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά το να υπάρχουν ασθενοφόρα και όλα τα μέσα και η ασφάλεια.

Να σας ευχαριστήσω πολύ, να σας ευχηθώ καλή χρονιά και να θυμόμαστε πάντοτε αυτούς που “έφυγαν” την ώρα του καθήκοντος. Να είστε πάντα γεροί και να συνεχίσετε να κάνετε αυτό το σπουδαίο έργο για όλους τους ανθρώπους στην χώρα μας».

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από ιδιαίτερα ψυχοπιεστικές συνθήκες. Στη διάρκεια της πανδημίας, οι συνθήκες αυτές ήταν ακόμη πιο δύσκολες, καθώς οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, εργάστηκαν σε εξαντλητικούς ρυθμούς, ήρθαν πολλές φορές σε επαφή με τον θάνατο, συχνά απομονώθηκαν από τις οικογένειές τους ή βίωσαν ακόμη και κοινωνικό στιγματισμό.

Για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε άμεσα στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας, στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, για την ψυχολογική τους υποστήριξη.

Παράλληλα, προχωράμε στη δημιουργία 106 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη την επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί οι πρώτες 54 και ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αδειοδότηση άλλων 12».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε:

«Σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης εκδήλωσης κάθε χρόνο, η 14η Ιανουαρίου 2001, όπου το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είχε απογειωθεί από το νησί της Πάτμου, προκειμένου να μεταφέρει ασθενή σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά λίγο έξω από την Αττική….συνετρίβη… ανοιχτά του Σουνίου λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε. Έχασαν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.

Τελικά τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου βρέθηκαν 5 ημέρες μετά και πολλούς μήνες αργότερα βρέθηκε μόνο η σορός της αείμνηστης γιατρού Σοφίας Μπεφόν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Χανιά της Κρήτης! Το όνομα της έχει δοθεί τιμητικά στο αμφιθέατρο που βρισκόμαστε σήμερα. Δυστυχώς οι ανθρώπινες απώλειες για την οικογένεια του ΕΚΑΒ, δεν σταμάτησαν εκεί.

Στις 17 Ιουνίου 2002 και στις 11 Φεβρουαρίου 2003, άλλα δύο ελικόπτερα συνετρίβησαν. Άλλοι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα ατυχήματα, με τον κατάλογο των πεσόντων στο βωμό του επείγοντος και της προσπάθειας διάσωσης των συνανθρώπων μας να αυξάνετε στα επόμενα έτη….

Κάθε χρόνο η θεσμοθετημένη πλέον ημέρα «θυσίας του Διασώστη» είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού, που θεσπίστηκε για να τιμώνται όσοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος… και στο πρόσωπο αυτών όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ!

Η συγκεκριμένη ημέρα, είναι ημέρα ενσυναίσθησης και αναγνώρισης του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ καθημερινού έργου ζωής…και αναφέρομαι σε όλους εσάς, τους Διασώστες, τους Νοσηλευτές, τους Ιατρούς και το προσωπικό του ΕΚΑΒ που συνεχίζετε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και έκτακτες καταστάσεις, να δίνετε καθημερινά, 24 ώρες το 24ώρο τον αγώνα για την προάσπιση του αγαθού της ΔΩΡΕΑΝ δημόσιας υγείας!

Το ΕΚΑΒ, αποτελεί τον μοναδικό επιχειρησιακό βραχίονα του Υπουργείου Υγείας, χάρη σε όλους εσάς που ανταπεξέρχεστε επάξια στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής, συνεχίζοντας με αυταπάρνηση να συμβάλλετε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη στον τομέα της υγείας.

Είμαι πεπεισμένος πως όλοι εσείς, το προσωπικό του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα, αντλείτε ΔΥΝΑΜΗ από το παράδειγμα των συναδέρφων σας που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος, επαναπροσδιορίζοντας και υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς την αξία της ανθρώπινης ζωής!

Είμαι πεπεισμένος πως θα συνεχίσετε να είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως πράττετε 38 χρόνια τώρα, θα παρέχετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, θα βρίσκεστε στο πλευρό των πασχόντων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και θα διαχειρίζεστε οποιασδήποτε έκτακτη ανάγκη ή κρίση όποτε και αν προκύψει.

Έχοντας ζήσει κάθε στιγμή κοντά σας, από το 2004 που βρέθηκα πρώτη φορά στη διοίκηση του ΕΚΑΒ μέχρι σήμερα που διανύω την τρίτη θητεία μου, διαπιστώνω καθημερινά τον επαγγελματισμό, το θάρρος, την ευσυνειδησία και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος. Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω το σεβασμό, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας!

Αιωνία η μνήμη των πεσόντων συναδέλφων σας!».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Σήμερα είναι ημέρα τιμής για όσους έπεσαν πιστοί στο καθήκον υπηρετώντας τον ασθενή και τη δημόσια υγεία. Οι διασώστες, οι νοσηλευτές, οι ιατροί αλλά και υπόλοιπα στελέχη του ΕΚΑΒ, αγωνίζονται με αυταπάρνηση, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα που αποτελεί βασικό πυλώνα του Συστήματος Υγείας, διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τον ασθενή και συνθήκες ασφαλούς εργασίας ,για το προσωπικό .Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ για την προμήθεια 50 ασθενοφόρων και 10 κινητών ενώ έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια 8 μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ ύψους 290.000 ευρώ τα οποία παραδίδονται άμεσα».

 

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin