30 C
Σάμος
09/08/2022
Δήμος

“Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”

Παρέμβαση απο την Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων της Σάμου κα. Γραμματική Τριτσινιώτου για την «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου-Προσθήκη άρθ.226Β στον ν.4555/2018.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας ως σύλλογος, σε συνέχεια των διατάξεων του άρθ.34 του ν.4954/2022/09-07-2022 με θέμα «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου-Προσθήκη άρθ.226Β στον ν.4555/2018.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό και για την αποτελεσματική όπως αναφέρει διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική Περιφέρεια Β’ Αιγαίου, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε» -ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ Α.Ε.

Η κυριότητα των έργων, των εγκαταστάσεων, των ακινήτων και εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εξαιρουμένων όσων εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, περιέρχεται στην ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε.

Όσο αφορά το προσωπικό των Δήμων που απασχολείται σε εργασίες συλλογής και μεταφοράς, μόνιμο και με σχέση ΙΔ.ΑΧ, παραμένει στους οικείους Δήμους.

 

Το προσωπικό των Δήμων που απασχολείται σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μόνιμοι και με σχέση ΙΔ.ΑΧ, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ ΑΕ με την ίδια σχέση εργασίας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων των Δήμων της Σάμου, τάσσεται υπέρ των θέσεων και των ενεργειών που διαφυλάττουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των Δημοτών και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με ενέργειες που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δημότες, με αύξηση των τελών καθαριότητας και θα περιορίσουν τους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται «κατευθείαν από την πηγή τους και με αρμόδιους γι’ αυτό αποκλειστικά τις υπηρεσίες των Δήμων και όχι από ιδιώτες και δημοτικές επιχειρήσεις Α.Ε, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή, πλήρης και μόνιμη εργασία στους εργαζομένους, μικρότερο κόστος και αυξημένη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, με γνώμονα το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση στον τομέα καθαριότητας στους δήμους, λέγοντας πως δεν μπορούν οι Δήμοι και το κράτος να ανταποκριθούν στην διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί είναι :

 Η διαμόρφωση & ο σχεδιασμός του εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

 Την παύση κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των ΟΤΑ.

 Η διεκδίκηση για προσλήψεις μονίμου προσωπικού στους Δήμους, προκειμένου να στελεχώσουν τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας.

 Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της σχέσης εργασίας των υπηρετούντων υπαλλήλων που εργάζονται στην διαχείριση & αποκομιδή των απορριμμάτων. Καμία μεταφορά προσωπικού που υπηρετεί στους Δήμους στη ΔΙ.ΑΝ.ΟΧ Α.Ε.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων της Σάμου

Γραμματική Τριτσινιώτου

Φωτογραφία Γιώργος Αβραμίδης

Related posts

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συζήτηση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο δημοτικό συμβούλιο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα