23.9 C
Σάμος
29/04/2024
Ικαριακά

Για μια σειρά από μείζονα θέματα ενημέρωσε η νέα διοίκηση του Δήμου Ικαρίας

Ένα μήνα μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου  Ικαρίας ενημερώνουμε τους συνδημότες μας για τα πρώτα φλέγοντα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως αυτά παρουσιάστηκαν αδρομερώς στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση με κατοίκους στο Καρκινάγρι (στις 27/1/2024) και θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων θεμάτων τοπικής υφής, σε επόμενη συνάντηση στον Μαγγανίτη (στις 7/2/2024). Συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και στους λοιπούς οικισμούς του νησιού, κάνοντας πράξη την δέσμευση μας να έχουμε δια ζώσης και τακτική επικοινωνία με όλους τους κατοίκους των οικισμών της Ικαρίας.      

Κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε καταρχάς για δυο από τα μείζονα– για όλους του Ικαριώτες-  θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το πρώτο άφορα το ορατό ενδεχόμενο της περικοπής των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων, λόγω της προβληματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην προμήθεια καύσιμων, και το δεύτερο, στην επαπειλουμένη προοπτική απένταξης έργων, που μετά από εργώδεις προσπάθειες χρόνων εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα  όπως είναι το «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως ενημερώσαμε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η έλλειψη καύσιμων διαγράφει κάθε μέρα και εντονότερα το ενδεχόμενο να μείνουν τα απορρίμματα στους δρόμους και στις 3 Δημοτικές  Ενότητες, αφού από τις πρώτες μέρες του έτους αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες ανεφοδιασμού (Δυσκολίες που σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με «έρανο» μεταξύ των αιρετών) των οχημάτων και τα μηχανημάτων του δήμου (Όσων τουλάχιστον λειτουργούν).

Ενημερωτικά οι διαδικασίες των σχετικών διαγωνισμών κατέστησαν άγονες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη το μεσημέρι. Ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι του νησιού την προοπτική να αναλάβουν την ευθύνη προμήθειας του δήμου με καύσιμα είναι εύλογος, αφού όλο και περισσότερο κάθε χρόνο πιέζονται οικονομικά από τις εταιρίες πετρελαιοειδών. Εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εξόφλησης των τιμολογίων από τις υποστελεχωμένες  υπηρεσίες  του Δήμου και της Περιφέρειας που εμπλέκονται στην  διαδικασία ελέγχου και θεώρησης, δημιουργεί ένα αποτρεπτικό για κάθε πρατηριούχο, περιβάλλον  συνεργασίας.

Η επόμενη ενέργεια της διοίκησης του Δήμου παράλληλα με την  ολοκλήρωση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, είναι η παρέμβαση στην διοίκηση της Περιφέρειας, στοχεύοντας στον επανασχεδιασμό των διαδικασιών από τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε η διαδικασία των ελέγχων των τιμών των καύσιμων να διεκπεραιώνεται σε ελάχιστο χρόνο και να μην απαιτείται, την εποχή της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» ένας μήνας για να μπει μια υπογραφή σε ένα παραστατικό…

Το έτερο σοβαρό θέμα -με ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις-είναι  ο κίνδυνος  να χαθούν χρηματοδοτήσεις αναγκαίων έργων από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα με εντονότερο το πρόβλημα στο «Αντώνης Τρίτσης». Η διαχειριστική αρχή του οποίου, ζητά από όλους τους δήμους που έχουν ενταγμένα έργα, «να έχουν προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να δημοπρατηθούν μέχρι 9/2/2024» διαφορετικά θα απενταχθούν. Ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο προσπάθειες χρόνων για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την  ωρίμανση των έργων αυτών, που αφορούν την ύδρευση, τους βιολογικούς καθαρισμούς και την οδοποιία συνολικού προϋπολογισμού  5.936.409€.

Ενδιαφέρον έχει το ότι αυτή  η  ενημέρωση  έγινε μόλις  τον Ιανουάριο του 2024, όταν υπάρχουν έργα ενταγμένα ήδη από το 2019, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν θεώρησαν αναγκαίο να γίνει η παραμικρή όχληση στους δήμους ώστε  να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δηλαδή ζητούν από τις νέες δημοτικές αρχές να κάνουν σε λιγότερο από ένα μήνα ότι δεν έγινε επί 4 χρόνια……

Παραβλέποντας αυτή την περίεργη – αν μη τι άλλο – στάση του Υπουργείου Εσωτερικών,  η νέα δημοτική αρχή μετά από σύσκεψη με την  τεχνική υπηρεσία προχώρησε στα πρώτα αναγκαία  βήματα και αυτή την στιγμή έχουν εγκριθεί οι όροι διακήρυξης των έργων :  Αντικατάσταση & αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Καραβοστάμου (ένταξη2019), Ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων Βαώνης & Κέρος – Λαρισέ (ένταξη 2022), Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Φάρου(ένταξη 2022). Παράλληλα έχει κινηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία διαβούλευσης για την Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών συλλογής και διαχείρισης δεδομένων κατανάλωσης και διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης (ένταξη 2021),και η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να δημοσιευτούν το συντομότερο οι Διακηρύξεις των διαγωνισμών για όλα τα έργα με προτεραιότητα την παλαιότερη χρόνια ένταξης. Ταυτόχρονα, αναγκαζόμαστε να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών που μας επιτρέπει η νομοθεσία, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τεχνικής και της οικονομική υπηρεσίας, προσφεύγοντας επίσης στην ανάθεση υπηρεσίας σε εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Παράλληλα η νέα διοίκηση του δήμου με παρέμβαση της στην διαχειριστική αρχή του «Αντώνης Τρίτσης» και στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, διεκδικεί την εύλογη παράταση των προθεσμιών δημοπράτησης αυτών των απόλυτα αναγκαίων για τον λαό της Ικαρίας έργων.

 

 

Related posts

Ικαρία: Αγωνία για 36χρονο εναερίτη που χτυπήθηκε από μέση τάση 20KV

admin

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin