32.2 C
Σάμος
19/08/2022
Πολιτικά

Ενημερώθηκαν φορείς και επιχειρηματίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με θέμα τις «Δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» πραγματοποιήθηκε στην Σάμο παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματιών και φοροτεχνικών- λογιστών.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας , λογιστών – φοροτεχνικών και επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαιρετισμό αρχικά στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Μπαρούτης ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των επιχειρηματιών της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας και ζήτησε την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στους επισκέπτες των νησιών καθώς και την μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Β.Αιγαίου και όχι μόνο σε αυτά που υπάρχουν δομές μεταναστών.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΟΕΕ θα είναι πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια διάχυσης των πόρων για νέες επενδύσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε επίσης πως «επιβάλλεται στοχευμένη διάθεση πόρων κλαδικά και περιφερειακά για τις επιχειρήσεις», προσθέτοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στις επιχειρήσεις εξηγώντας ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν των γενναίων επιδοτήσεων, ποιες μπορούν να ανατρέξουν στο εργαλείο των δανείων με το ελκυστικό επιτόκιο λόγω της κρατικής επιδότησης, καθώς και ποια κίνητρα θα δοθούν για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες.

Ο Αν. Υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες για πολλά χρόνια θεωρήθηκαν από τους επιχειρηματίες «χαριστικό χρήμα» με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια «επαχθέστατη κληρονομιά κρατικών εγγυήσεων που τινάχτηκαν στον αέρα». Αυτή την περίοδο γίνεται η εκκαθάριση εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ από τραπεζικά δάνεια  που είχαν «σκάσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε στο εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι είναι «το πιο εύκολο και γρήγορο» που έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως βασική προϋπόθεση για τους επιχειρηματίες είναι να έχουν τραπεζικό προφίλ και εξήγησε τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και της αξιολόγησης, ενώ περιέγραψε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την έγκριση του δανείου. Υπενθύμισε δε πως όσοι επενδυτές ενταχθούν στην πρώτη φάση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να χρηματοδοτούν ποσοστό έως 50% της επένδυσής τους με επιτόκιο 0,35% το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί σε αυτά τα επίπεδα ακόμη και για διάρκεια δανείου έως 15 έτη. Σημείωσε δε ότι τα δάνεια του Ταμείου καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης, με τις τράπεζες να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20%.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Πρόντζας partner, επικεφαλής στρατηγικής και επενδύσεων της Grant Thornton αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προγράμματος και στις ευκαιρίες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και στον τρόπο που θα διοχετευτούν οι πόροι.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους στις οποίες απάντησε ο Υπουργός.

 

ΣύνταξηΧάρης Ζαβουδάκης ΕΡΤ

Related posts

Σύσκεψη – συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ,

admin

Χρ. Τριαντόπουλος: Περισσότερες από 13.800 κάρτες North Evia-Samos Pass, αξίας 2,76 εκατ. ευρώ, διαθέσιμες για τον Σεπτέμβριο – Στις 25 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Μανώλης Κουτουλάκης: Χρηματοδοτούμε με 250.000 ευρώ τη μελέτη αναστήλωσης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλοβασι

admin

Έκκληση Μιχαηλίδη προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το άταφο κοριτσάκι στον Έβρο

admin

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 198ης επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης, στο Πυθαγόρειο Σάμου

admin

Το  ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής ανοίγει τον διάλογο για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία

admin

Ο Ν. Χαρδαλιάς στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο της Σάμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Καμία ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες

admin

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στον Κέρκη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα