23.3 C
Σάμος
18/05/2024
Σαμιακά

Ευ Πο: Καρκίνος: Μια Χρόνια Νόσος. Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα για την υγεία του ατόμου, την κοινωνία και την επιστήμη, η οποία επιδιώκει συνεχώς νέες λύσεις και θεραπείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Φίλων, Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου «ΕυΠο», διοργάνωσε  επιστημονική εσπερίδα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δυτικής Σάμου , με θέμα “Καρκίνος: Μια Χρόνια Νόσος. Έγκαιρη Διάγνωση-Θεραπεία-Ψυχική Ενδυνάμωση”.

Το γεγονός αυτό αναδείχθηκε σε μια σπουδαία στιγμή για την ενημέρωση και τη συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, επαγγελματιών υγείας και του κοινού, προσφέροντας το τρόπο για να ενισχυθεί η γνώση πάνω στη νόσο, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Υποστηρικτών Καρκινοπαθών του Νομού Σάμου, κα Θεοδώρα Παπαδάμ, με ένα θερμό καλωσόρισμα υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Οι ομιλητές που ακολούθησαν με μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση του θέματος, με αναφορές στις ορθές θεραπευτικές μεθόδους μέχρι πρακτικούς τρόπους να διατηρεί κανείς την ψυχική του υγεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας..

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Εμμανουήλ Βασιλείου, εξειδικευμένος ενδοκρινολόγος, παρουσίασε τα στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο του Θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στο ενδοκρινικό σύστημα. Αναφέρθηκε λεπτομερώς δική του πρόγνωση της νόσου, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική ανάρρωση των ασθενών με την κατάλληλη αγωγή. Επεσήμανε επίσης τους παράγοντες κινδύνου, τις προσεγγίσεις διαχείρισης και τις επιλογές για την τελική θεραπεία.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο, ο ογκολόγος του Metropolitan Hospital κ. Γεώργιος Οικονομόπουλος, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρεια μια ομάδα νοσημάτων, οι αιτίες των οποίων εξετάζονται σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο καρκίνος αποτελεί μια χρόνια και συχνά θεραπεύσιμη νόσο, ιδίως όταν διαπιστώνεται εγκαίρως, όπως υποστηρίζει ο κ. Οικονομόπουλος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% των καρκίνων είναι προληπτικοί, ενώ αν ανιχνευθούν εγκαίρως, μπορούν να θεραπευτούν πάνω από το 40%. Συνήθως επηρεάζει άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά υπάρχουν και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Αυτή η διαπίστωση υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης κατά την αντιμετώπιση του καρκίνου. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Οικονομόπουλος..

Στο τέλος της εσπερίδας, μίλησε η κα Δέσποινα Τσουβαλά, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “Φάρος”, για τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης που θα πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς με καρκίνο και πώς αυτή επηρεάζει θετικά τη θεραπεία και την ανάρρωσή τους. Ανέφερε επίσης τα βασικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αντιμετώπιση της νόσου.

Related posts

Θέσεις εργασίας στο Fito Aqua Bleu Resort: Front Office Agent & Καμαριέρα

admin

Πρόγραμμα του 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε Σάμου 2024

admin

Τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην Παραλιακή

admin

Εργαστήριο διαβούλευσης για τον σχεδιασμό Masterplan πολιτισμού και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) της Σάμου

admin

Κοκκάρι: Η Κοινότητα απαιτεί συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις για τους κοινοχρήστους χώρους

admin

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άνω Αγ. Κωνσταντίνο Σάμου

admin

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

admin

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου – Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 21 Μαΐου

admin