21.7 C
Σάμος
18/05/2024
Περιφερειακά

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αυγενάκη Λευτέρη, καθώς και προς τον υφυπουργό, κ. Κελέτση Σταύρο. Στην επιστολή της επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το Πρόγραμμα Αμάλθειας και των αποζημιώσεων για τα ελαιόκτηματα που κάηκαν στη Βρίσα και την ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου το 2021.

Η επιστολή- διαμαρτυρία που εστάλη :

 

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού κ Κελέτση Σταύρου με αρμοδιότητα επί θεμάτων κτηνοτροφίας και αλιείας, στις 26 Ιανουαρίου 2024 στο  Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη,  είχαμε αναφερθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά  με την παράδοση  υπομνήματος (αρ. πρωτ 12904/26-01-2024) θέτοντας τα προβλήματα και ζητώντας λύσεις εκ μέρους σας, για τον πρωτογενή τομέα των νησιών μας,  κάνοντας ειδική αναφορά σε θέματα χρηματοδοτήσεων που αφορούσαν και αφορούν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό τομέα των ανθρώπων και της οικονομίας των  νησιών μας.

Ειδικότερα: Σας είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων και  την αναγκαιότητα άμεσης πληρωμής των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και του Προγράμματος Αμάλθεια μιας και αποτελούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ανθρώπους του Πρωτογενή τομέα  του τόπου μας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ για το έτος 2023 σε ότι αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο δικαιούχων του Πρωτογενούς Τομέα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και γενικότερα οι δικαιούχοι του προγράμματος που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Η ίδια ανυπαρξία πληρωμής υφίσταται και για τους δικαιούχους του προγράμματος “Αμάλθεια”, έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών,  με την διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί  από 17 Ιουλίου 2023!!

Επιπλέον των ανωτέρω με το αριθμ. πρωτ. 9852/22-01-2024  έγγραφό μας προς τον ΕΛ.Γ.Α, το οποίο ενεχυρίσαμε  μαζί με το υπόμνημα μας στο κ Κελέτση,  είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα που αφορά τα καμένα από την πυρκαγιά του 2021 ελαιοκτήματα της Βρίσας και την ανάγκη παρέμβασης σας.

Για κανένα από τα ανωτέρω προβλήματα δεν λάβαμε απάντηση, ούτε και υπήρξε λύση!

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

 

Στο σημερινό φύλλο της καθημερινής τοπικής εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ” που αναφέρεται με πρωτοσέλιδο της στα όσα στην παρούσα μας αναφέρουμε, στο ρεπορτάζ του συντάκτη μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η στάση της Κυβέρνησης “..μόνον ως τιμωρητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έναντι των νησιωτών…” . Μια φράση που αποδίδει πλήρως το πως αισθάνονται οι ανθρώπου του πρωτογενούς τομέα των νησιών μας λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας σε ζωτικά ζητήματα για την επιβίωση τους.

Εκ μέρους όλων των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα των νησιών μας ζητάμε ξανά την ΆΜΕΣΗ παρέμβασή σας προκειμένου να δοθούν λύσεις και να υπάρξει ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση στα τρία ζητήματα που θέτουμε ανωτέρω. Άλλωστε είναι υποχρέωση σας και αποτελούν την ελάχιστη στήριξη που οφείλει να παρέχει η εκάστοτε Κυβέρνηση για τους πολύπαθους νησιώτες μας που ακόμα μένουν και επιμένουν να εργάζονται και να επενδύουν στον Πρωτογενή Τομέα.   

Ελπίζοντας ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το κοινό αίσθημα περί “τιμωρίας”, αναμένουμε με αγωνία τις δικές σας ενέργειες προκειμένου οι απασχολούμενοι στον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας να ανασάνουν από την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται.   

 

Related posts

Ένταξη Περιφερειακής Οδού Ευδήλου Ικαρίας στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με 8.755.000€

admin

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

admin

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη στην 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

admin

Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ

admin

Συνάντηση κορυφής: Περιφερειάρχης και Πατριάρχης Βαρθολομαίος συζητούν για τον πολιτισμό στο Βόρειο Αιγαίο

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών με τον Τάσο Δούση για την προβολή της Σάμου

admin

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Πρωτοβουλίες εξωστρέφειας για την προώθηση του τουρισμού

admin

Οικονομική ενίσχυση αθλητικών διοργανώσεων στη Σάμο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin