20 C
Σάμος
27/05/2024
Περιφερειακά

Η ΛΑ.Σ. για το Π.Σ. του Β. Αιγαίου στη Σάμο

Στις 30-1-2023 συνεδρίασε στη Σάμο το Π.Σ. του Β. Αιγαίου, όπου συμμετείχαν όλοι οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης, θέματα που «καίνε» τους πολίτες της Σάμου και χρίζουν άμεσης επίλυσης.

 

Μεταξύ αυτών :

 

Η άμεση λύση για την ασφαλή μεταφορά μαθητή ΑΜΕΑ που πρέπει να μετακινείται  με όχημα ειδικών προδιαγραφών από και  προς το ειδικό σχολείο. Σημειώνουμε ότι απο την έναρξη της  φετινής  σχολικής χρονιάς, ο συγκεκριμένος μαθητής δεν έχει πάει καθόλου σχολείο γιατί τα μέσα που του διατέθηκαν δεν ήταν ασφαλή για την μεταφορά του.

 

Γενικότερα ζητήματα για τις μεταφορές μαθητών και συγκεκριμένα για τα νηπιαγωγεία του Μαραθοκάμπου και του Πύργου, για τα οποία τοποθετήθηκαν οι Σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών. Πρόταγμα ήταν η κοινή θέση μας, για ασφαλή μεταφορά των μαθητών, έγκαιρη αναχώρηση και  άφιξη τους, από και προς το σχολείο.

 

Τρίτο θέμα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η επισκευή του δρόμου από το Βαθύ προς τους Μυτηλινιούς, δρόμος ο οποίος σε πολλά σημεία του έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, χρίζει άμεσης επισκευής, καθώς ελοχεύει ο κίνδύνος ατυχημάτων.(ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά).Η απάντηση που πήραμε είναι ότι στις αμέσως επομενες ημέρες, το έργο θα  δημοπρατηθεί. Ζητήσαμε ωστόσο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, το οποίο όπως ειπώθηκε, δεν μπορεί να δοθεί.

 

Οι αγριόχοιροι και η «επέλαση» τους σε χωριά και καλλιέργειες με καταστροφικές συνέπειες, και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους, αποτέλεσε το τέταρτο θέμα που έθεσε η ΛΑ.Σ, προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση. Ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα για την μείωση του πληθυσμού, αλλά και να αποζημιώνονται  οι αγρότες από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούνται.

Η Περιφερειακή αρχή δήλωσε αναρμόδια για το θέμα, γεγονός, που έρχεται σε αντίθεση με αντίστοιχη αντιμετώπιση προβλήματος στη Λήμνο, με τα αγριοκούνελα, όπου εκεί τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο επιλύθηκαν του προβλήματος…

Απαιτήσαμε και στη Σάμο, η περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της με το αρμόδιο τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και το δασαρχείο, ώστε να βρεθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αγρότες του τόπου μας .

Στηρίξαμε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Π.Ε. Σάμου και Ικαρίας για κατάργηση της στοχοθεσίας η οποία στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα τμήματα της περιφέρειας. Ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να αποσύρει την απαράδεκτη εντολή περί στοχοθεσίας και η Περιφέρεια να διεκδικήσει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στην Π.Ε. Σάμου και Ικαρίας. Πρόταση δυστυχώς, που «έπεσε στο κενό»…

Τέλος, από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης κυρίαρχο θέμα ήταν η λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Βαθύ της Σάμου.

Οι προτάσεις που έγιναν αφορούσαν τη δημιουργία φορέα διαχείρισης και διοίκησης του Κέντρου, ενω προτάθηκε και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων.

Από πλευράς περιφερειακής αρχής, δια του νομικού της Συμβούλου, εισηγήθηκε με ιδιαίτερη αναφορά, η σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τη συμμετοχή της περιφερειακής ενότητας, όποιων Δήμων επιθυμούν να συμμετέχουν, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων.

Οι 2 προτάσεις θα εξεταστούν και θα έρθουν προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ. επανέλαβαν για μια ακόμη φορά, την πάγια  θέση της παράταξης ότι πρέπει να υπάρχει φορέας διαχείρισης και διοίκησης του  Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου, να στεγαστούν στους χώρους του, οι πολιτιστικοί φορείς του νησιού, να είναι ανοιχτό στο λαό της Σάμου και των επισκεπτών και να μην υπάρξει, καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, ΜΚΟ και γενικότερα επιχειρηματικής δράσης. Τέλος, για την συντήρηση αυτού του πολιτιστικού «κοσμήματος» του νησιού, κυβέρνηση και αρμόδιο Υπουργείο, να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη , να μην στέκονται μόνον στα λόγια και να δώσουν τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, χωρίς να επιβαρυνθεί ο ήδη κουτσουρεμένος προϋπολογισμός της περιφέρειας.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίας των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σάμο και με την εκπροσώπηση στελεχών του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία της ΔΕΔΗΕ, όπου με την διοίκηση της επιχείρησης συζητήθηκαν τα έκκρυθμα προβλήματα που δημιουργούν στις επιχειρήσεις, τα σπίτια των πολιτών , τα κέντρα υγείας και γενικότερα στο νησί, οι σχεδόν καθημερινές διακοπές ρεύματος.

Οι εκπρόσωποι της ΛΑ.Σ και του ΚΚΕ ζήτησαν την άμεση επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος που δημιουργεί κινδύνους ακόμη και για τις ανθρώπινες ζωές όταν αυτές «στηρίζονται» στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Αγλαία Κυρίτση

Σταμάτης Φιλιππής

Στέλιος Σταμούλος

Γιώργος Αμπαζής

 

Related posts

Επισκοπήσεις σε ελαιώνες της Σάμου από ομάδα ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

admin

Επιτυχημένη η παρουσία της Π.Β.Α. σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι

admin

Ένταξη Περιφερειακής Οδού Ευδήλου Ικαρίας στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με 8.755.000€

admin

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

admin

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη στην 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

admin

Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ

admin

Συνάντηση κορυφής: Περιφερειάρχης και Πατριάρχης Βαρθολομαίος συζητούν για τον πολιτισμό στο Βόρειο Αιγαίο

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών με τον Τάσο Δούση για την προβολή της Σάμου

admin